"Tavşan aday" ve zoom cuntasının planı açığa çıktı! Özgür Özel 'tutum' aldı adaylığını açıkladı: İmamoğlu ile hayalimiz ortak uyumlu çalışırız

CHP'deki 'değişim' satrancı peşi sıra ses getiren hamlelere sahne oluyor. Kemal Kılıçdaroğlu'nu deviremeyen Ekrem İmamoğlu, İstanbul'a 'mühürlendiğini' söyleyip İBB adaylığını açıkladı. Aynı İmamoğlu 'geçmişi tertemiz' diyerek Özgür Özel'in adaylığını destekleyeceğini ilan etti. Özel de "İmamoğlu ile ortak bir hayalimiz var, adımın geçtiği bir süreçteyim. İmamoğlu ile uyumlu çalışırım" diyerek CHP koltuğuna aday olduğunu ilan etti. Özel'in eylül başında tutum belgesi yayınlayacağı öğrenildi. Peş peşe yapılan bu açıklamalar 'tavşan aday' formülünü ve zoom cuntasının esas planını da gözler önüne serdi. Takvim.com.tr 30 Mayıs'ta otel köşelerinde başlayan 'Özel' ihanetin dünü ve bugününü sizler için analiz etti.

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2023, 08:43 Güncelleme 18 Ağustos 2023, 12:24
Tavşan aday ve zoom cuntasının planı açığa çıktı! Özgür Özel ’tutum’ aldı adaylığını açıkladı: İmamoğlu ile hayalimiz ortak uyumlu çalışırız

İÇİNDEKİLER

28 Mayıs'ta tarihi bir hezimet yaşayan CHP, yaklaşan yerel seçimler öncesi tansiyon derecesi yüksek gerilim dolu günlerden geçiyor.

Her fırsatta 'değişim' talebini dile getiren Ekrem İmamoğlu, zoom cuntasını toplayarak 'Değişim A Takımı'nı oluşturdu. Br makale yayınlayarak 'değişim' çağrısını tekrarlayan İmamoğlu CHP'nin eski genel başkanları ile görüşmeler yaparak Kılıçdaroğlu'nu koltuktan kaldırmaya çalıştı.



İMAMOĞLU HAVLU ATTI: "KENDİMİ İSTANBUL'A MÜHÜRLEDİM"
"Bu geminin kaptanı benim diyen" Kılıçdaroğlu ise İmamoğlu'na defaatle İstanbul'u işaret etti, "Senin yerin belediye" mesajı verdi.

CHP koltuğuna göz diken Ekrem İmamoğlu ise hedefe ulaşamayınca havlu attı... Kılıçdaroğlu'nu deviremeyen İmamoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde İBB adaylığını açıkladı ve "İstanbul ve Türkiye'nin kaderi mühürlüdür. Kendimi İstanbul'a mühürledim" açıklamasını yaptı.



ÖZEL'İ İŞARET ETTİ, KILIÇDAROĞLU'NU BOMBALADI
Yol haritasını duyuran İmamoğlu, "CHP'nin tarihini bilen, geçmişi tertemiz evlatları vardır. Bunlardan ismi geçtiği için söylüyorum birisi Özgür Özel'dir" diyerek Kurultay sürecinde Özel'i destekleyeceğiin ilan etti. Özel'i 'geçmişi tertemiz' olarak tanımlayan İmamoğlu, 'temiz geçmiş' söylemi üzerinden Kılıçdaroğlu'nu bombaladı.

Hatırlanacağı üzere Kılıçdaroğlu, "Ben bu partide kalıcı değilim, para pulla ilişkisi olmayan geçmişi kirli olmayan birini bulduğum zaman görevi devredeceğim" demişti.



Yaşanan bu gelişmeler tüm sıcaklığını korurken genel başkanlığa aday olacağı konuşulan Özgür Özel'den çarpıcı bir çıkış geldi.

İMAMOĞLU İLE ORTAK BİR HAYALİMİZ VAR
Ekremci medyanın baş aktörlerinden SÖZCÜ'ye konuşan Özel, "İmamoğlu ile ortak bir hayalimiz var" dedi, genel başkanlığa aday olacağını açık açık ilan etti.


Özel'in açıklamalarından satır başları şu şekilde;

– İmamoğlu, yönünü İBB'ye çevirdi. Ne düşünüyorsunuz?
Beklediğim bir karardı. En çok İstanbullular memnun olmuştur. AKP'ye karşı kurulup başarılı olmuş en iyi ittifak örneği, İstanbul İttifakı. Bu ittifakı ancak İmamoğlu sürdürebilirdi. "İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanır" demek, geleceğe dönük önemli bir iddia. Hem İstanbul'un hem Türkiye'nin geleceği için kıymetli bir karar. Ekrem Başkan üç karar birden verdi. Kendisi, İstanbul ve Türkiye için doğru karar.

– Sizce bu kararı neden verdi?
İstanbul'da üstlendiği yükümlülüğü yarım bırakmamak için bu kararı aldığını düşünüyorum. İstanbul'un AKP'ye bırakılması içine sinmemiştir. Hiçbirimizin içine sinmezdi. Birincisi bu. İkincisi, İstanbul belediye başkanlığından farklı bir şey. Alınması veya kaybedilmesi çağ açıp çağ kapatmak gibi. 2023 seçimini kaybettik. Ama İstanbul'u kaybedersek, yenilgi tescillenecek. İstanbul'da başarı elde edilirse umutlar bir daha yeşerecek. Ekrem Başkan'ın Türkiye'nin geleceğine yönelik de tahayyülü var.

– 2028'de cumhurbaşkanı adayı olmak istediği konuşuluyor.
O hedef açısından da İstanbul'u bir kez daha kazanmasının en önemli kilometre taşı olacağını düşünüyorum. İstanbul kazanıldığında İmamoğlu, AKP'ye karşı üst üste dördüncü zaferini almış olacak. İstanbul'u üç kez kazanmış olacak. Biz de soracağız: "İmamoğlu'nun sizi kaç kez yenmesi gerekiyor?"



"ADIMIN GEÇTİĞİ BİR SÜREÇTEYİM"

– İmamoğlu, sizin için "CHP'nin tarihini bilen ve sicili temiz evlatları var" dedi.

Büyük memnuniyet duyuyorum. Sadece şahsım değil, CHP'de adı geçen geçmeyen pek çok genç arkadaş için önemli ve kıymetli.

Genel başkanlık noktasında sorumluluk üstlenebileceğimi size söylemiştim. Adımızın geçtiği bir süreçteyiz. Henüz adaylığımı açıklamadım. Ama en çok ismi geçenlerden biri olarak, başkanın cevabını nezaketli buluyorum.

Adaylığınızı ne zaman açıklayacaksınız?
Örgütümüz şu an ilçe kongreleriyle meşgul. Partinin tansiyonu orada atıyor. İlçe kongrelerinin tamamlanması ile birlikte değerlendirme yapacağım. Bu kritik süreçte partiyi kamuoyunda zor durumda bırakmadan, genel başkanımıza hak ettiği değeri göstererek, tarihin yüklediği sorumluluktan kaçmadan doğruları yapmaya çalışıyoruz. Süreç biraz daha hızlanacak. Değişim umudu olanlar, partiye küsenler, kızgınlıklarını ifade edenler ve değişim olmazsa sandığa gitmeyeceğini söyleyenlerin beklentisi var, bir şeyler değişecek mi diye. Kimse umutsuzluğa kapılmasın, üzerimize düşeni yapacağız.



– Siz de İmamoğlu gibi "Aday değilim, yolculuğa çıktım" mı diyorsunuz?
Zaten bir yolculuktayız. 28 Mayıs'tan sonra partinin özeleştiri yapması gerektiğini genel başkanımızla paylaşmıştım. Fikir ayrılığımız oldu. Genel başkanımız adına konuşan bazı arkadaşların meseleyi anlamadığını gördükten sonra yolculuk başladı. Biz insanlara cumhuriyetin 100. yılında iktidar olma sözümüzü tutamadık. Ciddi bir özeleştiri sürecinin yürütülmesi gerektiğini düşünüyordum. Süreç doğru yürütülse benim bir yolculuğa çıkmaya niyetim de, yenilginin sorumluluğuyla takatim de yoktu. Ama birilerinin hiçbir şey yokmuş gibi davrandığını ve bunun parçası olmanın seçimi kaybetmekten daha ağır bir sorumluluk olduğunu hissettiğim için ben de duygusal kopuş yaşadım. Şu anki pozisyonum bu. Hiçbir şey olmamış gibi davranmayıp hissettiğim sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyorum."

– Tutum belgesi hazırlığında olduğunuzu duydum. Bu nedir?
Tek başıma yaptığım bir çalışma değil, anonim çalışmamız var. Sebeplere, tespitlere, sonuçlara ve önerilere dair. Aklına, zihnine, kalbine güvendiğim arkadaşlarımla üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde paylaşacağız.

– İmamoğlu ile birlikte mi hareket ediyorsunuz?
İmamoğlu ile benzer kaygılar ve umutlarımız var. Sadece Ekrem Bey ile değil, beş CHP'linin dördüyle benzer duygulardayız. CHP'de değişim ve dönüşüm olacaksa ayrılarak değil, birleşerek olacak. Değişimi cephelere bölecek değiliz. Hatta değişime itiraz edenleri bile kapsayacak bir değişim öngörüyoruz.



"HAYALİMİZ ORTAK, UYUMLU ÇALIŞIRIZ"
İmamoğlu ile ortak bir hayalimiz var. CHP'de göreve gelirsem İmamoğlu ile uyumlu şekilde çalışacağımı biliyorum. CHP'nin genel başkanlığı Atatürk'ten emanet alınan bir şeydir. İmamoğlu'nun İstanbul'u kazanması, sonra Türkiye'yi kazanacağı süreçte onunla uyum içinde olunması başka bir şey. Bu görevi bir süreliğine tutup sonra devretmek başka… Emanet Atatürk'e ait. Şu anda Kemal Bey'de. Bir gün bize nasip olursa sorumluluğunu Atatürk'e karşı hissederiz.

– Grup başkanlığına devam edecek misiniz?
Seçimden önce herkes bir pozisyona talep açarken, bense grup başkanlığını istedim. Yarışmak istedim ama aday çıkmadı. Yıllardır emek verdiğim pozisyonu birileri istiyor diye tartışmaya açacak değilim. CHP'nin üstünde haksız bir cam tavan var, yüzde 25'lik. Onu tuzla buz etmeye talibim. Benim meselem, Türkiye'de dört kişiden üçünün oyunu alamamaya dair. Günü geldiğinde iki kişiden birinin oyunu alacak bir adayın belirlenmesinde üzerimize ne düşüyorsa onu yapacağız.



KONGRELERİ TAKİP EDİYOR, TUTUM BELGESİ YAYINLAYIP ADAYLIĞINI İLAN EDECEK
Öte yandan Özgür Özel'in başta İstanbul olmak üzere ilçe kongrelerini yakından takip ettiği, eylül ayı başında da tutum belgesi yayınlayarak adaylığını ilan edeceği kulislerde konuşuluyor.

Özel, yayınlanacak tutum belgesine ilişkin "Tek başıma yaptığım bir çalışma değil, anonim çalışmamız var. Sebeplere, tespitlere, sonuçlara ve önerilere dair. Aklına, zihnine, kalbine güvendiğim arkadaşlarımla üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde paylaşacağız" dedi.



TAVŞAN ADAY ÖZGÜR ÖZEL: HEDEF 2028 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ
Tam da bu noktada Ekrem İmamoğlu - Özgür Özel tandemindeki 'tavşan aday' formülüne dikkat çekmekte fayda var.

"İmamoğlu ile ortak bir hayalimiz var. CHP'de göreve gelirsem İmamoğlu ile uyumlu şekilde çalışacağımı biliyorum" diyen Özgür Özel, tutum belgesi yayınlayarak adaylığını ilan edeceğini duyurdu.

İmamoğlu'nun hedefinin ise 2028 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak olduğu bu süreçte de CHP'nin başında güvendiği bir ismin yer almasını istediği bilinen bir gerçek.

ZOOM CUNTASININ PLANI AÇIĞA ÇIKTI
İmamoğlu'nun Özel'i işaret etmesi Zoom Cuntasının planını da ortaya koydu.

TAKVİM.COM.TR YAZMIŞTI
Takvim.com.tr 'tavşan aday' formülüne manşetleriyle dikkat çekmiş, İmamoğlu'nun Özgür Özel'i destekleyeceğine dair kulisleri günler öncesinden okurlarına aktarmıştı.



TAVŞAN ADAY NEDİR?
Siyaset arenasında yarışta bir makam için adaylığını açıklayan "tavşan adayın" amacı kendi adına oy topladıktan sonra beraber çalıştığı kişi adına seçimden çekilmesidir. Tavşan aday aslında kendisinin değil, önceden anlaşma yaptığı başka bir adayın kazanmasını sağlamaya çalışır.

İHANETİN TEMELİ 30 MAYIS'TA OTEL KÖŞELERİNDE ATILDI
Öte yandan 'tavşan aday formüllü' Kılıçdaroğlu'nu ihanet birlikteliğinin temeli 30 Mayıs'ta otel köşelerinde atıldı.

Hemen o süreci hatırlayalım;

19 Temmuz günü "Alternatif olağanüstü kurultay" planları yapıp imza ve dilekçe toplayan Ekrem İmamoğlu ile yandaşlarının gizli zoom toplantısı ifşa olmuştu.

Böylelikle söylem safhasından eylem sahfasına geçen 'değişim' savaşında Ekrem İmamoğlu - Özgür Özel ikilisi başı çekmişti.

Takvim.com.tr de herkesin atladığı 30 Mayıs detayını gündeme getirmiş, ikilinin bu tarihte otel köşelerinde 'değişim' fiskosu yapmasını okurlarına aktarmıştı.

Görüşmeyi doğrulayan İmamoğlu "değişim talebi hepimizde var" diyerek, Engin Altay, Engin Özkoç, Selin Sayek Böke'nin isimlerini dillendirmişti.

İmamoğlu'nun o dönem saydığı isimlerin çoğu bugün açığa çıkan paralel toplantıda yer alan ve isimleri zikredilen kişiler...



Bugün de aynı İmamoğlu 'geçmişi temiz' diyerek kurultayda Özgür Özel'i destekleyeceğini söylüyor, Özel ise "İmamoğlu ile ortak hayallarimiz var" diyerek uyumlu çalışacaklarını ilan ediyor.

Böylelikle hem zoom cuntası hem de tavşan aday planı somut gerçeklerle gözler önüne serilmiş oldu.