İşte kanser hakkında bilinmesi gereken 10 hayati bilgi

Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada bulunan kanser, kulaktan dolma bilgilerle hayati tehdit yaratıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp kanser hakkında 10 hayati bilgiyi anlatıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ağustos 2020 Güncelleme 02 Ağustos 2020, 07:05
İşte kanser hakkında bilinmesi gereken 10 hayati bilgi

İÇİNDEKİLER

Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada bulunan kanser, kulaktan dolma bilgilerle hayati tehdit yaratıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp kanser hakkında 10 hayati bilgiyi açıklıyor.

1- KANSER BULAŞMAZ!
Bazı
kanserlerin gelişmeleri mikrobik veya virüs enfeksiyonlarıyla ilişkili olabiliyor. Ancak kanser temas veya solunum yoluyla bulaşmıyor.

2- SİZDE DE OLABİLİR
Kanserli olguların yüzde 85'inde ailede kanser geçmişi olmuyor. Üstelik ailede erken yaşta kaybedilmiş ebeveynler varsa, kanser geçmişi bilinmeyebiliyor. Dolayısıyla ailenizde kanser hikayesinin olmaması sizde de olmayacağı anlamına gelmiyor.

3- AĞRIYA DİKKAT
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, "Tümörün yerleştiği yere bağlı olarak ağrı hissedilebiliyor. Ancak ağrı kanserin tek bulgusu değildir. Ayrıca, her ağrı yapan tümör de habis olmayabilir" diyor.

4- BİYOPSİ GEREKLİ
Biyopsi
kanserli dokunun içinden parça almak anlamına geliyor. Alınan parça patolog tarafından incelenerek kanserin tipi belirleniyor. Doğru tedavinin belirlenmesi için mutlaka biyopsi yapılması gerekiyor. Uygun şekilde ve dikkatle yapıldığında kanser yayılmıyor.

5- ÜZÜNTÜYLE ALAKASI YOK
"Stres
veya endişenin kanser oluşturduğuna işaret eden bilimsel bir kanıt yoktur" diyen Tıbbi Onkoloji Eralp, ancak ciddi üzüntü ve travmaların bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği ve vücutta fark edilmemiş bir kanser varsa, tümörün daha hızlı büyüyebileceği uyarısında bulunuyor.

6- ŞEKER TÜMÖRÜ BÜYÜTÜR
Yüksek
oranda şekere karşı vücutta oluşan insülin, bazı kanserler için bir büyütücü faktör olabiliyor. Ayrıca, şeker kilo alımına yol açarak şişmanlıkla ilişkili rahim, meme ve pankreas kanseri gibi bazı kanserlerin gelişimini hızlandırabiliyor.

7- ERKEN TANI ÖNEMLİ
Mamografi
taramaları ile meme kanseri daha erken evrelerde saptanıp, meme kanserine bağlı ölüm riski azaltıyor. Üstelik modern cihazlarla yapılan mamografiler eskilerine göre daha az miktarda radyasyon içeriyorlar.

8- KEMOTERAPi ÖNEMLi
Tıbbİ
Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp kemoterapinin kanserli dokuyu yok edebilen ve hastalığın kanda yayılmasını engelleyen çok önemli bir tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekti.

9- BALIK ÇOK TÜKETİLMEMELİ
Balık
tüketiminin herhangi bir kanser türünü arttırdığına veya tedavi etkisini zayıflattığına dair ciddi bir bilimsel veri mevcut değil. Sadece bazı deneysel çalışmalarda; yüksek omega-3 tüketiminin kanser tedavisini olumsuz etkilediğine dair veriler var. Somon, ton ve uskumru balığı çok tüketilmemeli.

10- ALINAN VİTAMİNLERE DİKKAT
Tıbbi
Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp antioksidan içeren vitamin ve bitkisel içerikli maddelerin kemoterapinin etkinliğini azaltabildiği uyarısında bulunuyor. A vitamini akciğer kanseri riskini artırıyor.