Levent'te terör saldırısı: 2 polis yaralandı 1 saldırgan öldürüldü 2'si yakalandı | 5 şüpheli daha gözaltında
İstanbul Beşiktaş'taki İsrail Konsolosluğu'nun da bulunduğu bölgede polise yönelik terör saldırısı gerçekleştirildi. Çatışmada, saldırganlardan 1'i ölü, 2'si yaralı olarak etkisiz hale getirildi, 2 polis de yaralandı. Yaralı polisler, sağlık ekiplerince ambulansla hastaneye kaldırılırken, hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi. Terör saldırısının tüm yönleriyle aydınlatılması için soruşturma başlatılırken 5 şüpheli gözaltına alındı. 3 kişi daha olay yerine yakın bölgede gözaltına alınırken soruşturma, 1 başsavcıvekili ve 2 savcı tarafından yürütülüyor.
Hızlı Özet Göster
- İstanbul Beşiktaş'ta Yapı Kredi Plaza önündeki polis noktasına yönelik silahlı saldırıda 3 terörist etkisiz hale getirildi, 2 polis hafif yaralandı.
- Saldırıyı gerçekleştiren teröristler Yunus Emre S., Onur Ç. ve Enes Ç. olarak belirlendi ve Kocaeli İzmit'ten kiraladıkları araçla İstanbul'a geldikleri tespit edildi.
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1 başsavcı vekili ve 2 savcının görevlendirildiği soruşturma başlatıldı.
- İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, saldırıyla bağlantılı olduğu değerlendirilen 2 kişinin daha yakalandığını açıkladı.
- İçişleri Bakanlığı, ölen terörist Yunus E. S.'nin dini istismar eden terör örgütüyle irtibatı olduğunu, yaralı terörist Onur Ç.'nin uyuşturucu kaydı bulunduğunu bildirdi.
İstanbul Beşiktaş'taki İsrail Konsolosluğu'nun da bulunduğu bölgede güvenlik güçlerine yönelik terör saldırısı düzenlendi.
İKİ POLİS YARALANDI ÜÇ KİŞİ ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
Beşiktaş'ta, Yapı Kredi Plaza önündeki polis noktasına yönelik terör saldırısına ilişkin soruşturma devam ediyor. Levent Mahallesi Cömert Sokak'ta Yapı Kredi Plaza önündeki polis noktasında görevli ekipler, öğle saatlerinde bölgeye gelen 3 saldırganın uzun namlulu silahlarla araçtan indiğini fark etti.
Ekipler, saldırganları durdurmak için harekete geçti. Polis, "dur" ihtarına uymayan saldırganlara müdahalede bulundu. Bunun üzerine polis ile saldırganlar arasında çatışma çıktı.
Polis teröristi aracın altından böyle vurdu
İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Çevrede güvenlik önlemi alınırken, Büyükdere Caddesi Ankara istikameti trafiğe kapatıldı.
Çatışmada, saldırganlardan 1'i ölü, 2'si yaralı olarak etkisiz hale getirildi, 2 polis de yaralandı. Yaralı polisler, sağlık ekiplerince ambulansla hastaneye kaldırılırken, hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.
Saldırganların çantalarında yapılan aramada mühimmat ele geçirildi.
Levent'te saldırı (Görseller sosyal medya, DHA ve REUTERS'dan alınmıştır.)
İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI
Bölgede, olay yeri inceleme ekiplerince inceleme yapıldı. Yapılan çalışmalarda, saldırganların kiraladıkları araçla Kocaeli İzmit'ten İstanbul'a geldikleri, öldürülen saldırganın Yunus Emre S, etkisiz hale getirilen diğer 2 saldırganın ise Onur Ç. ve Enes Ç. isimli kardeşler oldukları belirlendi.
Ekiplerin çalışmalarını tamamlamasının ardından bölgedeki güvenlik önlemleri devam ederken, trafik kontrollü şekilde sağlanmaya başladı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca olaya ilişkin başlatılan soruşturma, 1 başsavcıvekili ve 2 savcı tarafından yürütülüyor.
Levent'te saldırı
TERÖRİSTLERİN BAĞLANTILARI ARAŞTIRILIYOR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığının belirtildiği açıklamada, "Soruşturma kapsamında bir başsavcı vekili ile iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiş; cumhuriyet savcılarımız ivedilikle olay yerine intikal ederek incelemelere başlamıştır. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve kolluk birimleri eş güdüm içinde çalışmalarını sürdürmekte olup, soruşturma titizlikle ve çok yönlü şekilde yürütülmektedir" denildi.
Ekipler bölgede çalışma yapıyor.
3 GÖZALTI
Hastanede tedavi altına alınan saldırganlarının sorgularının sürdüğü öğrenildi. 2 saldırganın dışında saldırıyla ilgili olduğu tespit edilen 3 kişi daha olay yerine yakın bölgede gözaltına alındı.
SALDIRIYLA BAĞLANTILI 2 KİŞİ DAHA YAKALANDI
İçişleri Bakanı Mustafa Bakan Çiftçi, saldırıyı gerçekleştiren şahıslarla bağlantılı olduğu değerlendirilen 2 kişinin daha yakalandığını bildirdi.
Bakan Çiftçi sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Aziz Milletimiz, İstanbul Beşiktaş'ta, Yapı Kredi Plaza Blokları önünde görev yapan polislerimize yönelik gerçekleştirilen menfur saldırıya ilişkin olarak yürütülen soruşturma ve incelemeler, ilgili birimlerimiz tarafından çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir.
Soruşturma kapsamında, saldırıyı gerçekleştiren şahıslarla bağlantılı olduğu değerlendirilen 2 kişi daha yakalanmıştır. Olayın bütün boyutlarıyla aydınlatılması, faillerin ve bağlantılı unsurların ortaya çıkarılması için çalışmalar kararlılıkla devam etmektedir.
Güvenlik güçlerimizin anında, kararlı ve etkili müdahalesi neticesinde saldırıyı gerçekleştiren 3 şahıs etkisiz hâle getirilmiştir. Çatışma sırasında hafif şekilde yaralanan 2 kahraman polisimizin ameliyatları başarıyla tamamlanmıştır. Hayati tehlikelerinin bulunmaması en büyük tesellimizdir.
Bu alçak saldırının arka planı, faillerin irtibatları ve bağlantılı oldukları yapılar, devletimizin tüm imkân ve kabiliyetleri kullanılarak ayrıntılı şekilde incelenmektedir. Milletimizin huzurunu hedef alan bu hain girişimin arkasındaki karanlık odaklar da uzantıları da hukuk önünde hesap verecektir.
Bakan Çiftçi'nin paylaşımı
Şunun altını açıkça çizmek isterim;
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kamu düzenine, milletimizin huzuruna ve güvenliğine yönelen hiçbir tehdide müsamaha göstermemiştir, bundan sonra da göstermeyecektir.
Güvenlik birimlerimiz, bu tür saldırılar karşısında tereddütsüz, tavizsiz ve kahramanca karşılık vermiştir; bundan sonra da aynı kararlılık ve aynı cesaretle karşılık vermeye devam edecektir.
Milletimizin huzuruna kasteden her girişim, devletimizin sarsılmaz iradesi karşısında etkisiz kalacaktır. Türkiye'nin huzurunu hedef alan hiçbir yapı, hiçbir odak, hiçbir taşeron emeline ulaşamayacaktır.
Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve bağlantılı bütün unsurların adalet önüne çıkarılması için süreç kesintisiz şekilde yürütülmektedir.
Aziz milletimiz müsterih olsun.
Türkiye, güçlü devleti, tecrübeli güvenlik teşkilatı ve sahadaki hâkimiyetiyle her türlü tehdidi kaynağında bertaraf edecek kudrete sahiptir.
Devletimiz, milletimizin huzuru ve kamu düzeninin muhafazası için mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir."
Bakan Çiftçi'nin açıklaması
KİMLİKLERİ BELLİ OLDU
Bakan saldırı sonrası sosyal medyadan yaptığı açıklamda teröristlerin kimliklerinin tespit edildiğini bildirdi.
İZMİT'TEN KİRALIK ARAÇLA GELDİLER
Bakan Çiftçi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
"İstanbul'da Yapı Kredi Plaza Blokları önünde görev yapan polislerimizle silahlı çatışmaya giren 3 kişi etkisiz hale getirilmiştir. Çatışmada iki kahraman polisimiz hafif yaralanmıştır. Teröristlerin, kimlikleri tespit edilmiştir.
İzmit'ten kiralık araçla İstanbul'a geldikleri tespit edilen şahıslardan birinin dini istismar eden örgüt irtibatı olduğu, 2'si kardeş olan 2 teröristten birinin de uyuşturucu kaydı olduğu belirlenmiştir."
3 TERÖRİST BU ARAÇLA GELDİ
Takvim.com.tr etkisiz hale getirilen teröristlerin İstanbul'a gelirken kullandığı aracın görüntüsüne ulaştı.
Saldırganların geldiği araç
BAKANLIK İSİMLERİNİ AÇIKLADI
İçişleri Bakanlığı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, ölü olarak ele geçirilen Yunus E. S.'nin dini istismar eden terör örgütüyle irtibatı olduğunu, yaralı olarak ele geçirilen Onur Ç. ve Enes Ç. isimli diğer iki teröristin kardeş olduğu ve Onur Ç.'nin uyuşturucu kaydı bulunduğu bilgisine ulaşıldığını bildirdi.
Teröristlerin kiralık aracı didik didik edildi
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan Yapı Kredi Plaza Blokları önünde görevli çevik kuvvet polislerimize yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu 3 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Saldırıya anında karşılık veren kahraman polislerimizden 2'si, biri ayağından ve biri kulağından olmak üzere, hafif şekilde yaralanmış olup; hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Yapılan inceleme sonucunda saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin kimlikleri tespit edilmiş, İzmit'ten araç kiralayarak İstanbul'a geldikleri belirlenmiştir. Ölü olarak ele geçirilen Yunus E. S.'nin dini istismar eden terör örgütüyle irtibatı olduğu, yaralı olarak ele geçirilen Onur Ç. ve Enes Ç. isimli diğer iki teröristin kardeş olduğu ve Onur Ç.'nin uyuşturucu kaydı bulunduğu bilgisine ulaşılmıştır. Etkisiz hale getirilen 3 terörist arasında yoğun dijital haberleşme tespit edilmiş olup yaralı teröristlerin sorgusu devam etmektedir."

PROVOKASYON KOKAN BİR HAREKET
İstanbul Valisi Davut Gül olay yerindeki incelemelerin ardından açıklama yaptı. Gül, "Yapı Kredi Plaza önünde güvenlik tedbirleri alan polislerimize bir saldırı meydana geldi. Saldırı neticesinde 2 polisimiz hafif şekilde yaralandı. Teröristlerden birisi öldürüldü, 2 terörist yaralı olarak etkisiz hale getirildi. Öncelikle başta İstanbul İl Emniyet Müdürümüz olmak üzere bütün ekibini tebrik ediyorum. Bu büyük saldırıyı, polislerimiz tedbirleri, önlemleri sayesinde olabildiğince hafif şekilde atlattılar. Ölenlerin kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Bağlantıları ve diğer konuları emniyetimiz çalışıyor. Sizleri belli periyotlarda bilgilendireceğiz. Provokasyon kokan bir hareket, bu bölgede Yapı Kredi Bankası var, onun yanında iş yerleri var. Arka tarafta konsolosluk var. Konsoloslukta yaklaşık 2 buçuk yıldır faaliyet yok. Konsoloslukta devam eden bir çalışma veya diplomatik görevli bulunmuyor. Saldırıyı 3 kişi gerçekleştirdi. Araçla gelmişler, uzun namlulu silahları var" dedi.
Saldırgan kamerada
ÇOK KATMANLI BİR PROVOKASYON GİRİŞİMİ
Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İstanbul'da gerçekleşen silahlı saldırıya ilişkin güvenlik birimlerinin çok yönlü incelemeleri devam ediyor.
Kaynaklar, kimlikleri tespit edilen şahısların hem radikal örgüt bağlantıları hem de uyuşturucu madde kullanımından adli kayıtlarının bulunduğunu, mevcut bulguların, saldırının münferit bir olayın ötesinde çok katmanlı bir provokasyon girişimi olabileceğine işaret ettiğini vurguladı.
Saldırının gerçekleştiği nokta ve hedef seçiminin dikkat çekici olduğuna değinen kaynaklar, İsrail Başkonsolosluğu'nun uzun süredir kapalı olduğunu ve aktif bir diplomatik faaliyet yürütmediğini hatırlattı.
Görsel içeriklerin asgari seviyede kullanılması gerektiğine dikkati çeken kaynaklar, teyitsiz ve ham görüntülerin dolaşıma sokulmaması gerektiğini aktardı.
Kaynaklar, söz konusu saldırının "İsrail Başkonsolosluğu'na yönelik" olarak sunulmasının, hem saldırganların oluşturmak istediği algıya hem de uluslararası kamuoyunda yürütülebilecek manipülasyonlara doğrudan hizmet edeceğini belirterek, olayın mahiyetini çarpıtacak, hedef saptıracak ve provokatif algılara zemin hazırlayacak ifadelerden kaçınılması noktasında uyarıda bulundu.
"Diplomatik hedef" vurgusu üzerinden yapılacak yayınların, gerçeklikle örtüşmediğine değinen kaynaklar, çatışma anına ait görüntülerin kontrolsüz ve yoğun şekilde paylaşılmasının, kamuoyunda korku, panik ve güvensizlik hissi oluşturacağını ve Türkiye'de yüksek yoğunluklu bir terör tehdidi varmış algısını besleyeceğine işaret etti.
İsrail Konsolosluğu önünde silahlı çatışma kamerada
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde İsrail Konsolosluğu çevresindeki silah seslerine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Bakan Gürlek'in paylaşımı
Bakan Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:
Saldırının yaşandığı bölge
"İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan İsrail Konsolosluğu çevresinde meydana gelen silah sesi ihbarlarına ilişkin olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında bir başsavcı vekili ile iki cumhuriyet savcısı görevlendirilmiş, cumhuriyet savcılarımız ivedilikle olay yerine intikal ederek incelemelere başlamıştır. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinesinde, ilgili kolluk birimleriyle birlikte çalışmalar sürdürülmekte olup, soruşturma titizlikle ve çok yönlü olarak yürütülmektedir."