CHP'de delege savaşları! Kemal Kılıçdaroğlu'na soğuk duş! Değişimcilerin adayı Özgür Çelik yeni il başkanı oldu

Koltuk kavgasının gölgesinde adım adım kurultaya giden CHP'de sular durulmuyor. Kemal Kılıçdaroğlu'nun desteklediği isimler ile Ekrem İmamoğlu öncülüğündeki "Değişim"ciler birbirine girmiş vaziyette. Tüm bu yaşananların gölgesinde CHP'nin İstanbul İl Başkanı bugün düzenlenen 38. Olağan İstanbul İl Kongresi ile belli oldu. Kongreye Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel katılmazken, Ekrem İmamoğlu 'değişim' vurgulu bir konuşma yaptı. "Başaracağız, asla vazgeçmeyeceğiz" diyen İmamoğlu, "Yeni bir hikayeye ihtiyacımız var" sözleriyle Kılıçdaroğlu'na 'bırak git' çağrısı yaptı. İBB Başkanı, 2028 hedefini ilan edip CHP koltuğuna göz kırptı. Öte yandan sandık sonuçları belli oldu. İmamoğlu'nun desteklediği Özgür Çelik ile genel merkezin desteklediği CHP eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat'ı geçerek yeni il başkanı oldu.

Giriş Tarihi 08 Ekim 2023, 08:02 Güncelleme 09 Ekim 2023, 02:17
CHP’de delege savaşları! Kemal Kılıçdaroğlu’na soğuk duş! Değişimcilerin adayı Özgür Çelik yeni il başkanı oldu

İÇİNDEKİLER

28 Mayıs'ta tarihi bir hezimet yaşayan CHP, yerel seçimlere giderayak kaos, iç hesaplaşma ve değişim tartışmalarıyla boğuşuyor.

Her fırsatta 'değişim' talebinde bulunan, zoom cuntasına kalkışıp manifesto bile yayınlayan Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu'nu deviremeyince havlu attı, rotayı yeniden İstanbul'a kırdı.

Takip eden süreçte "Ekrem İmamoğlu ile ortak bir hayalimiz var, uyumlu çalışırız" Özgür Özel, CHP Genel Başkanlığı'na adaylığını ilan etti. İmamoğlu da "CHP değişirse Türkiye değişir" diyerek Özel'i destekledi. Böylelikle 'tavşan aday' formülü tescillendi.



CHP'DE MEGA DELEGE SAVAŞI
Koltuk kavgasının gölgesinde adım adım kurultaya giden CHP'de delege savaşları da baş gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun desteklediği isimler ile İmamoğlu öncülüğündeki "Değişim" ekibinin desteklediği gruplar birbirine girmiş vaziyette. İstanbul için Ekrem İmamoğlu'nun adayı Özgür Çelik olurken, Kemal Kılıçdaroğlu ise Cemal Canpolat isminde karar kıldı.

DANANIN KUYRUĞU BUGÜN KOPUYOR: ÇELİK Mİ CANPOLAT MI?
Tüm bu yaşananların gölgesinde CHP'li delegeler 38. Olağan İstanbul İl Kongresi'nde il başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Adaylar ise her seferinde 'değişim' talebini yineleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun desteklediği Özgür Çelik ve Kılıçdaroğlu'nun desteklediği Cemal Canpolat.



KILIÇDAROĞLU VE ÖZEL KATILMADI
Haliç Kongre Merkezi'ndeki kongreye, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan adayı Özgür Özel'in katılmadı.



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ise kongredeki yerini aldı. İmamoğlu kürsüde 'değişim' vurgulu açıklamalarda bulundu.

"BAŞARACAĞIZ, ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ"
"100. yılı daha mutlu yaşamak isterdik" diyen İmamoğlu, "Başaracağız, asla vazgeçmeyeceğiz" diyerek Kılıçdaroğlu'na gönderme yaptı.

Kılıçdaroğlu ve A Takımı'nı sert sözlerle eleştiren İmamoğlu, "Parti içinde düşman gibi davranmanın asla yeri yoktur. Birilerini işaret edip düşmanlaştırmaya çalışanlar CHP'nin yüzyıllık mücadelesine kötülük yaparlar" dedi.

İYİ PARTİ VE HDP'YE İTTİFAK MESAJI
"Yeni bir hikayeye ihtiyacımız var" diyerek Kılıçdaroğlu'na "Bırak git" mesajı gönderen İmamoğlu, "Birlikte İstanbul İttifakı'nı kuracağız" sözleriyle HDP ve İYİ Parti'ye mesaj gönderdi.

2028 HEDEFİNİ İLAN ETTİ
2028 hedefini ilan edip CHP koltuğuna göz kırpan İmamoğlu, "2024'de yerel seçimleri kazanıyoruz. Sonra 2028'de cumhurbaşkanlığını kazanıyoruz" dedi.

CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'değişim' vurgulu açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

"Parti olarak elbetteki konuşmamız gerekenler var. Pek çok vatandaşımızın uzunca süredir iktidar olma ve ülkeyi yönetme hevesinden kararlılığından ne yazık ki buna karşılık veremeyen bir parti olarak görülüyoruz. Her birimiz kurucu genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün her şartta mücadele eden hedefe ulaşmak için sürekli yeni yollar arayan icracı projeci ve tutkulu vatan sevgisini aynı yoğunlukta taşımak aynı enerjiyi sergilemek zorundayız. Bu ülkenin geleceği be bu aziz halkın refahı için içine düştüğümüz bu zor durumlardan bir an önce kurtulmak zorundayız.

Birileri tabii ki birtakım hususlara, muhalefete karşı duruşlar gösterecektir bunlar önemli değil. Bakınız temel değerlerimizi ve en önemli ilkelerimiz savunmak zorundayız. Parti yönetimine olan eleştirileri bir saldırı olarak yorumlamanın asla doğru olmadığını düşünüyorum. Parti içi demokrasiyi bir bölünme ve parçalanma riski olarak göstermenin asla doğru olmadığını düşünüyorum. Parti içinde sanki ötekiler veya düşmanlar varmış gibi davranmanın ve propagandanın yeri asla yoktur partimizde.

KILIÇDAROĞLU'NA SALVOLAR... "100 YILLIK MÜCADELEYE KÖTÜLÜK YAPARLAR"
"Bunlar bize yakışan veya fayda sağlayacak şeyler değildir. Bunlar bizim sonuna kadar mücadele edeceğimiz yaklaşımlardır. Birilerini işaret edip düşmanlaştırmaya çalışanlar CHP'nin yüzyıllık mücadelesine kötülük yaparlar. Parti hukukuna uygun, şeffaf bir şekilde partiye üye olmuş görev üstlenmiş ve mücadele etmiş herkese bu partide yer vardır. Kendi iradesi ve gönüllü emeğiyle bu partiye ve bu partinin mücadelesine destek vermek için katılan hiçbir üye ayrıştırıcı tutuma tabii tutulamaz. Bu ülkenin modern özgür demokrat ve müreffeh bir ülke olması için saflarımıza katılan herkese bu partide yer vardır.

Farklılıklara saygı göstererek bir arada yaşama ve çalışma kültürünü önce partimizde sergileyerek halkımıza örnek olmalıyız. Hayatım boyunca defalarca gerçekleştiğini gördüğüm bir sırrı sizinle paylaşmak istiyorum; bu millet Türkiye'yi zenginleştirecek güçlü ve adil bir Türkiye'yi inşa edecek bir seçeneği gördüğünde tereddüt etmeden iktidara taşır. İşte bu millet CHP'nin iktidar olmasını istiyor. Bizlerin görmezden gelmeyeceği ulusal ihtiyaç budur. Bizim en acil ve en önemli görevimiz hep beraber iktidar olma seçeneğini milletimize acilen sunmaktır. CHP'yi güçlendiren ayağa kaldıran devrimci ve halkçı bir parti yapın diyor halk bize."

"2028'DE CUMHURBAŞKANLIĞINI KAZANIYORUZ"
"Bugün burada partimizi yenilemek için bir aradayız. Biz birilerini dışlayan bir anlayışa asla teslim etmeyen bir partiyiz. İstanbul'u kazanacağız. Birlikte İstanbul ittifakı kuracağız. Bu yolculuğun sonunda millet kazanacak.

CHP'nin her bir üyesi, her bir seçmeni sonuçta milletin kazanacağını bilerek çalışacak. 2024'te yerel seçimlerde İstanbul'da Türkiye çapında yeni bir zafere imza atmaktır. Daha çok belediyeyi kazanacağız. Sonra da, 2028'de Cumhurbaşkanlığı'nı kazanıyoruz. 2029'da daha büyük başarılara imza atıyoruz yerel seçimlerde. Hedefimiz budur. Bu tarihleri zihinlerimize kazıyalım. Ayağımıza taş değmesin, taşları temizleyelim, yolumuz açık olsun, yolumuz iktidar olsun."


İMAMOĞLU KONUŞURKEN KILIÇDAROĞLU SLOGANLARI
İmamoğlu'nun kürsüde konuşma yaptığı sırada sık sık sözü kesildi, "Halkın Umudu Kılıçdaroğlu" sloganları atıldı.



Haliç Kongre Merkezi'ne giderken yollarda değişimcilerin adayı Özgür Çelik ve genel merkezin desteklediği Cemal Canpolat'ın afişlerinin asılı olduğu gözlemlendi.

Ekrem İmamoğlu'nun İBB bütçesiyle PR'ını yaptığı Çelik'in afişlerinin Canpolat'a göre fazla olması dikkatlerden kaçmadı.



Canpolat'ın afişinde "Asla yalnız yürümeyeceksin", Çelik'in pankartında "Yürekten çalışacağız" yazıyor.


DEĞİŞİMCİLERE "YÜRÜYOR İKTİDARA KILIÇDAROĞLU" ŞARKILI MESAJ
Öte yandan kongre salonunda "Yürüyor iktidara Kılıçdaroğlu" şarkısı çalınması değişimcilere verilen net bir mesaj olarak kayıtlara geçti.

KAFTANCIOĞLU YUHLANDI
Canan Kaftancıoğlu'nun konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildiği anlarda kongre salonunda yuhalama sesleri yükseldi. Kaftancıoğlu kendisini yuhlayanlara alkışla cevap verdi.

Bilindiği üzere Canan Kaftancıoğlu, genel merkez yani Kılıçdaroğlu yanlısı bir tutum sergiliyor. Ekrem İmamoğlu ile yaşadığı 'aptal-şizofren' kavgası da herkesin malumu.

Geride bıraktığımız günlerde İmamoğlu, "Canan Kaftancıoğlu ile sahada uyumlu çalışamadık. İBB grubunu topladım, katılmadı. İlçe başkanlarını topladım, başkanlara katılmamaları için baskı kurdu. Yine belediye başkanlarına da baskı kurdu" demişti.

Kaftancıoğlu'nun salonda Ekrem İmamoğlu'nun olduğu salonda İmamoğlu yanlısı değişimciler tarafından yuhlanması ikili arasında patlak veren gerilimin boyutunu da bir kez daha gözler önüne serdi.

CHP İstanbul ilçe kongreleri geçen ay tamamlanmış; 39 ilçeden 14'üne yeni ilçe başkanları seçilmişti.



"İMAMOĞLU'NUN İZİNDEYİM" MESAJI
İmamoğlu'nun, İstanbul İl Başkanlığı'na adaylığını açıklayan Özgür Çelik'e destek için rüşvet dağıttığı iddia edildi. 27 ilçe başkanını yanına alıp adaylığını duyuran Çelik ise "Büyükşehir Belediye Başkanımızın adil, yeşil, yaratıcı İstanbul yürüyüşüne omuz vermek için adayım" diyerek açık açık "İmamoğlu'nun izindeyim" mesajı verdi.

İBB BÜTÇESİYLE ÖZGÜR ÇELİK PR'I
İstanbul'da adayların belli olmasının ardından taraflar hamlelerini hızlandırdı. Kemal Kılıçdaroğlu yardımcıları aracılığıyla Canpolat için delegeleri ablukaya alırken Ekrem İmamoğlu da delege avını sürdürüyor.

Özgür Çelik'in kazanması için tüm imkanlarını seferber eden Ekrem İmamoğlu delegeleri ikna odalarına aldı. İBB yönetiminde olan bütün billboardlarda, reklam panolarında Özgür Çelik'in afişleri asılırken "Sosyal adaleti sağlamak için İstanbullunun parasını, İstanbul'un yoksuluna dağıtacağım" diyen İmamoğlu'nun CHP'nin İstanbul seçimlerine İBB bütçesiyle müdahalesi tam gaz devam ediyor.

İKNA ODALARI KURDULAR
Sadece Özgür Çelik'in reklamını yapmakla kalmayan İmamoğlu, Harbiye Hilton Otel'de Özgür Çelik'e verdirdiği kokteylin finansmanını sağlarken, Çelik'i kendisine ayrılan katta delegelerle buluşturdu.

EKREM'İN DELEGE AVI... BİREBİR GÖRÜŞTÜ!
İBB imkanlarını CHP'nin İl seçimlerine kullanmakla yetinmeyen Ekrem İmamoğlu'nun, Emirgan Büyükşehir Tesislerinde kararsız delegelerle birebir görüştüğü öğrenildi.

Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun belediye başkanları, hemşehri ve inanç grupları üzerinden delegeyi kontrol altında tuttuğunun bilincinde olan Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel yanlısı değişimciler kurultay öncesi parayla delege avına çıktığı iddia edildi.

Değişimcilerin bu hamlesinşn parti içinde büyük rahatsızlık uyandırdığı kulislerde konuşulurken İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'ın Erzurum kongresinde yanından ayırmadığı çanta merak konusu olmuştu.

CHP'li isimler bu görüntünün parayla delege satın alma şüphelerini destekler nitelikte olduğunu belirtti.



İMAMOĞLU'NA YER YOK
Kemal Kılıçdaroğlu'nun adayı Cemal Canpolat listesinde, kurultay delegesi olarak Ekrem İmamoğlu'na yer verilmedi. İmamoğlu yerine Deniz Gezmiş'in kardeşi olan Bora Gezmiş'e yer verildi.

İMAMOĞLU'NUN "LİYAKAT" YALANI DEŞİFRE OLDU
Öte yadan Ekrem İmamoğlu'ndan sonra konuşan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun desteklediği CHP İstanbul İl Başkanı Adayı Cemal Canpolat, Erkem İmamoğlu'nun torpille işe alım yaptığını açık açık ifşa etti.



"DELEGELER OY İÇİN İŞE ALINDI"
"CHP'lilerin başka partiler üzerinden işe girmesini içime sindiremiyorum!" diyen Canpolat hızını alamadı ve "CHP delegelerini, size oy vermek için işe aldığınız bir dönemi kabul edemiyorum." dedi.



"BAKAN OLMAK İÇİN KAPIDA BEKLEYENLER DEĞİŞİMCİ OLDU"
Canpolat ayrıca "4 gün önce Genel Başkan için gözyaşı dökenlerin, Bakan olmak için kapıda bekleyenlerin 'Değişim' diye ortaya çıkmasını kabul edemez bu parti!" diye ekledi.

Canpolat konuşması boyunca sık sık değişimcilere yüklendi ve Kılıçdaorğlu destekçilerinden alkış aldı.



DEĞİŞİMCİLER KAZANDI
Tüm yaşanan kavga ve olayların ardından CHP İstanbul İl Kongresi'nde değişimcilerin adayı Özgür Çelik, genel merkezin adayı Cemal Canpolat'ı geride bırakarak yeni il başkanı seçildi. Çelik oyların 342'sini alırken Canpolat ise 310'nunu aldı. Özgür Çelik, resmi olmayan sonuçlara göre, CHP İstanbul İl Başkanlığına seçildi. Kongrede, yönetim ve disiplin kurullarının asil ve yedek üyeleri ile kurultay delegeleri de belirlendi.



İLK TEBRİK İMAMOĞLU'NDAN
Değişimcilerin adayı Özgür Çelik'in zaferi sonrası Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından ilk tebrik eden isim oldu. İmamoğlu paylaşımında, "CHP İstanbul İl Başkanı seçilen Özgür Çelik'i tebrik ediyorum. Kazanan sadece genç ve başarılı bir parti emekçisi kardeşimiz ve ekibi olmadı; siyasi olgunluk, nezaket ve kapsayıcılık da oldu. İstanbul için birlikte, kol kola çalışacağız" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN