Dondurucu hava için tarih verildi! El Nino gitti La Nina geldi! İstanbullular hazır olun

El Nino sıcaklıklarının ardından Türkiye'yi etkisi altına alacak olan La Nina soğukları, sosyal medyada ve gündemde büyük bir ilgi uyandırıyor. Meteoroloji beklenen kış için tarih verdi. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 09 Kasım 2023, 09:58 Güncelleme 09 Kasım 2023, 10:00
Dondurucu hava için tarih verildi! El Nino gitti La Nina geldi! İstanbullular hazır olun

İÇİNDEKİLER

El Nino sıcaklıklarının ardından Türkiye'nin, La Nina kışının etkisi altına girmesi bekleniyor. La Nina, bir meteorolojik olay olan ve özellikle Pasifik Okyanusu'ndaki okyanus sıcaklıklarının normalden daha soğuk olmasıyla kendini gösteren bir hava durumudur. Uzmanlardan peş peşe açıklamalar geldi. El Nino sıcaklarının ardından tüm ülkede La Nina etkili olacak. İşte başta İstanbul olmak üzere dondurucu soğukların beklendiği tarih...

DONDURUCU SOĞUKLAR KAPIDA

Kasım ayı ile birlikte kışa tam anlamıyla giriş yapılacak. Meteoroloji uzmanları, yaz aylarındaki sıcak hava dalgası El Nino'nun kasım ayında yerini soğuk hava dalgası La Nina'ya bırakacağını öngörüyor.

Ülkemizde kasım ayından itibaren dondurucu soğukların etkisini göstereceğini dile getiren uzmanlar, bu senenin aynı zamanda bol kar yağışlı geçeceğini öngörüyor.

ŞİDDETLİ KASIRGALARA NEDEN OLABİLİYOR

Bir La Nina yılı boyunca, kış sıcaklıkları Güney'de normalden daha sıcak ve Kuzey'de normalden daha soğuktur. La Nina ayrıca daha şiddetli bir kasırga mevsimine de yol açabilir.

La Nina sırasında, Pasifik kıyılarındaki sular daha soğuktur ve normalden daha fazla besin içerir.

LA NİNA (EL NİNA) KIŞI NEDİR, ETKİLERİ NELER?

Bir La Nina yılı boyunca, kış sıcaklıkları Güney'de normalden daha sıcak ve Kuzey'de normalden daha soğuktur. La Nina ayrıca daha şiddetli bir kasırga mevsimine de yol açabilir. La Nina sırasında, Pasifik kıyılarındaki sular daha soğuktur ve normalden daha fazla besin içerir.

La Nina döneminde, Orta Pasifik Okyanusu'nun doğu ekvator kısmındaki deniz yüzeyi sıcaklığında normalden 3–5 °C arasında düşüş meydana gelmektedir. La Nina'nın ortaya çıkması genellikle beş aydan daha uzun sürmektedir. Pasifik üzerinde bulunan basınç sistemlerine etki eden La Nina, Türkiye üzerinde direkt etki gösteremez fakat Pasifik üzerinde gösterdiği etki dolaylı yoldan Türkiye'yi de etkisi altına alır.

La Nina, El Nino olayının tam tersi etkilere sahiptir. Alize rüzgârları normaldekinden çok daha sert ve güçlü esebilir. Bu durumda Güney Amerika'nın batı kıyılarına yakın bölgelerde denizin yüzeyindeki sıcak su normaldekinden daha fazla batıya yani Asya kıtasına doğru taşınır. Böylece okyanusun derinlerinden yüzeye doğru çıkan soğuk su, Güney Amerika'nın batı kısımlarında birikir. Sonuçta Pasifik Okyanusu'nun doğu kısımlarında deniz suyu sıcaklığının normal koşullardakinden birkaç santigrat derece düşük olmasına yol açar.