Başkan Erdoğan deprem bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor! Gaziantep, Osmaniye ve Kilis... "Bu coğrafyanın gördüğü en büyük felaket"

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler sonrası bölgedeki çalışmalarına devam ediyor. Dün Kahramanmaraş, Hatay ve Adana'daki çalışmaları yerinde gören Başkan Erdoğan bugün önce Gaziantep'e ardından Osmaniye'ye geçti. Gaziantep'te açıklamalarda bulunan Erdoğan, "İzmir'deki malum felaketi nasıl atlatıp orada da binaları süratle yaparak sahiplerine nasıl teslim ettiysek aynı şekilde hiç ümitsiz olmayın, bu 10 ilimizde de süratle bunu yapacak ve konut sahiplerine teslim edeceğiz." dedi. Başkan Erdoğan son olarak Kilis'e geçti ve hastanedeki depremzedeleri ziyaret etti. Erdoğan, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 16 bin 546'ya ulaştı" dedi.

Giriş Tarihi 09 Şubat 2023, 11:19 Güncelleme 09 Şubat 2023, 21:08
Başkan Erdoğan deprem bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor! Gaziantep, Osmaniye ve Kilis... Bu coğrafyanın gördüğü en büyük felaket

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremleri yakından takip ediyor.

AHaber CANLI YAYIN

Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerden etkilenen Kilis'te incelemelerde bulundu ve arama kurtarma çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Kilis'te ilk olarak hastanede tedavi gören depremzedeleri ziyaret eden, Başkan Erdoğan, vatandaşlarla sohbet edip, sorunlarını dinledi.

"KİLİS'TE 173 VATANDAŞIMIZ VEFAT ETTİ"
Depremin etkilediği Kilis'te yaptığı incelemenin ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, depremin yol açığı yıkıma ilişkin son bilgileri paylaştı.

Erdoğan, şunları kaydetti;

"Bölge genelinde depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı şu an itibariyle 16 bin 546'ya ulaştı. Yaralılarımızın sayısı 66 bin 132, yine bölge genelinde yıkılan bina sayısı 6 bin 444. Kilis'te ise 178 bina yıkılmış, 73 vatandaşımız vefat etmiş, 690 vatandaşımız ise yaralanmıştır.


Depremin vurduğu 10 şehrimizin tamamındaki vatandaşlarımıza buradan bir kez daha geçmiş olsun diyorum. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm yakınlarına sabırlar temenni ediyorum."


OSMANİYE
Başkan Erdoğan dün depremin merkez üssü Kahramanmaraş ve Hatay'a gitti. Hatay'da incelemelerde bulunan Erdoğan daha sonra Adana'ya geçti. Erdoğan bölgelerdeki çalışmaları yerinde incelerken vatandaşla kucaklaşıp, "Kimseyi sahipsiz bırakmayacağız" mesajı verdi. Erdoğan, daha önceki depremleri hatırlatarak, "Bütün buralardaki depremleri nasıl atlattıysak hiç endişe etmeyin bundan da kısa sürede kurtulacağız. Tabii ki ölenlerimiz hepimiz için ciğerparelerimizdir." dedi. Başkan Erdoğan Gaziantep'te incelemelerde bulunuyor. Erdoğan, Gaziantep'in ardından Osmaniye'de incelemelerde bulundu.

Erdoğan, depremin etkilediği Osmaniye'de yaptığı incelemenin ardından açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremin 10 büyük ilde çok büyük yıkımlara sebep olduğunu, Osmaniye'nin de depremin vurduğu şehirlerden biri olduğunu söyledi.

Dünden bu yana ziyaret ettiği deprem bölgelerindeki şehirlerde, yaşanan yıkımı bizzat yerinde gördüğünü dile getiren Erdoğan, "Şu an itibarıyla depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı maalesef 16 bin 170'e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 64 bin 194'e ulaştı, yıkılan bina sayısı da 6 bin 644." bilgisini verdi.

Erdoğan, Osmaniye'de 326 binanın yıkıldığını, 877 vatandaşın vefat ettiğini, 2 bin 220 vatandaşın ise yaralandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Yaşadığımız felaketin derinden etkilediği 10 şehrimizin tamamındaki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi tekrar ifade etmek istiyorum. Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar temenni ediyorum. Devletimiz, tüm bakanlıklarıyla, kurumlarıyla, 10 vilayetimizde yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Milletimiz, devletiyle omuz omuzadır. Sivil toplum kuruluşlarımız, belediyelerimiz, uluslararası yardım ekipleri, gönüllüler, velhasıl imkanı olan herkes, arama kurtarma ve yardım çalışmalarına destek veriyor. Maruz kaldığımız felaketin çapı ve etkisi bu derece büyük olunca, ister istemez bazı gecikmeler, eksiklikler de yaşanabiliyor. "

"BİR YIL İÇERİSİNDE KONUTLARI BİTİRECEĞİZ"
Vatandaşların, devletinin tüm imkanlarıyla deprem bölgesinde olduğunu bildiğini dile getiren Erdoğan, "Doğrudan ve dolaylı katkılarıyla sayıları 100 binlerle ifade edilecek kişi, yardım çalışmalarıyla ilgili süreçlerde görev aldı, görev alıyor. Ülkemizin dört bir yanından gereken her türlü ekip ve araç gereç bölgeye yönlendirilmiştir." dedi.

Başkan Erdoğan, "afet bölgesi" ilanından, Parlamento'da "olağanüstü hal" kararına kadar tüm adımları attıklarını söyledi.

Daha önce, enkazın kaldırılmasının ardından, bir yıl içinde depremin yaşandığı şehirleri yeniden inşa ettiklerini hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Van'da bunu gerçekleştirdik. Malatya'da, Elazığ'da, İzmir, Düzce depremlerinde bunları gerçekleştirdik Bütün bunların yanında Antalya ve Muğla yangınlarında yine bunları süratle gerçekleştirdik. Kastamonu, Sinop, Bartın, Giresun sel afetlerinde hatırlayın, bu iktidar, bu hükümet bunları gerçekleştirdi. Ve şimdi de ben milletime sesleniyorum, inşallah bir yıl içerisinde TOKİ olarak bu konutların inşasını gerçekleştireceğiz. Ve bu geçiş sürecinde de 10'ar bin lira depremzedelere destek veriyoruz. Bunların tespitleri yapılıyor. Ve bu 10'ar bin lirayı depremzede kardeşlerimize teslim edeceğiz. Bir yıl içerisinde de inşallah konutlarımızı bitireceğiz."

Erdoğan, en önemli adımlardan bir tanesinin de talep edenleri Antalya'daki, Alanya'daki otellerde misafir etmek olduğunu, Türk Hava Yolları uçaklarıyla buralara seferler düzenleneceğini kaydetti.


ERDOĞAN GAZİANTEP'TE AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere ilişken son bilgiyi vererek, "Son tespitlere göre depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 14'e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794." dedi.

Başkan Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geldiği Gaziantep'te, bu şehirde görevlendirilen bakanlardan brifing aldı, Botanik Bahçesi'nde kurulan çadır kentteki incelemelerinin ardından basın açıklaması yaptı.

Gaziantep'in, Kahramanmaraş merkezli, ülke tarihinin en büyük deprem felaketinde ilçeleriyle beraber büyük yıkıma uğradığını belirten Erdoğan, dün depremin merkezi üssü Kahramanmaraş, ardından Hatay ve Adana'da incelemelerde bulunduğunu anımsattı.

Başkan Erdoğan, "Son tespitlere göre depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 14'e ulaştı. Yaralılarımızın sayısı ise 63 bin 794. Şu anda hemen yanı başımızda da gördüğümüz gibi enkaz kaldırma çalışmalarımız yoğun bir gayretle devam ediyor. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444 olarak belirlenmiştir. Gaziantep'te ise 944 bina yıkılmış bunun yanında 1415 vatandaşımız vefat etmiş, 10 bin 395 vatandaşımız ise yaralanmıştır." ifadelerini kullandı.

Bir kez daha depremin etkilediği şehirlerde vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Erdoğan, deprem anından itibaren devlet olarak tüm kurumlarla sahada olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Enkaz kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu arada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız olarak hedefimiz bir yıl içerisinde yıkılan binaların yerine, konutlarımızı zemin artı 3-4 kat olmak üzere inşa etmek. Bunun yanında da yapılacak olan hasar tespitle şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10'ar bin lira nakdi yardım yapacağız ve bu nakdi yardımla bu geçiş sürecinin en azından sıkıntılarını biraz olsun hafifletmiş olalım istiyoruz."

Erdoğan, konteynerlerin kurulması yönündeki çalışmaların devam ettiğini, yurt dışından gelecek konteynerler de olduğunu dile getirerek, "Gelecek konteynerleri de yine bu 10 ilimize dağıtacağız. Bunun yanında karavan çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bazı bölgelerde de karavanlarla yine sıkıntıda olan vatandaşlarımızın bu sıkıntılarını gidermenin gayreti içerisinde olacağız. Bu arada süreci ne yazık ki siyasi istismara dönüştürenler var. Bu istismara benim vatandaşım, benim halkım asla prim vermeyecektir." diye konuştu.

"MECLİSTE BUGÜN YAPILACAK OYLAMAYLA OLAĞANÜSTÜ HAL YÜRÜRLÜĞE GİRECEK"
Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3 ay süreyle ilanı ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bugün çalışma yapılacağını hatırlatan Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olarak ben şu anda adımı attım ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugün Mecliste yapılacak oylamayla birlikte de olağanüstü hal yürürlüğe girmiş olacak." dedi.

Erdoğan, Olağanüstü Hal Kanunu'nun neler getireceğine ilişkin de şunları kaydetti:

"Bu ne getirecek? Bu Türkiye'de bu süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne gruplarına, fesat gruplarına karşı olağanüstü hal ile müdahale etme imkanını devlete vermiş olacaktır."

"Bununla birlikte bazı yerlerde maalesef bakıyorsunuz marketlere, alışveriş merkezlerine yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalama çalışmalarına olağanüstü hal ile müdahale etme imkanını devlet parlamentodan bu yetkiyi alarak, yakalayacaktır."

"Tüm basın mensubu arkadaşlarıma, tüm halkıma bu hassasiyeti gösterdikleri için, bu konuda bizlere gerekli güveni verdikleri için, yardım desteği verdikleri için şahsım, Kabinem, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum."

"Şunu hiç endişe etmeyin biz bugüne kadar Van'da, o devasa depremi nasıl atlattıysak, Bingöl'de nasıl atlattıysak, Malatya'da, Elazığ'da o malum depremleri nasıl atlattıysak, bütün bunların yanında İzmir'deki malum felaketi nasıl atlatıp orada da binaları süratle yaparak sahiplerine nasıl teslim ettiysek aynı şekilde hiç ümitsiz olmayın, bu 10 ilimizde de süratle bunu yapacak ve konut sahiplerine teslim edeceğiz."

Gaziantep'teki çadır kenti ziyareti sırasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca çocuklar için oluşturulan bölümde de incelemelerde bulunan Başkan Erdoğan, çocuklarla bir süre sohbet etti.

,

MİNİK DEPREMZEDELERE HARÇLIK
Başkan Erdoğan, girdiği çadırda bulunan ve psikolojik destek verilen minik öğrencilere harçlık verdi. Minik öğrenciler ise hep birlikte şarkı söyleyerek, Erdoğan dedelerine teşekkür etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile birlikte evleri yıkılan depremzedeler için Botanik Bahçesinde kurulan çadırları gezdi. Minik öğrencilere psikolojik destek ve eğitim verilen çadıra da giren Erdoğan, burada çocuklara harçlık dağıttı. Kendi elleriyle tek tek harçlıkları dağıtan Erdoğan, bir süre çocuklarla sohbet etti.


Öğrenciler ise Erdoğan dedelerine hep bir ağızdan şarkı söyleyerek teşekkür etti. Şarkı bitince öğrencileri alkışlayan Erdoğan, daha sonra depremzedeleri gezerek sohbet etti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN