Başkan Erdoğan liderliğinde İstanbul'da kritik güvenlik zirvesi: "Teröristan kurulmasına izin verilmeyecek"

Son dakika haberi! Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde 1 bir üs bölgesine sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada 9 askerimiz şehit oldu. Şehitlerimizin haberinin ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisinde güvenlik zirvesini topladı. Zirvede kapsamlı harekattan sınırda yaşanan saldırılara ilişkin birçok konunun masaya yatırıldı. Başkan Erdoğan liderliğindeki zirve sona erdi. Toplantı sonrası İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye, hangi bahaneyle ve sebeple olursa olsun güney sınırları boyunca bir "teröristan" kurulmasına kesinlikle izin vermeyecektir." denildi. "Teröristan" ifadesi terörle mücadelede yeni bir kavram olarak ilk kez kullanıldı. Hain terör örgütünü besleyen ABD'ye isim vermeden sert tepki gösterilirken, "Meşru müdafaa hakkımız ve ikili anlaşmalar çerçevesinde, nerede bir terör tehdidi, kampı, sığınağı, oluşumu veya kümelenmesi varsa arkasında kim olduğuna bakmadan, kalıcı olarak imha etmek temel önceliğimizdir." ifadeleri kullanıldı.

Giriş Tarihi 13 Ocak 2024, 02:07 Güncelleme 13 Ocak 2024, 17:49
Başkan Erdoğan liderliğinde İstanbul’da kritik güvenlik zirvesi: Teröristan kurulmasına izin verilmeyecek

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Dolmabahçe Çalışma Ofisinde güvenlik zirvesini topladı.

KİMLER KATILDI?

Başkan Erdoğan'ın liderliğindeki toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç katıldı.

AHaber CANLI YAYIN

KAPSAMLI HAREKAT PLANI

Toplantıda kapsamlı harekattan sınırda yaşanan saldırılara ilişkin birçok konunun masaya yatırıldı. Toplantıdan basına servis edilen fotoğrafta sağ üst köşede yer alan televizyon ekranında haritanın yer aldığı görüldü.

KRİTİK TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA GELDİ

Toplantının ardından İletişim Başkanlığından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, "Türkiye, hangi bahaneyle ve sebeple olursa olsun güney sınırları boyunca bir "teröristan" kurulmasına kesinlikle izin vermeyecektir." denildi.

TERÖRİSTAN İFADESİ İLK KEZ KULLANILDI

"Teröristan" ifadesi terörle mücadelede yeni bir kavram olarak ilk kez kullanıldı. Hain terör örgütünü besleyen ABD'ye isim vermeden sert tepki gösterilirken, "Meşru müdafaa hakkımız ve ikili anlaşmalar çerçevesinde, nerede bir terör tehdidi, kampı, sığınağı, oluşumu veya kümelenmesi varsa arkasında kim olduğuna bakmadan, kalıcı olarak imha etmek temel önceliğimizdir." ifadeleri kullanıldı.



Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir güvenlik toplantısı yapılmıştır.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç katılmışlardır.

Toplantıda terörle mücadele stratejilerimiz bütünlüklü olarak değerlendirilmiş, dün Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit Harekât Bölgesi'nde düzenlenen hain terör saldırısı ve terörle mücadele bağlamında attığımız ve atacağımız adımlar ele alınmıştır.



Türkiye Cumhuriyeti'nin, bekasına yönelik tehditleri kaynağında engelleme ve imha etme stratejisi çerçevesinde terör örgütü PKK/YPG/KCK ve destekçileriyle mücadelesini azim ve kararlılıkla sürdürmekte olduğunu açık ve net bir biçimde ifade ediyoruz.

Hain saldırı sonrası başlatılan operasyonlarda Irak'ın kuzeyinde 36, Suriye'nin kuzeyinde 9 olmak üzere toplam 45 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

Bu mücadelemiz son terörist etkisiz hale getirilinceye, Irak ve Suriye'deki terör bataklıkları tamamen kurutuluncaya kadar devam edecektir.

Sınırlarımız içinde yok olma noktasına gelen bölücü terör örgütü, başarılı sınır ötesi operasyonlarımız neticesinde çok ağır kayıplar vermiştir.

Terör örgütü, Suriye ve Irak sahasında köşeye sıkıştıkça, örgütü yeniden palazlandırma, yeniden canlandırma girişimleri de hız kazanmıştır.

Son dönemde hudutlarımız dışında görev yapan birliklerimize yönelik artan terör eylemleri, örgütü semirtme senaryolarının sinsi birer parçasıdır.

Türkiye, hangi bahaneyle ve sebeple olursa olsun güney sınırları boyunca bir "teröristan" kurulmasına kesinlikle izin vermeyecektir.

Meşru müdafaa hakkımız ve ikili anlaşmalar çerçevesinde, nerede bir terör tehdidi, kampı, sığınağı, oluşumu veya kümelenmesi varsa arkasında kim olduğuna bakmadan, kalıcı olarak imha etmek temel önceliğimizdir.

Türkiye düşmanlarının taşeronluğunu üstlenen bölücü alçaklardan döktükleri her damla kanın hesabı misliyle sorulmaktadır ve sorulacaktır.

Türkiye Yüzyılı hedefimizin önünü kesmek için kurulan tuzaklara maşalık yapanları da onların iplerini ellerinde tutanları da hüsrana uğratmakta kararlıyız.

Dün Irak'ın kuzeyinde Pençe-Kilit Harekât Bölgesi'nde düzenlenen hain terör saldırısında şehit olan Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet diliyoruz.

Şehitlerimizin ailelerinin, yakınlarının, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve aziz milletimizin başı sağ olsun.

Saldırıda yaralanan ve tedavileri devam eden askerlerimize Mevla'dan acil şifalar niyaz ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyulur.

Peki olası bir harekat hangi bölgeye yapılır? Operasyon planı ne? Merak edilen cevapları A Haber canlı yayınında gazeteci Güngör Yavuzaslan verdi.

Pençe harekat bölgesindeki operasyonlar devam etiğini belirten Yavuzaslan, "Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak Güvenlik Zirvesi çok önemli. Irak'ta devam eden operasyonlar olduğu için buraya harekatı düşük bir ihtimal olarak görüyorum. Suriye'nin kuzeyine Kamışlı ve Ayn El Arab bölgesine bir harekat ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Ayn El Arab hemen Suruç'un karşısında yer alıyor. Diğer tarafta Kamışlı hattı yer alıyor." dedi.

ABD VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI

Türkiye'nin ana stratejisinin burada 20 mil yani 32 KM'lik bir güvenli bölge oluşturmak olduğunu belirten Yavuzaslan, "Barış Pınarı Harekatı 9 gün sürdü. ABD ile yaptığımız bir anlaşma var ve verdikleri sözleri tutmadılar. Burada yarım kalan bir iş var. Ben olası operasyonun Suriye'nin kuzeyine daha yakın olduğunu düşünüyorum. Irak'ta şu anda kış şartları hakim ve devam eden operasyonlar var. Türkiye burada Bağdat ve Erbil ile farklı iş birliklerine gidebilir. Ben yapılacak bir operasyonun Suriye öncelikli olacağını düşünüyorum. ABD'nin PKK'ya verdiği destek ortada. Ellerindeki silah ve mühimmat depoları burada. Dün akşam 29 nokta vuruldu. 22 Aralık'taki şehitlerimizden sonra 50 terör hedefi vuruldu. Irak ve Suriye eş zamanlı olarak hedef seçildi. Bu sefer sığınak barınak değil altyapı ve tesisler yok edildi. Dün akşam Kamışlı'da sözde bir atölye gibi kullandıkları tesis imha edildi. Burayı ABD inşa etti." ifadelerini kullandı.



Yavuzaslan olay operasyonla ilgili son olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

Burada amaç sadece mağaraları sığınakları yok etmek değil terörizmin altyapısı da vuruldu. Bu altyapıyı ABD sağlamıştı. Buraya bir kara harekatı olmadan sonuç elde edilmesi geliyor. Irak'ta operasyonları Türkiye kendisi kara ve hava destekli kendisi gerçekleştiriyor. Suriye'de ise Suriye Milli Ordusu ile birlikte hareket ediyor. Önce SMO girdi arkadan bizim askerlerimiz havadan ve karadan destek verdi. Olası bir harekat yine böyle gerçekleşir diye düşünüyorum.


9 ASKER ŞEHİT OLMUŞTU

Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde 12 Ocak 2024 tarihinde bir üs bölgesine sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada 9 asker şehit olmuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN