Son dakika: Erzincan İliç'teki toprak kaymasında bilirkişi raporu açıklandı! İşçilerin çektiği o fotoğraflar delil sayıldı! Türkiye müdürü yakalandı

Son dakika haberleri... Türkiye'yi sarsan Erzincan İliç'teki toprak kayması hakkında bilirkişi raporu açıklandı. Facianın geliyorum dediği olayda 5 kişi asli kusurlu olarak gösterilirken toprak kaymasından saatler önce madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda delil olarak yer aldı. Gelen son dakika haberine göre, altın madeni ocağını işleten şirketin "Türkiye Ülke Müdürü" C.D. yakalandı.

Giriş Tarihi 18 Şubat 2024, 09:54 Güncelleme 19 Şubat 2024, 09:50
Son dakika: Erzincan İliç’teki toprak kaymasında bilirkişi raporu açıklandı! İşçilerin çektiği o fotoğraflar delil sayıldı! Türkiye müdürü yakalandı

İÇİNDEKİLER

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik şirketine ait maden ocağında heyelan meydana gelmiş, dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 14 Şubat'ta şirketin ruhsat sahasındaki üretime yönelik faaliyetlerini doğrudan durdurma kararı almıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etti.

Kararın gerekçesi "yaşanan heyelan olayının ardından yığın liç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı Deresi ve ocak sahasına doğru akmasından ötürü lisans şartlarının ortadan kalkması" olarak açıklandı.

ÖNLEM ALINMADI
Toprak kaymasından saatler önce madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda delil olarak yer aldı.

İlçeye bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili yürütülen adli ve idari soruşturma devam ediyor.

Bu kapsamda toprak kaymasının yaşandığı gün sabah saatlerinde madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları, bilirkişi raporunda delil olarak kullanıldı.

Fotoğraflarda, yığın liç alanında biriktirilen topraklarda derin yarıkların oluştuğu görülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, maden sahasının bulunduğu bölgede basın açıklaması sırasında bir gazetecinin, olay günü işçilerin çatlağı tespit ettiği ve yetkilileri uyardığı, ardından tahliyenin yapıldığı bilgisinin doğru olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, "Bu yönde bize de burada iletilen bilgi var. Bu bölgedeki işçilerin tahliye edildiği doğru ve sonra bu bölgedeki 9 arkadaşımızın tekrar kontrol amaçlı olay yerine döndükleri ve o esnada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru." ifadelerini kullanmıştı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ ÖN RAPORUNDA ÇATLAKLARIN GÖZ ARDI EDİLDİĞİ VURGULANMIŞTI
Erzincan'da maden sahasında incelemelerde bulunan iş güvenliği uzmanı, çevre, jeoloji, inşaat ve ziraat mühendislerinin bulunduğu heyetin hazırladığı bilirkişi ön raporunda, aralarında "yığındaki çatlaklar için vaktinde önlem almayan" proses oksit müdürünün de bulunduğu 5 kişi asli kusurlu bulunmuştu.

Raporda, operasyon direktörü vekilinin yetkili biri olarak sabah yığın liçinde oluşan çatlakların şantiyede olumsuzluklara yol açabileceği konusunda tedbirsiz davranış sergilediğinin tespit edildiği belirtilerek, meydana gelen kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı kaydedilmişti.

Proses oksit müdürünün ise oluşan çatlakları ehil biri olarak çok büyük risk oluşturacağını bilmesine rağmen bunları göz ardı ettiği ve tehlikeli davranış sergilediğinin belirlendiği anlatılan raporda, söz konusu kişinin olayda asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı yer almıştı.

Oksit operasyon başmühendisinin de yığın liçinde meydana gelen çatlaklar konusunda iş güvenliği uzmanı tarafından defalarca uyarılmasına rağmen solüsyon verdiği ve yığın liçinde hareketi hızlandırdığı, çatlakların belli aralıklara gelmesini gördüğü halde bunu hiçe saydığı, bu riskli durumu bilmesine rağmen alanın boşaltılması konusunu göz ardı ederek çalışanların can güvenliklerini tehlikeye attığının tespit edildiği vurgulanmış ve kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varılmıştı.

KANADALI ÜST DÜZEY YÖNETİCİ DE TUTUKLANDI
Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında maden ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi J.R.G.'nin de aralarında bulunduğu altı şüpheli tutuklandı.

Faciayla ilgili yeni detaylar ortaya çıkarken yaşanan gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

15:48: İşlemlerinin ardından İliç Adliyesine sevk edilen Türkiye Müdürü C.D, yurt dışına çıkış yasağı getirilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

13:13 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise "Toprak kütlesi 3 ayrı yere akıyor. Arama faaliyetlerimiz devam ederken tahliye çalışmaları da başlamış durumda. DSİ çok yoğun bir çalışmayla buradaki su hareketini kontrol etti. Halk sağlığına zarar verecek herhangi bir durum yok." dedi.

Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:

"Bununla alakalı her türlü tedbiri almış durumdayız. Özellikle DSİ, çok yoğun çalışmayla buradaki su hareketini kontrol edip, bu sahaya tekrar suyu sokmadan farklı alanlara yöneltmekle ilgili çok hızlı çalışma yürütüyor. Onlara teşekkür ediyorum. Aşağıda sedde ile ilgili çalışmalarımız büyük oranda tamamlanmış durumda. Yani yeni bir su hareketini kontrol altına almayla alakalı bütün tedbirler alınmış durumda."

"Yakın köylerde kullanılan içme suyuna buradan, atıkların, siyanürün akmamasına yönelik nasıl çalışma yürütülüyor?" sorusunu yanıtlayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Şimdi buraya, bu dereye gelen temiz suyun daha yukarıdan kontrollü şekilde barajın arkasından normal temiz akış kanalına, kuşaklama dediğimiz hadiseyi DSİ çalışmış durumda. Dolayısıyla bununla alakalı herhangi bir risk görmüyoruz. Buradan şu andaki toprağın olduğu suyun, toprağın altından ilerlemesiyle alakalı da ileride biliyorsunuz sedde yapıldı. Orada da herhangi bir şekilde ölçümlerde, gözlem kuyularında aldığımız numunelerin hiçbirisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın buradaki laboratuvarında, mobil laboratuvarında ve Ankara'ya gönderdiği numunelerde herhangi bir risk şu anda gözükmüyor.

Zaten burası kuru bir dereymiş, bize söylenen bilgi ama şu anda bu toprak kalkana kadar suyu buradan hareket ettiremeyiz. Dolayısıyla bunu mutlaka başka bir yere aktarmamız lazım. Daha sonraki süreçte de DSİ bu toprak kalktıktan sonra yine buradan bir kanalla suyu aşağı doğru gönderecek."

13:07 Arama çalışmaları hakkında bilgiler aktaran İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2700 kişinin çalışmalara katıldığını duyurdu. "Bundan sonraki olası toprak kaymalarını izliyoruz" diyen Ali Yerlikaya "Sabıra ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Yerlikaya'nın açıklamaları şu şekilde:
Alanda 35 milyon metreküp toprak var. 500'ün üzerinde profesyonel ekibimiz var. 2 bin 700'ü aşmış insan gücümüz var. 800 araç sahada çalışıyor. Anbean arkadaşlarımız, bilim insanlarımızın yol gösterişiyle hepimizin bir amacı var bu işi en kısa sürede tamamlamak. İnsan kaynağıyla ilgili ihtiyacımız doğuyorsa bunu en kısa sürede tamamlıyoruz.

9 canımız bu toprağın altında. Yakınlarımızı ziyaret ettik. Onlar da zaman zaman buraya geliyorlar. Onların sabırları için minnettarız.

Sabıra ihtiyacımız var. Bunu da görüyoruz, minnettarız.

Sayın Cumhurbaşkanımız buradaki süreci takip ediyor.

YENİ GÖZALTILAR OLACAK MI?

Yılmaz Bakanımız sürecin takipçisi. Bir ihmal, kusur varsa kesinlikle hak, adalet tecelli edecek. Bu süreç benim bildiğim kadarıyla devam edecek.

ÜLKE MÜDÜRÜ DE YAKALANDI
11:05 Soruşturmada, altın madeni ocağını işleten şirketin "Türkiye Ülke Müdürü" C.D. yakalandı.

Zanlı, işlemlerinin ardından İliç Adliyesine sevk edildi.

10:48 KAYMALAR DEVAM EDİYOR
Ekiplerin çalışmaları sırasında ise heyelanın olduğu bölgede hala risk oluşturan toprak kütleleri olduğu, çalışmaların bazı toprak kütlelerinin yeniden kaydığı ve kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin zor anlar yaşadığı öğrenildi. Yapılan aramalarda yerleri lokal olarak belirlenen işçileri bulabilmek için çalışmalar devam ederken risk oluşturan kütlelerin zaman zaman kaydığı bildirildi. Özellikle heyelanın olduğu günün ardından yağan yağmurun da etkisiyle toprağın sıvılaştığı ve ekiplerin çamurlaşan toprakta işçileri kurtarmak için çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN