İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Santa Maria Kilisesi'ne gerçekleştirilen saldırının detaylarını açıkladı! Hedef Başkonsolos muydu? Saldırıda kullanılan silah bulundu!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde bir kişinin öldüğü silahlı saldırı hakkında detayları anlattı. Saldırı sonrası yapılan operasyonlarda gözaltına alınan kişilere dikkat çeken Yerlikaya, ifadelerin tamamlanmasının ardından olaya ilişkin tüm ayrıntıların netleşeceğini belirtirken, hedefin saldırı sırasında kilisede bulunan Başkonsolos olup olmadığına ilişkin soruya da yanıt verdi. Öte yandan saldırıda kullanılan silahlardan biri parçalanmış halde bulunurken, saldırganların emniyet güçleri tarafından gözaltına alındığı o anlar güvenlik kamerasına anbean yansıdı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 30 Ocak 2024, 09:14 Güncelleme 30 Ocak 2024, 13:37
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Santa Maria Kilisesi’ne gerçekleştirilen saldırının detaylarını açıkladı! Hedef Başkonsolos muydu? Saldırıda kullanılan silah bulundu!

İÇİNDEKİLER

İstanbul Sarıyer Büyükdere Caddesi'nde bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'ndeki pazar ayini sırasında kar maskeli 2 kişi silahlı saldırı düzenledi.

Saldırıda Tuncer Murat Cihan adlı vatandaş hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya

BAKAN YERLİKAYA DETAYLARI ANLATTI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 kişinin hayatını kaybettiği hain saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Saldırı sonrası yapılan operasyonlarda gözaltına alınan kişilere dikkat çeken Yerlikaya, ifadelerin tamamlanmasının ardından olaya ilişkin ayrıntıların da netleşeceğini belirtti.

Hürriyet'e konuşan Bakan Yerlikaya, "DEAŞ'ın saldırı şeklini biliyoruz. Ya bomba kullanırlar ya da girdikleri yerde tüm sivilleri katlederler. Bu saldırıda amaçları neydi?" sorusuna "Aynı sorunun yanıtını biz de arıyoruz" diye yanıt verdi.

SİLAHLARI TUTUKLUK YAPTI
Yerlikaya olaya ilişkin ise "Saldırganlar kiliseye 7.65'lik tabancalarla giriyor. Allah'tan iki silah da tutukluk yapmış. Yerde üç kovan bulundu" dedi ve silahların tutukluk yapmış olmasının belki de hedeflerine ulaşmalarını engellediğini belirtti.

Silahlı saldırıyı gerçekleştiren maskeli şahısların kilisenin ana kapısından girdikleri anın görüntüsü.

HEDEF BAŞKONSOLOS MUYDU?
İlk belirlemelere göre ayine katılan Polonya Başkonsolosu Witold Lesniak'ın hedef olmadığını söyleyen Bakan Yerlikaya, "Polonya Başkonsolosu'nun düzenli bir şekilde İstanbul'da farklı farklı kiliselere gittiği bu kez ise tesadüfen bu kiliseye gittiği bilgisi var. O an kilisede zaten yaklaşık 35 kişi var. Hedef Başkonsolos olsa, saldırganlar niye Tuncer Cihan'a önce silahın kabzasıyla vurup, sonra silahla öldürüyor?" diye konuştu.

Maskeli şahısların kullandığı otomobil.

NEDEN POLONYA PLAKALI ARAÇ KULLANILDI?
Yerlikaya, saldırganların Polonya plakalı araç kullanmasının tesadüf olup olmadığı yönündeki soru hakkında da, "Araç 2022 tarihinde Avrupa'dan giriş yapmış. Burada el değiştirmiş. Zaten el değiştirme ve keşif üzerinden ulaşıldı" bilgisini aktardı.

ARACA DAİR BİLGİLER NETLEŞTİ
Polis teröristlerin kullandıkları araçla ilgili ayrıntıları tek tek inceledi. Polonya plakalı aracın ön kaputunda Dent-R logosu olduğu göze çarptı. Bu logo Polonya merkezli dental malzeme ve ekipman dağıtımı yapan şirkete ait. Şirketin lehçe ismi de 'DENT-R Centrum Dystrybucji Materiałów i Sprzętu Stomatologicznego.

EYLEM GÜNÜ KULLANDI
Aracın bundan bir yıl önce Türkiye'ye giriş yaptığı tespit edildi. Geriye dönük kayıtlarda ise aracın izine rastlanılamadı. Araç hiç kullanılmamış, sadece eylem günü PTS kayıtlarında görüldü. Aracın eylem için getirilidiği ve saklandığı eylem günü ise saklandığı yerden çıkarılarak kullanıldığı düşünülüyor. Aracı getiren kişinin ise 2 gün kaldıktan sonra Polonya'ya geri döndüğü öğrenildi.

Polis ekipleri olay hakkında geniş çaplı soruşturmasını sürdürüyor.

SİLAH PARÇALARI BULUNDU

Saldırı kapsamında yakalananlar arasında saldırıyı düzenleyen iki kişiye Polonya plakalı aracı teslim eden ve Güvercintepe'de kaldıkları evi kiralayan Tacik 2 kişinin de bulunduğu belirtildi. Polis, Bahçeköy Valide Sultan Caddesi ve Kemerburgaz Yolu üzerinde yaptığı aramada da saldırıda kullanılan silahlara ait olduğu düşünülen parçalar buldu.

SİLAH BULUNDU

Saldırganlar tarafından kullanılan kuru sıkıdan bozma silah

Saldırganların ifadeleri doğrultusunda silahların atıldığı belirtilen noktada olay yeri inceleme ekipleri, çalışmalarını sürdürürüken,iki zanlının olayda kullandıkları silahlardan biri Kemerburgaz'da ormanlık alanda parçalanmış halde bulundu.

İki kilometrelik alanda 300 polisle arama çalışmaları sürüyor.

Arama yapılan ormanlık alan

Özel harekat polisleri de çevrede güvenlik önlemleri aldı. Çalışma nedeniyle yolda trafikte kontrollü sağlanıyor

150 KİŞİLİK EKİP KURULDU
Olayla ilgili yürütülen çalışma kapsamında, görevlendirilen 150 kişilik ekip kamera görüntülerini izleyerek şüphelilerin kaçış güzergahını belirledi.


Ekipler, yabancı plakalı bir otomobille olay yerine yakın bir noktaya kadar gelen ve kiliseye yaya olarak giren 2 zanlının, saldırının ardından aynı araçla kaçarak Başakşehir'de bir adrese gittiğini tespit etti. Ekipler, burada saldırganların yaşadığı 4 katlı binayı tespit etti. Binanın giriş katındaki dairenin hücre evi olduğu belirlendi.

O ANLAR KAMERAYA YANSIDI

Özel Harekat Polislerinin de katılımıyla eve düzenlenen operasyon ile kapısı kırılan evde saklanan zanlılar gözaltına alındı. Şahısların gözaltına alındığı o anlar güvenlik kamerası tarafından görüntülendi.

Saldırganların gözaltına alındığı anlar

Aynı sokakta yaşayan ve operasyon anına şahit olan İrfan Parsalı isimli vatandaş "Gece saatleriydi sivil polisler geldiler içeri girip şahısları aldılar biz çok fazla bir şey duyamadık zorluk çıkarttılar mı bilmiyoruz ama sonra beyaz bir aracın arkasına koyup götürdüler o anları hep gördük" ifadelerini kullandı.

51 KİŞİ YAKALANDI
Emniyet güçleri ayrıca saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerle bağlantılı olduklarını düşündükleri 30 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, 51 kişiyi yakaladı.

GERİ GÖNDERME MERKEZİNE TESLİM EDİLDİ
Gözaltına alınan 51 kişiden 23'ü olayla bağlantıları bulunmadığı gerekçesiyle idari işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edildi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün koordinesinde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrolü için Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne getirildi.

Aralarında kadınların da bulunduğu şüpheliler güvenlik önlemleri altında sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü.

Kar maskeli saldırganlar.

Zanlıların dijital materyallerinin de incelendiği belirtildi.

KAR MASKELERİ BULUNDU
Operasyonda, silahlı saldırıyı gerçekleştiren Tacikistan uyruklu A.K. ile Rus uyruklu D.T'nin yakalandıkları adresin çevresinde yapılan aramalarda, olayda kullandıkları değerlendirilen kar maskeleri de bulundu.

RUS TERÖRİSTİN ATEŞİYLE ÖLMÜŞ
İki terörist emniyette sorguya alınırken, Tuncer Cihan'ı öldüren kurşunları da Rus D.T.'nin sıktığı belirlendi. Polisin yaptığı araştırmaya göre, saldırıyı düzenleyen 2 terörist DEAŞ'ın uyuyan hücrelerinden biriydi. DEAŞ'ın geçen aylarda yaptığı eylem çağrısı üzerine harekete geçmişler ve 'yalnız kurt' adı verilen eylemi gerçekleştirmişlerdi.

Santa Maria Kilisesi'nde silahlı saldırının gerçekleştirildiği bölüm.

PERŞEMBE GÜNÜ İBADETE AÇILACAK
Öte yandan kilisinin yeniden ne zaman ibadete açılacağı belli oldu. Kilisenin avukatı Afşin Hatipoğlu, kilisenin 1 Şubat Perşembe günü saat 19.00'da yapılacak ayinle yeniden ibadete açılacağını duyurdu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN