Son dakika: CHP'de FETÖ'ye dokunan yanıyor! Altın Portakal'daki Kanun Hükmü belgeseli skandalına tepki gösteren Oktay Başaran'a kesin ihraç talebi!

Antalya’da düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Kanun Hükmü’ belgeseliyle FETÖ propagandası skandalı büyük tepki çekmişti. CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne en sert tepki veren isimlerden biri de Muhittin Böcek’in vekili Oktay Başaran olmuştu. Başaran’ın zehir zemberek açıklamaları CHP Genel Merkezi’ni rahatsız etti. CHP Kepez İlçe Başkanlığı yaptığı açıklamada, CHP'yi FETÖ ile ilişkilendirmenin akıl fukaralığı olduğunu kaydederek, Başaran'ın kesin ihracı için disiplin kuruluna sevk edildiğini duyurdu.

Giriş Tarihi 02 Ekim 2023, 13:33 Güncelleme 02 Ekim 2023, 13:42
Son dakika: CHP’de FETÖ’ye dokunan yanıyor! Altın Portakal’daki Kanun Hükmü belgeseli skandalına tepki gösteren Oktay Başaran’a kesin ihraç talebi!

İÇİNDEKİLER

Altın Portakal skandalı ile Türkiye'nin gündemine oturan CHP'li Antalya Büyükşehir Belediyesinde FETÖ kavgası büyüyor. Festivalde seçkisinde yer alan FETÖ propagandası içeren 'Kanun Hükmü' belgesel filmi ile yoğun tepki toplayan Antalya Büyükşehir Belediyesine sert tepki Başkan Böcek'in Vekili Oktay Başaran'dan gelmişti. Başaran, 'FETÖ'yü savunamazsınız' diyerek zehir zemberek sözlerle partisine bayrak açmıştı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Başaran, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın FETÖ'yü savunmak adına ortaya konan bu kepazeliğe karşı almış olduğu tavrı destekliyorum" dedi. Başaran'ın bu paylaşımının ardından milyonlarca destek geldi.

PARTİSİNDEN OY BİRLİĞİYLE İHRAÇ
CHP Kepez İlçe Başkanlığı yaptığı açıklamada, CHP'yi FETÖ ile ilişkilendirmenin akıl fukaralığı olduğunu kaydederek, Başaran'ın kesin ihracı için disiplin kuruluna sevk edildiğini duyurdu.

Açıklamasında, "Şahsi çıkar ve beklentilerini partimizin ve ülkemizin ve bağımsızlığının önünde tutarak yapmış olduğu açıklamalarından dolayı Kepez ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Oktay Başaran'ın kesin çıkarma istemiyle disiplin kuruluna sevkini, Kepez İlçe Yönetim Kurulunun yapmış olduğu toplantıda oy birliği ile karar verilmiştir." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?
Bu yıl 60'ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Belgesel Yarışması'ndaki FETÖ propagandası içeren Nejla Demirci'nin 'Kanun Hükmü' filmi seçkiden çıkarıldı. Bu kararın üzerine sosyal medyada FETÖ'cüler ve CHP yandaşı isimler filmin geri alınması konusunda destek paylaşımlarda bulundu.

FETÖ'cüler ve CHP'lilerin baskısıyla kararından geri dönen festival yönetimi filmi yeniden seçkiye dahil etti.

FETÖ propagandasına alet olan bu karara sert tepki gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini duyurdu. Bakanlığın net tavrı sonrası bir açıklama daha yayınlayan Antalya Film Festivali yönetimi filmi yeniden seçkiden çıkardığını açıkladı.

CHP'li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, tartışmalar devam ederken yaptığı açıklamada FETÖ propagandası yapan filme adeta destek vermişti. Yaptığı paylaşımda, "Antalya Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz 4 yıl boyunca; seçici kurulların oluşmasına, jürilerin belirlenmesine, filmlerin içeriğine ve filmlerin kazanıp kazanmaması konusuna hiçbir şekilde dâhil olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

CHP'Lİ İSİM KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI'NIN ALTIN PORTAKAL KARARINI DESTEKLEDİ
Yaşanan skandal sıcaklığını korurken Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir destek ise CHP'li isimden geldi. CHP Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili aynı zamanda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in yardımcısı Oktay Başaran, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Altın Portakal kararını desteklediğini sosyal medya hesabından yayınladı. Başaran, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın FETÖ'yü savunmak adına ortaya konan bu kepazeliğe karşı almış olduğu tavrı destekliyorum. Vatanını Atatürk'ü ve CHP'yi seven tüm isimleri de mahalle baskısından kurtulmaya ve gerçek düşüncelerini korkmadan dillendirmeye çağırıyorum çünkü biliyorum ki hiç bir CHP'li FETÖ'ye kuyruk olmaz." dedi.




BAŞARAN PARTİSİNİ BOMBALADI: FETÖ'NÜN KUYRUĞU OLDUNUZ!
Başaran, sosyal medyada yaptığı yazılı açıklamasının devamında, partisini de "FETÖ'nün kuyruğu oldunuz" ifadeleriyle adeta yerden yere vurdu. Başran, "Vatanını Atatürk'ü ve CHP'yi seven tüm isimleri de mahalle baskısından kurtulmaya ve gerçek düşüncelerini korkmadan dillendirmeye çağırıyorum çünkü biliyorum ki hiç bir CHP'li FETÖ'ye kuyruk olmaz çünkü biliyorum ki Atatürkçü hiçbir entellektüel gerici FETÖ'yü savunmaz çünkü biliyorum ki hiçbir aydın sanatçı karanlık odalarda gençlerin geleceğini çalmak için çalışan FETÖ'ye prim vermez. Muhalefet olmak halk için ülke için daha iyiyi daha güzeli aramaktır bir terör örgütünü desteklemek asla değildir." ifadelerine yer verdi.

CHP'li Başaran'ın açıklamaları şöyle; "
"Demokrasilerde muhalefet en az iktidar olmak kadar önemlidir. Muhalefet halkın menfaati adına iktidarı denetler, iktidarın yanlışlarını ortaya çıkarır, oy versin vermesin halkın çıkarlarını savunur. Muhalefet tüm bunları ülke ve demokrasi adına yapar, muhalefetin ülke ve demokrasi aleyhine adım atmaya başlamışsa asıl kaygı orda başlar. Birkaç gündür Antalya Altın Portakal Film Festivali etrafında yaşananları hem ülkem hem iki gözümün çiçeği Antalyam ve CHP adına korkuyla karışık bir kaygıyla izliyorum. Sanat elbette bazen gerçeği aramak bazen muhalif olmak demektir ancak sanat demokrasimize kastetmiş devletimize halkımıza saldırmış bir terör örgütünü savunmak mağdur göstermek hatta o örgütün propagandasını yapmak asla değildir. Aynı şekilde FETÖ'ye kuyruk olmak FETÖ'yü savunmak muhalefet olmak olamaz olmamalı. Bir belgesel adı altında FETÖ'yü aklamaya çalışmayı asla kabul edemediğim gibi üyesi ve neferi olmaktan hep şeref duyduğum Türkiye Cumhuriyet'inin kurucu partisi CHP'nin bir terör örgütünü korumaya çalışmasını da asla kabul edemem. Birkaç gündür mevzu bahis sözde belgeselden dolayı muhalif olmak adına CHP'nin basının ve sanat camiasının FETÖ'ye adeta canlı kalkan olmasını anlamadığım gibi endişe ve korkuyla izliyorum. Atatürk'ün mirasını üzerinde taşıyan kendisini ilerici ve aydın olarak gören siyasetçilerin enfellektüellerin sanatçıların demokrasi ve Atatürk düşmanı gerici FETÖ'yü desteklemesi kabul edilemez bir durumdur. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın FETÖ'yü savunmak adına ortaya konan bu kepazeliğe karşı almış olduğu tavrı destekliyorum. Vatanını Atatürk'ü ve CHP'yi seven tüm isimleri de mahalle baskısından kurtulmaya ve gerçek düşüncelerini korkmadan dillendirmeye çağırıyorum çünkü biliyorum ki hiç bir CHP'li FETÖ'ye kuyruk olmaz çünkü biliyorum ki Atatürkçü hiçbir entellektüel gerici FETÖ'yü savunmaz çünkü biliyorum ki hiçbir aydın sanatçı karanlık odalarda gençlerin geleceğini çalmak için çalışan FETÖ'ye prim vermez. Muhalefet olmak halk için ülke için daha iyiyi daha güzeli aramaktır bir terör örgütünü desteklemek asla değildir. Özellikle partim CHP'yi ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı tüm mahalle basın baskısına rağmen FETÖ terör örgütüne karşı duran onurlu bir duruşa davet ediyorum."

CHP SKANDAL BELGESEL FİLME SAHİP ÇIKTI
FETÖ propagandasının açık bir şekilde yapıldığı skandal belgesele çok sert tepkiler gelirken, CHP ise yine şaşırtmayarak FETÖ'nün yanında saf tuttu. Öte yandan CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, "Kanun Hükmü Belgeseli, çok büyük adaletsizliklere uğrayan ve yok sayılan bir kesime ışık tutuyordu. Belgesel neden Festival programından çıkarıldı, bilmek istiyoruz." açıklamasını yaparak, FETÖ'cüleri aklayan filme sahip çıktı.

FETÖCÜ'LERDEN AÇIK DESTEK
Öte yandan bu durum Türkiye düşmanı odakların tepki göstermesine yol açtı. İçlerinde firari FETÖ'cülerin de bulunduğu birçok kişi sosyal medya paylaşımlarda bulundu.

KAYDET VE PAYLAŞ

KHK'LILARI SAVUNDU
KHK ile işten görevden alınan bir doktor ve öğretmeni konu alan filmin yönetmeni Nejla Demirci, karara tepki göstererek tüm KHK'lıları savundu.

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması jüri üyeleri, meslektaşlarıyla yan yana duracaklarını açıkladı. İstifa eden jüri üyeleri yaptıkları imzalı ortak açıklamada, filmin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla görevlerini yerine getireceklerini açıkladı.

O İSİM DİKKAT ÇEKTİ
Boğaziçi Film Festival'inde aldığı ödülü Şebnem Korur Fincancı'ya adayan Özcan Alper'in de jüride olması dikkat çekti. Alper'in ödülünü adadığı dönemde Fincancı, TSK'ya kimyasal silah kullandı iftirası attığı gerekçesiyle cezaevinde tutuklu bulunuyordu.

FİRARİ HAŞHAŞİLER DEVREDE
Öte yandan Emre Uslu, Adem Yavuz Arslan, Önder Aytaç, Said Sefa, Tuncay Opçin, Bülent Korucu, Sıtkı Özcan, Yavuz Baydar, Sevinç Özarslan, Mehmet Efe Çaman, Hakim Nevin, Gökhan Güneş başta olmak üzere çok sayıda firari FETÖ'cü, jürinin kararını destekleyen paylaşımlar yaptı.

FETÖ'CÜLER DESTEK ÇIKTI
FETÖ'cülerin yurt dışından yönettiği haber siteleri Tr724, Bold Medya ve Haberdar'ın da destek yayınları yaptığı belgeselle ilgili firari Can Dündar da sosyal medya üzerinden jüriye alkış gönderdi.

KHK'LILAR OLARAK BU FİLMİ SAHİPLENDİK
Demirci, geçtiğimiz günlerde KHK'lıların yönettiği KHK TV'ye konuk olarak tüm KHK'lılara sahip çıktı. Yayının sunucusu KHK'lı Platformları Birliği Sözcüsü Münir Korkmaz, "KHK'lılar olarak bu filmi sahiplendik. Çünkü gerçekten KHK'lıların onur mücadelesini anlatan bir filmdi. Bizim filmimizdi." şeklinde konuştu. Demirci de "KHK'lı arkadaşlarla, platformla bir toplantı yapmıştık. 'Bu bizim filmimiz' dediğinizde çok mutlu olmuştum. Evet biz çok güzel bir duygu yaşadık birlikte." ifadelerini kullandı.


CHP'Lİ BAŞKANDAN DESTEK AÇIKLAMASI
CHP'li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Muhittin Böcek "Daha önceki yönetim tarafından festival kapsamından çıkarılan ulusal yarışma kategorisi, büyük emeklerle ve festivali özüne döndürme inancıyla bizim dönemimizde yeniden festival kapsamına alınmıştır. Bu karar, bizim sansüre karşı olan duruşumuzun en net göstergesidir." diyerek destek çıktı.

BAKANLIK FETÖ PROPAGANDASINA GEÇİT VERMEDİ
Bu gelişmelerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çekildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin kültürel ve sanat değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi vizyonuyla çalışan Bakanlığın bu vizyon çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen yüzlerce kültür sanat etkinliğine destek verdiği belirtildi.

Türk sinemasının alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ve 60'ıncısının düzenlenme süreci devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, belgesel yarışması bölümünde "Kanun Hükmü" adlı belgeselin yer aldığı anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür. Bakanlığımız, aziz milletimizin 15 Temmuz'da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır. Bu sebeple Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çekilmiş bulunuyoruz."

"ANTALYA ALTIN FETÖ FESTİVALİ"
FETÖ propagandasını içeren filmin tekrar festivale alınmasına sosyal medyadan büyük tepki yağdı. Kullanıcılar, "Antalya Altın FETÖ Festivali" ifadeleriyle festivali eleştirdi.


FESTİVAL YENİDEN SEÇKİDEN ÇIKARDI
Antalya Film Festivali, FETÖ'den ihraç edilenlerin hikayesini konu alan Kanun Hükmü belgeselini "yeniden" seçkiden çıkarttı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün, iki bakanlık tarafından yapılan açıklamalar üzerine, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışmasında yer alan 'Kanun Hükmü' adlı filmin festivaldeki varlığı nedeniyle şahsım adına soruşturma açıldığı bilgisi tarafıma ulaşmıştır.

Bu soruşturmayla birlikte benim ve ekibimin can güvenliği ile ilgili tehditler de oldukça yüksek perdeden devam etmektedir.

GEREKEN DESTEĞİ GÖREMEDİK
Antalya Altın Portakal Film Festivali ekibi tüm tarafların sesine kulak vermek adına ilgili filmi yeniden seçkiye alırken, yine festivalin birliğini ve bütünlüğünü düşünmüştür. Oysa, oldukça yüksek sesle tepkilerini dile getiren sinema sektöründen gereken desteği göremedik.

Geldiğimiz noktada kendini sinema emekçileri adına sorumlı hissederek hareket eden bizler, olayın sorumlusu ve suçlusu olarak gösterilmek isteniyoruz. Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir.

Bu aşamada yeni bir karar alarak 'Kanun Hükmü' adlı belgeseli 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinden çıkarıyoruz."

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN ALTIN PORTAKAL AÇIKLAMASI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Altın Portakal Film Festivali gibi geleneksel hale gelmiş bir festivalde terör örgütünün propagandasının yapılmasına kesinlikle müsaade edilemez." dedi.

Tunç, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE) eğitim merkezinde göreve yeni başlayan infaz koruma memurlarının yemin törenine katıldı.

Törende konuşan Yılmaz Tunç, eğitimi tamamlayıp infaz koruma memuru olarak göreve başlayan personeli tebrik etti.

İnfaz sisteminin en önemli amaçlarından birisinin, hükümlüleri infazdan sonraki yaşamlarında da suçtan uzak tutmak olduğunu belirten Tunç, bu kapsamda infaz memurlarına büyük görev düştüğünü söyledi.

İnfaz koruma memurlarının, hükümlülerin kişisel gelişimine destek olması gerektiğini anlatan Tunç, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda talip olduğunuz meslek ile şüphesiz ki toplumsal önemi yüksek bir alanda sorumluluk üstlenmektesiniz. Aynı zamanda hükümlü ve tutukluların temel insan haklarının ve onurunun korunması sorumluluğu da artık sizlerin omuzlarında olacak. Bakanlığımız ve alanda görev alan infaz hizmetleri personelinin bu konudaki hassasiyetimizin farkında olduğuna ve bu doğrultuda görev yaptığına yürekten inanıyorum."

Konuşmaların ardından Bakan Tunç, eğitimini dereceyle bitiren infaz memurlarına plaket verdi. Tören, infaz memurlarının mesleğe başlamak için yemin etmesiyle sonlandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN