YANMIŞ YAĞA DİKKAT!
Yanmış yağlar en sık karşılaşılan kanserojenler, en sağlıklı yemekler bile, eğer tencerenin dibinde soğan yakarak pişiriyorsanız, zeytinyağı bile kullansanız, zararlı hale geliyor. Türk mutfağındaki en zararlı alışkanlık bu bence, her yemeğin dibine soğan kavurmak. Yanmış şekerler de önemli tehlike, yanmış yağlar kadar bilinmese de. Hazır gıdalardaki koruyuculardan tutun da yemekler daha lezzetli olsun diye eklenen katkı maddelerine kadar suçlanan pek çok faktör var. Bayat ekmek, eskimiş kuru yemiş ve baharatlar, yine eskimiş bakliyat da bir küf mantarı türü olan aflatoksin içeriyor ki bu maddenin bağırsak ve karaciğer kanseri yaptığı kanıtlandı. Özetle, madem ister istemez pek çok kanserojen tüketiyoruz, bunların bağırsak üzerindeki kanser yapıcı etkilerini azaltmaya çalışmalıyız. Tam buğdayın içeriğindeki yüksek düzeydeki posa, dışkının bağırsaktan geçiş süresini kısaltıyor. Bu da kansorojen maddeyle teması azaltıyor.
KESEYE DE UYGUN!
Tam buğdayın, günlük hayatımızdaki en pratik örneği bulgur, damak tadımıza da uygun, kesemize de.
Bulgurun, kanserden koruyucu etkisi yalnızca dışkının bağırsakta kalış süresini azaltması ile sınırlı değil. B grubu vitaminlerini bolca içeriyor bu 'en ucuz tahıl' . Bu grup vitaminler bağışıklık sistemi sağlığı için çok önemli, bağışıklık sistemi de kanserle mücadele için... Selenyum da bol miktarda mevcut bu kıymetli tahılda, ve bu mineral, gıdalardaki en güçlü kanser koruyucularından biri. E vitamininin antioksidan gücünden ve kansere karşı koruyuculuğundan bahsetmiştim daha önce defalarca, işte bu vitamin de cömertçe verilmiş bu güzel tahıla. Diyetle düzenli lif alınması kalın barsak kanserlerine karşı koruyucu!
Düzenli lif almanın en lezzetli, en ucuz ve bizim damak tadımıza en uygun şekli bulgur. Üstelik hemen hemen her yemeğin yanına yakışıyor, bu önemli, çünkü bu lifleri yemeklerle, özellikle de et yemekleri ile aynı anda almak esas önemli olan. Sağlıkla, lezzetle, mutlulukla kalın.