Altın Portakal Film Festivali'nde 'Kanun Hükmü' krizi! Yandaş Altan Sancar'dan muhalefete salvo: "CHP ülke gündeminden kopuk"

Bu yıl 60'ıncısı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Belgesel Yarışması'ndaki Nejla Demirci'nin 'Kanun Hükmü' belgesiyle FETÖ propagandası yapılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığının ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı da skandal belgeselde FETÖ terör örgütü propagandası yapılması nedeniyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çekildiğini açıkladı. Geçtiğimiz gün CHP Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Oktay Başaran ise sakandal karara tepki göstererek partisini, "FETÖ'nün kuyruğu oldunuz" sözleriyle bombalamıştı. Yaşanan bu gelişmeler sıcaklığını korurken CHP fondaşı Altan Sancar, katıldığı canlı yayında, "Muhittin Böcek, Ankara'ya gidiyor konu Altın Portakal değil; il başkanı arayışı. CHP ülke gündeminden bu denli kopuk"  dedi.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2023, 22:50 Güncelleme 01 Ekim 2023, 00:29
Altın Portakal Film Festivali’nde ’Kanun Hükmü’ krizi! Yandaş Altan Sancar’dan muhalefete salvo:  CHP ülke gündeminden kopuk

İÇİNDEKİLER

Bu yıl 60'ıncısı yapılacak olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, 7- 14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalde, 'Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda 8 film yarışmaya hak kazandı.

Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, 'Kanun Hükmü' filminde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği gerekçesiyle filmin yarışma seçkisinden çıkarıldığını açıkladı.

CHP'Lİ İSİM KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI'NIN ALTIN PORTAKAL KARARINI DESTEKLEDİ
Yaşanan skandal sıcaklığını korurken Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir destek ise CHP'li isimden geldi. CHP Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili aynı zamanda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in yardımcısı Oktay Başaran, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Altın Portakal kararını desteklediğini sosyal medya hesabından yayınladı. Başaran, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın FETÖ'yü savunmak adına ortaya konan bu kepazeliğe karşı almış olduğu tavrı destekliyorum. Vatanını Atatürk'ü ve CHP'yi seven tüm isimleri de mahalle baskısından kurtulmaya ve gerçek düşüncelerini korkmadan dillendirmeye çağırıyorum çünkü biliyorum ki hiç bir CHP'li FETÖ'ye kuyruk olmaz." dedi.




BAŞARAN PARTİSİNİ BOMBALADI: FETÖ'NÜN KUYRUĞU OLDUNUZ!
Başaran, sosyal medyada yaptığı yazılı açıklamasının devamında, partisini de "FETÖ'nün kuyruğu oldunuz" ifadeleriyle adeta yerden yere vurdu.

Başran, "Vatanını Atatürk'ü ve CHP'yi seven tüm isimleri de mahalle baskısından kurtulmaya ve gerçek düşüncelerini korkmadan dillendirmeye çağırıyorum çünkü biliyorum ki hiç bir CHP'li FETÖ'ye kuyruk olmaz çünkü biliyorum ki Atatürkçü hiçbir entellektüel gerici FETÖ'yü savunmaz çünkü biliyorum ki hiçbir aydın sanatçı karanlık odalarda gençlerin geleceğini çalmak için çalışan FETÖ'ye prim vermez. Muhalefet olmak halk için ülke için daha iyiyi daha güzeli aramaktır bir terör örgütünü desteklemek asla değildir." ifadelerine yer verdi.

FETÖ'CÜLER FİLME DESTEK ÇIKTI
Bu durum Türkiye düşmanı odakların tepki göstermesine yol açtı. İçlerinde firari FETÖ'cülerin de bulunduğu birçok kişi sosyal medya paylaşımlarda bulundu.

KHK'LILARI SAVUNDU
KHK ile görevden alınan bir doktor ve öğretmeni konu alan filmin yönetmeni Nejla Demirci, karara tepki göstererek tüm KHK'lıları savundu.

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması jüri üyeleri, meslektaşlarıyla yan yana duracaklarını açıkladı. İstifa eden jüri üyeleri yaptıkları imzalı ortak açıklamada, filmin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla görevlerini yerine getireceklerini açıkladı.

O İSİM DİKKAT ÇEKTİ
Boğaziçi Film Festival'inde aldığı ödülü Şebnem Korur Fincancı'ya adayan Özcan Alper'in de jüride olması dikkat çekti. Alper'in ödülünü adadığı dönemde Fincancı, TSK'ya kimyasal silah kullandı iftirası attığı gerekçesiyle cezaevinde tutuklu bulunuyordu.

FİRARİ HAŞHAŞİLER DEVREDE
Öte yandan Emre Uslu, Adem Yavuz Arslan, Önder Aytaç, Said Sefa, Tuncay Opçin, Bülent Korucu, Sıtkı Özcan, Yavuz Baydar, Sevinç Özarslan, Mehmet Efe Çaman, Hakim Nevin, Gökhan Güneş başta olmak üzere çok sayıda firari FETÖ'cü, jürinin kararını destekleyen paylaşımlar yaptı.

FETÖ'CÜLER DESTEK ÇIKTI
FETÖ'cülerin yurt dışından yönettiği haber siteleri Tr724, Bold Medya ve Haberdar'ın da destek yayınları yaptığı belgeselle ilgili firari Can Dündar da sosyal medya üzerinden jüriye alkış gönderdi.

"KHK'LILAR OLARAK BU FİLMİ SAHİPLENDİK"
Demirci, geçtiğimiz günlerde KHK'lıların yönettiği KHK TV'ye konuk olarak tüm KHK'lılara sahip çıktı. Yayının sunucusu KHK'lı Platformları Birliği Sözcüsü Münir Korkmaz, "KHK'lılar olarak bu filmi sahiplendik. Çünkü gerçekten KHK'lıların onur mücadelesini anlatan bir filmdi. Bizim filmimizdi." şeklinde konuştu. Demirci de "KHK'lı arkadaşlarla, platformla bir toplantı yapmıştık. 'Bu bizim filmimiz' dediğinizde çok mutlu olmuştum. Evet biz çok güzel bir duygu yaşadık birlikte." ifadelerini kullandı.


CHP'Lİ BAŞKANDAN DESTEK AÇIKLAMASI
CHP'li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Muhittin Böcek "Daha önceki yönetim tarafından festival kapsamından çıkarılan ulusal yarışma kategorisi, büyük emeklerle ve festivali özüne döndürme inancıyla bizim dönemimizde yeniden festival kapsamına alınmıştır. Bu karar, bizim sansüre karşı olan duruşumuzun en net göstergesidir." diyerek destek çıktı.

SKANDAL SÖYLEMLER
Filmin yönetmeni Nejla Demirci, 6 Aralık 2019'da Cumhuriyet'te yayınlanan söyleşide şu ifadeleri kullanmıştı; "Bu bir tecrittir, soykırımdır. Faşizmin öbür adıdır. 2 milyon insanın mağduriyetidir.. Böyle bir devlet olabilir mi? Belgesel çekmek aklımda yoktu ama basın açıklamasını çekmek için elimde kamera vardı. Sosyal medyada paylaşırız diye düşünüyordum. İnsan o sahneleri ölümsüzleştirmek istiyor. Orada o gün KHK'nin sadece bir kişiyi değil yüzlerce kişiyi mağdur ettiğini somut olarak gördük."

SEÇKİYE GERİ ALINDI
Sabah saatlerinde festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu yazılı bir açıklama yaparak filmin seçkiye geri alındığını açıkladı. Boyacıoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"22.09.2023 tarihinde yapılan duyuru ile 60'ıncı Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması seçkisinden çıkarılan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel filmde yer alan kişi ile ilgili yargılama sürecinin devam etmediği tarafımızca belgelendiği için filmin yarışma seçkisine geri alınmasına karar verilmiştir."

YÖNETMENDEN KAZANDIK PAYLAŞIMI
Kararın ardından Kanun Hükmü filminin yönetmeni Nejla Demirci, kararı 'Kazandık' yazarak sosyal medya hesabından paylaştı.

Demirci'nin FETÖ darbe girişiminin ardından attığı tweet ortaya çıktı.

Demirci "Biz sokağa hayatı korumak için çıktık. Dünden bu yana hayatı yok etmek için sokağa çağrı var" şeklindeki ifadesi, açıkça FETÖ darbesini desteklediğini bir kez daha gösterdi.

BAKANLIK FETÖ PROPAGANDASINA GEÇİT VERMEDİ
Bu gelişmelerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çekildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin kültürel ve sanat değerlerinin korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi vizyonuyla çalışan Bakanlığın bu vizyon çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen yüzlerce kültür sanat etkinliğine destek verdiği belirtildi.

Türk sinemasının alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan ve 60'ıncısının düzenlenme süreci devam eden Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, belgesel yarışması bölümünde "Kanun Hükmü" adlı belgeselin yer aldığı anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"Böylesi önemli bir festivalde, sanatın gücü kullanılarak mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür. Bakanlığımız, aziz milletimizin 15 Temmuz'da verdiği destansı mücadelesinin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır. Bu sebeple Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çekilmiş bulunuyoruz."

"ANTALYA ALTIN FETÖ FESTİVALİ"
FETÖ propagandasını içeren filmin tekrar festivale alınmasına sosyal medyadan büyük tepki yağdı. Kullanıcılar, "Antalya Altın FETÖ Festivali" ifadeleriyle festivali eleştirdi.


FESTİVAL YENİDEN SEÇKİDEN ÇIKARDI
Antalya Film Festivali, FETÖ'den ihraç edilenlerin hikayesini konu alan Kanun Hükmü belgeselini "yeniden" seçkiden çıkarttı.

Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün, iki bakanlık tarafından yapılan açıklamalar üzerine, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışmasında yer alan 'Kanun Hükmü' adlı filmin festivaldeki varlığı nedeniyle şahsım adına soruşturma açıldığı bilgisi tarafıma ulaşmıştır.

Bu soruşturmayla birlikte benim ve ekibimin can güvenliği ile ilgili tehditler de oldukça yüksek perdeden devam etmektedir.

GEREKEN DESTEĞİ GÖREMEDİK
Antalya Altın Portakal Film Festivali ekibi tüm tarafların sesine kulak vermek adına ilgili filmi yeniden seçkiye alırken, yine festivalin birliğini ve bütünlüğünü düşünmüştür. Oysa, oldukça yüksek sesle tepkilerini dile getiren sinema sektöründen gereken desteği göremedik.

Geldiğimiz noktada kendini sinema emekçileri adına sorumlı hissederek hareket eden bizler, olayın sorumlusu ve suçlusu olarak gösterilmek isteniyoruz. Herhangi bir terör örgütünün destekçisi olarak tarif edilmeyi kabul etmemiz mümkün değildir.

Bu aşamada yeni bir karar alarak 'Kanun Hükmü' adlı belgeseli 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali seçkisinden çıkarıyoruz."

FESTİVALDE TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASINA KARŞIYIZ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi'nde 'Beyoğlu Kültür Yolu Festivali' tanıtım programında Antalya Altın Portakal Film Festivali'ndeki FETÖ propagandası skandalı ile ilgili konuştu. Ersoy, "Bu konuyla ilgili en başından beri bakanlığımızın tavrı çok net. Bakanlık olarak kültür ve sanatın her daim destekçisiyiz. Ancak, sanatın gücü kullanılarak terör örgütü propagandası yapılmasına, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılmasına da karşıyız. Konuyla ilgili detaylı açıklamayı bakanlığımız zaten kamuoyuna yaptı." dedi.

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN ALTIN PORTAKAL AÇIKLAMASI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Altın Portakal Film Festivali gibi geleneksel hale gelmiş bir festivalde terör örgütünün propagandasının yapılmasına kesinlikle müsaade edilemez." dedi.

Tunç, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE) eğitim merkezinde göreve yeni başlayan infaz koruma memurlarının yemin törenine katıldı.

Törende konuşan Yılmaz Tunç, eğitimi tamamlayıp infaz koruma memuru olarak göreve başlayan personeli tebrik etti.

İnfaz sisteminin en önemli amaçlarından birisinin, hükümlüleri infazdan sonraki yaşamlarında da suçtan uzak tutmak olduğunu belirten Tunç, bu kapsamda infaz memurlarına büyük görev düştüğünü söyledi.

İnfaz koruma memurlarının, hükümlülerin kişisel gelişimine destek olması gerektiğini anlatan Tunç, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda talip olduğunuz meslek ile şüphesiz ki toplumsal önemi yüksek bir alanda sorumluluk üstlenmektesiniz. Aynı zamanda hükümlü ve tutukluların temel insan haklarının ve onurunun korunması sorumluluğu da artık sizlerin omuzlarında olacak. Bakanlığımız ve alanda görev alan infaz hizmetleri personelinin bu konudaki hassasiyetimizin farkında olduğuna ve bu doğrultuda görev yaptığına yürekten inanıyorum."

Konuşmaların ardından Bakan Tunç, eğitimini dereceyle bitiren infaz memurlarına plaket verdi. Tören, infaz memurlarının mesleğe başlamak için yemin etmesiyle sonlandı.

SPOR BAKANLIĞI DA ÇEKİLDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığının ardından Spor Bakanlığı da festivalden çekildiğini açıkladı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin düzenleneceği Antalya Spor Salonu'nun tahsisini iptal ettiğini ve festivale olan desteklerini çektiğini duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında, 60. kez düzenlenecek festival için daha önce Bakanlık olarak Antalya Spor Salonu'nun tahsisinin yapıldığı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, belgesel yarışması bölümündeki 'Kanun Hükmü' adlı belgeselde mağduriyet algısı üzerinden FETÖ terör örgütü propagandası yapılması nedeniyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden desteğimizi çekmiş bulunmaktayız. Belgeselde FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması nedeniyle, tahsisi yapılan Antalya Spor Salonu'nun tahsisi iptal edilmiştir. Bakanlığımız, aziz milletimizin 15 Temmuz'da verdiği destansı mücadelenin itibarsızlaştırılması, sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmayacaktır."

FESTİVAL İPTAL EDİLDİ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek yaptığı açıklamada festivalin iptal edildiğini açıkladı. Daha önce FETÖ progpagandası yapılan filmin seçkiden çıkarılmasını "Sansür" olarak niteleyen Böcek yaptığı iptal açıklamasında ise yine hain örgüte tek kelime etmedi.

GERİ ADIM ATTI
Öte yandan Muhittin Böcek, kararlarıyla büyük bir kargaşaya neden olduklarını söyleyerek festival yönetmeni, sanat yönetmeni ve onların ekibini işten çıkardığını duyurdu.

FETÖ PROPAGANDASINA ALKIŞ TUTTULAR!
Geçen sene festivalde Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan Zerrin Tekindor, paylaşıma 'Güzelim festivalin düştüğü duruma bak. Yazıklar olsun' diye yorum yaptı.

REHA ERDEM ÖZEL GÖSTERİMDEKİ FİLMLERİNİ ÇEKTİ
Diğer yandan Altın Portakallı yönetmen Reha Erdem, özel gösterimle yayınlanacak ilk filmi 1988 yapımı 'A Ay' ile son filmi Neandria'nın mevcut koşullarda yayınlanmasını doğru bulmadığını belirterek festivalden çekildiklerini açıkladı. Festivalin jürilerinden Ezel Akay, sosyal medya hesabından 'Rezalet üzerine rezalet' paylaşımında bulundu.

CHP fondaşı Sözcü TV'de, FETÖ propogandası yaplan Altın Portakal Film Festivali'nde skandalları ve CHP'in içinde anlamsızlığı değerlendiren CHP yandaşı Altan Sancar'dan muhalefete bombardıman geldi.

"CHP ÜLKENİN GÜNDEMİNDEN KOPUK"

Sancar, "27 Eylül'de Muhittin Böcek Ankara'ya geldi ve Kılıçdaroğlu ile görüştü. Bunun ardından Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'nde Antalya'daki bazı ilçe başkanları ile bir görüşme gerçekleştirdi. Burada gerçekleştirilen konu Antalya Altın Portakal Film Festivali değil… İl başkanı arayışı. Ülkenin gündemi ile CHP'nin kopukluğunu buradan görebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN