İnternete nasıl girerim? İnternet neden yavaş, nasıl hızlanır? İnternet düzelme tarihi ve zamanı...

Dün gece yapılan kalleş saldırı sonrasında son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Vatandaşlar internetin ne zaman geleceğinin araştırmasını yapıyor. Bilindiği gibi dün gece yaşanan hain saldırı sonrasında internette ve Youtube, Facebook, Twitter ve Whatsapp'ta belirgin bir yavaşlama yaşanmaya başlamıştı. Bu bağlamda erişim sorununun ne zaman çözüleceğini merak edenler resmi açıklama bekliyor. Peki, İnternet ne zaman düzelecek? Resmi açıklama geldi mi? Turkcell'in çağrı merkezine yaptığımız aramada da sosyal ağlara erişimde yaşanan sorunun Türkiye genelinde yaşanan bir durum olduğu ve araştırıldığı ifade edildi.

Giriş Tarihi 28 Şubat 2020, 15:51 Güncelleme 28 Şubat 2020, 15:51
İnternete nasıl girerim? İnternet neden yavaş, nasıl hızlanır? İnternet düzelme tarihi ve zamanı...

İÇİNDEKİLER

İnternet ne zaman düzelecek? İnternette yaşanan aksaklıklardan sonra, popüler uygulamalardan olan Twitter, Facebook, İnstagram gibi uygulamalarda erişim sorunu yaşanıyor. Birçok kişi erişim sıkıntısının ne zaman çözüleceğini ve yeni bir açıklama gelip gelmediğini merakla arama motorlarından araştırmaya devam ediyor. Peki, İnternet ne zaman düzelecek? Resmi açıklama geldi mi? Gelişen teknolojik olanaklar sayesinde kablosuz ağ üzerinden internete bağlantı sağlanır. Ancak internet hizmeti yer altına döşenen kablo hatları vasıtası ile gerçekleşir.

İNTERNET KESİNTİLERİNE OPERATÖRLERDEN AÇIKLAMA

Dün gece başlayan ve halen devam eden twitter, facebook, instagram gibi sosyal medya platformlarına erişim sorunuyla ilgili GSM operatörlerinden açıklama.

TÜRK TELEKOM'DAN OTOMATİK SES MESAJIYLA YANIT: ARALIKLARLA KONTROL EDİNİZ

Türk Telekom'un 444 5 444 numaralı iletişim merkezine yapılan aramalar da şu mesajla açılıyor: "Değerli müşterimiz, Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya kanallarına erişimde kesintiler yaşanabilmektedir. Aralıklarla bağlantınızı kontrol edebilirsiniz. Anlayışınız için teşekkürler."

TURKCELL: SORUN VAR, ARAŞTIRIYORUZ

Turkcell'in çağrı merkezine yaptığımız aramada da sosyal ağlara erişimde yaşanan sorunun Türkiye genelinde yaşanan bir durum olduğu ve araştırıldığı ifade edildi.

VPN NASIL KURULUR?

Çeşitli program ve yazılımlar, Android ve iOS uygulama marketlerinde bulunmaktadır. VPN programlarını indirdikten sonra basit kurulumlarını yaparak siz de farklı bir noktadan internete bağlanabilir ve bulunduğunuz bölgedeki teknik arızadan veya yavaşlıktan kurtulabilirsiniz.

VPN NASIL KULLANILIR?

İndirdiğiniz VPN programını kurduktan sonra bağlanmak istediğiniz bölgeyi seçmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede Türkiye'nin veya dünyanın farklı bir noktasından internete bağlanmış olacak, bölgenizdeki teknik arızadan kurtulabileceksiniz. İnternet gezinme hızınız bağlandığınız noktanın hızıyla doğrudan hızlanacaktır.

VPN'LER NE ALANLARDA KULLANILIR?

VPN bağlantı türleri, güvenlik şirketleri tarafından da tercih edilen bir bağlantı çeşididir. Bazı güvenlik şirketleri güvenilmeyen ağlara bağlanırken, bağlantıyı şifreleyerek karşı ağdan gelebilecek olası tehlikeleri önlemektedir. VPN ile bağlantınız şifreli olduğu için gönderdiğiniz veya aldığınız tüm veriler şifrelenir. Böylece hiç kimse sizin ne yaptığınızı göremezler.

TÜRKİYE'DE VPN KULLANIM ORANI

Araştırmacılar Türkiye interneti üzerinde yaptığı araştırmalar üzerine VPN kullanım oranını açıkladı. Ülkemizdeki kullanıcıların %58'i normalde ülkemize hizmet vermeyen eğlence sitelerine erişim için, %50'si erişimi engellenmiş siteler için, % 21'i ise internet geçmişini devlet kurumlarından saklamak için VPN ve ya Vekil Sunucu kullanıyor.

İNTERNET NASIL ÇALIŞIR?

Gelişen teknolojik olanaklar sayesinde kablosuz ağ üzerinden internete bağlantı sağlanır. Ancak internet hizmeti yer altına döşenen kablo hatları vasıtası ile gerçekleşir. Wi-Fi yani kablosuz internet ile bağlantı router adı verilen bir yönlendirici ile işlev gösterir. Yönlendirici ile kablo ağlarına bağlantı kurulur. Akıllı telefon veya tabletler ile internete bağlanmak için kablo ağına bağlı bulunan bir baz istasyonuna ihtiyaç duyulur. İnternet ağı yeraltına döşenen fiber optik kablolar ya da elektrik direklerine bağlı halde bulunan klasik kablolar ile sağlanır.

İnternet server adı verilen sunucular ile client olarak adlandırılan istemcilerden oluşan bir yapıya sahiptir. Sunucular diğer makinelere hizmet sunar. İnternete doğrudan bağlantılı olarak çalışır. Elektronik posta sunucusu, veri sunucusu ile web sunucusu gibi sunucu çeşitleri bulunur. Tüm sunucular sabit internet protokolü yani statik IP adresine sahiptir. IP adresleri sayesinde bilgisayarlar arasında bağlantı kurulur.

Evde kullanılan bilgisayarlar doğrudan olmayacak şekilde internet hizmet sağlayıcısı ile internete bağlanır. Yani kablosuz internet bağlantısı kullanılır. Bu sebeple de evdeki bilgisayarlara istemci adı verilir. Servis sağlayıcısı tarafından sunulan internet hizmeti ile bilgisayar sunucunun sahip olduğu IP adresine bağlanır. Böylece kullanıcı internete erişim sağlar.

SOSYAL MEDYA UYARISI

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan'dan 'sosyal medya' uyarısı...

Sayan Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

Millet olarak çok kritik anlar yaşıyor, yüreğimizi yakan haberler alıyoruz.

Sosyal ağlar üzerinden yayılmaya çalışılan yalan haberlere karşı dikkatli olmamız ve sadece resmî açıklamalara itibar etmemiz son derece önemli. Aziz Milletimizi yanıltmaya yönelik haber ya da paylaşım yapan kişilerle ilgili tespitler Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'miz tarafından başlatıldı.

Yapılan tespitler adli merciler ile paylaşılarak yasal süreç başlatıldı. Gerçek hayatta suç olan her davranışın sanal ortamda da suç olduğunu unutmamamız gerekiyor.

Rabbim, Kahraman Ordumuzun yardımcısı olsun.