Afet bölgesinde ilk köy evleri tamam! Başkan Recep Tayyip Erdoğan müjdeleri peş peşe sıraladı: Aile ve Gençlik Bankası kuruluyor

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep Nurdağı'nda Belpınar ile Mesthüyük Köyleri ve Kahramanmaraş Türkoğlu Özbek Köyü Köy Evleri Anahtar Teslim Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul'da yılda 300 bin konutu dönüştüreceklerini belirten Erdoğan muhalefete "Bunlar kentsel dönüşümde de projelere takoz olma peşinde. Milletimiz her iki zihniyeti de görüyor" ifadeleriyle tepki gösterdi. Çiftçiler için 10 yeni müjde sıralayan Başkan Erdoğan, Aile ve Gençlik Bankası'nı kuracaklarını da ifade etti. Erdoğan, "Muhalefet inansa da inanmasa da biz Karadeniz doğal gazını karayla buluşturduk. Gaz ve petrol gelirlerinin bir kısmıyla Aile ve Gençlik Bankası'nı kuruyoruz" dedi.

Giriş Tarihi 22 Nisan 2023, 07:17 Güncelleme 23 Nisan 2023, 10:35
Afet bölgesinde ilk köy evleri tamam! Başkan Recep Tayyip Erdoğan müjdeleri peş peşe sıraladı: Aile ve Gençlik Bankası kuruluyor

İÇİNDEKİLER

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıktığı Gaziantep'in Nurdağı ilçesi ile Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçelerinin köylerinde, devlet verdiği sözü tutarak köy evlerinin ilk 20'si tamamlandı.

Nurdağı'nın Belpınar köyünde 14, Mesthöyük köyünde 3, Türkoğlu'nun Özbek köyünde de 3 ev, bugün Başkan Recep Tayip Erdoğan'ın katılımıyla yapılan törenle hak sahiplerine teslim edildi.


Erdoğan törende önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"Bu yılki ramazan ayını 6 Şubat depremlerinin yaralarının gölgesi altında geçirdik. Depremlerde hayatını kaybeden 50 binin üzerindeki vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum.

Ülkenin yöneticileri ve vatandaşları olan bize düşen görev, binalarımızı sağlam yaparak, tabiatla barışık yaşayarak afetlere karşı hazırlıklı olmaktır. Gerisi Rabbimizin takdiridir. Son depremlerin ardından hemen kolları sıvadık. İnsanımızı güvenli binalara kavuşturmak için depremin 15. Gününden itibaren inşaatlara başladık. Tespitlerimiz doğrultusunda deprem bölgesinde deprem bölgesinde 507 bini konut ve 143 bini köy evi olmak üzere 650 bin yeni yuva yapıyoruz. Bunlardan 319 binini 1 yıl içinde teslim ederek şehirlerimizi ayağa kaldırmayı planlıyoruz.

Şu ana kadar 105 binin üzerinde konutun yapım sürecini başlattık. Bunların yarıya yakınının temelini attık. Sadece konut yapmıyoruz, yepyeni hayat alanları inşa ediyoruz. Bölgedeki şehirlerimizin tamamının altyapısını da yeniliyoruz. Küçük sanayi siteleri kurarak istihdamı da gözetiyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük konut ve şehircilik seferberliğini Allah'ın izniyle alnımızın akıyla tamamlayacağız.





"5 YILDA İSTANBUL'DA RİSKLİ BİNA BIRAKMAMAYI HEDEFLİYORUZ"
Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yeni bir kentsel dönüşüm kampanyasının müjdesini milletimizle paylaştık. Riskli binalarda yaşayan İstanbullu kardeşlerimize dönüşüm bedelinin yarısını devlet olarak bizim karşılayacağımız yarısını da çok uygun şartlı borçlanma imkanı getirdiğimiz bir teklif sunduk. Bir kısmı yerinde bir kısmı rezerv alanlarda yürütülecek bir çalışmayla 5 yılda İstanbul'da riskli bina bırakmamayı hedefliyoruz.

Bay bay Kemal ve avanesinden bu ülkeye fayda gelmez. Ne İstanbul'un başındaki, ne Ankara'nın başındaki, ne İzmir'in başındaki belediye başkanlarından hiçbir şey olmaz. Biz iş yapmanın peşindeyiz, bunlar da her konuda yaptıkları gibi projelerimize takoz olma peşinde. Ben İstanbul'a belediye başkanı olduğumda susuzluk vardı, çöp vardı meşhur Ümraniye çöplüğünün patlaması neticesinde 39 vatandaşımızın ölümü vardı. Kimdi CHP, büyükşehirde de ilçede de o vardı. Bunlara 5 koyun teslim edemezsiniz. Teslim ederseniz kaybeder gelirler.

11 vilayeti Cumhur İttifakı olarak dolaştık. İlk temelleri atışımızın 60. Gününde inşasını tamamladığımız 10 köy evinin anahtarlarını teslim ediyoruz. Bu evlerimizin hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum.

"ÇİFTÇİLERİMİZE 10 YENİ MÜJDE VERİYORUZ"
Bugün çiftçilerimize 10 yeni müjde veriyoruz. İlk olarak bugün burada ahırı, köy konağı, camisi ve peyzajıyla akıllı köy evleri örneklerini milletimizin takdirine sunuyoruz. Bu projeyle gelişmiş altyapısı, yenilenebilir enerjisi, sıfır atık uygulaması, sürü yönetim sistemi ve pek çok özellikleriyle yeni bir model ortaya koyuyoruz.

İkinci olarak afet alanlarında hayatını sürdürecek çiftçilerimize Ziraat Bankası vasıtasıyla 0 faizli hayvancılık kredileri verecek hayvan ve yem alımlarını destekleyeceğiz. Böylece ahırlar dolacak, üretim artacak, çiftçilerimizin kazançları yükselecek.

Üçüncü olarak afet alanları dışındaki bölgelerde, buralarda yaşayan gençler başta olmak üzere bu kırsal dönüşümden yararlanmak isteyenlere de el uzatıyoruz. Bu kardeşlerimize İlk Evim kampanyası şartlarıyla akıllı köylerden ev sahibi olma imkanı getiriyoruz.

Hala köylerde yaşayan vatandaşlarımızdan mevcut evini yıkıp bu modele uygun sağlam, güvenli, teknoloji destekli eve kavuşmak isteyenlere de uygun şartlı finansman sağlayacağız.




"SÖZLEŞMELİ ÜRETİMİ YAYGINLAŞTIRARAK ÜRETİCİMİZİN GELİRİNİ GÜVENCE ALTINA ALACAĞIZ"

Beşinci olarak, ülkemizdeki et ve süt fiyatlarının izahı olmayan seviyelere çıkmasına yol açan sıkıntıya çözüm getirecek bir adım atıyoruz. Kırsal dönüşüm kapsamında 50 baş üzeri büyükbaş ari damızlık üretim merkezleri haline getirecek teşvikler vereceğiz. Böylece hayvan varlığımızı yükseltirken diğer yandan da en az yüzde 30 verim artışı hedefliyoruz.

Altıncı olarak, sözleşmeli üretim modeliyle aile tipi işletmelerde büyükbaş ve besi hayvancılığını destekleyerek her haneye en az 1 asgari ücret garantisi vereceğiz.

Yedinci olarak, tarımsal üretimde basınçlı sulama altyapısını güçlendirerek birim alanda daha çok rekolte elde edilmesini sağlayacağız.

Sekizinci olarak, sözleşmeli üretimi yaygınlaştırarak hem üreticimizin gelirini güvence altına alarak hem arz güvenliğini temin edecek hem de gıdadaki fiyat dalgalanmalarının önüne geçeceğiz.

Dokuzuncu olarak, jeotermal organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere sebze ve meyve yetiştirme amaçlı sera yatırımlarındaki desteği artıracağız.

Onuncu olarak, tarımsal üretimin en büyük girdisi olarak üre gibi, azotlu gübrelerdeki dışa bağımlılığımızı azaltacak önemli bir projeyi devreye alıyoruz. Karadeniz gazından üre sağlayacak bir fabrikayı Zonguldak'ta kuruyoruz. Bay bay Kemal ve onun yandaşları, doğal gazın Karadeniz'de, Sakarya'da nasıl yandığını görmediniz mi? Yakında bu fabrikanın da inşasına başlıyoruz.



"AMANOS TÜNELLERİ'NİN İNŞASINA BAŞLIYORUZ"

Allah'a hamdolsun artık Gaziantep'te neredeyse çadır kent kalmadı. Her yer konteyner kentlerle dayanıp döşendi. Hatay dışında her yerde enkaz kaldırma çalışmalarını tamamladık. Deprem bölgesinin her köşesinde yeni konutlarımızın inşaatları yükseliyor. Geçici barınma merkezlerinde 3,5 milyon vatandaşımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayarak hayatlarını sürdürmelerini sağlıyoruz.

İnşallah önümüzdeki yıl bu vakitlerde tüm şehirlerimiz eski dinamizmine kavuşmuş olacak. Biz bazı deprem turistleri gibi buraya fotoğraf çektirmeye gelmiyoruz. Biz yaraları sarmaya, acıları paylaşmaya geliyoruz.


Amanos Tünelleri'nin inşasına başlıyoruz. Tüneller, Gaziantep'in sanayideki üretim gücünü İskenderun Limanı ile katlayarak artıracaktır. Aynı şekilde bu tüneller Hatay'ın muazzam potansiyelini Anadolu ile buluşturarak şehrin kısa sürede deprem durgunluğunu üzerinden atmasına vesile olacaktır.

İslahiye'den sonra Nurdağı'nda da organize sanayi bölgesi kuruyoruz. İki ilçemizin cazibesini artırmak gayesiyle ilave teşvikleri devreye alacağız. Adan, Osmaniye Gaziantep hızlı tren hattının duraklarından biri de Nurdağı'dır. Bu hattın yapımını da hızlandırıyoruz. Nurdağı ve İslahiye'de depremin yaralarını sarmak için yapacağımız 50 bin konuta ilave Gaziantep şehir merkezinde de 50 bin konutluk proje planlıyoruz."

AİLE VE GENÇLİK BANKASI KURULUYOR: KARADENİZ'DEKİ GAZ VE GABAR'DAKİ PETROL KAYNAK OLACAK
Tüm şehirlerimiz gibi Gaziantep ve ilçelerini daha iyi konuma getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Şu anda teslimini yapacağımız buradaki köy evleriyle elhamdülillah bir adımı açık ve net attık. Hepsinden öte Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla önceliklerimizin başına Karadeniz doğalgazını geçirdik. Karşımızdaki muhalefet inansa da inamasa da Karadeniz'in gazını karayla buluşturduk.

Karadeniz'deki gelirin bir kısmıyla Aile ve Gençlik Bankası'nı kuruyoruz. Bir taraftan da Gabar'dan da karadan çıkacak olan petrol. Bunlarla Türkiye çok daha vakur, kararlı bir şekilde geleceğe yürüyor. Bu banka kadınlarımızın emekliliğini desteklemekten, gençlerimizin evliliğine, istihdamına bedelsiz katkı sağlamak kadar pekçok alanda hizmet verecek.

AK Parti, MHP, Cumhur İttifakı LGBT'ye karşı mı? Peki CHP, İP, HDP karşı mı? Bunlar LGBT'ci. Bunlar bizim kutsal aile yapımıza karşı. İşte 14 Mayıs bunun için çok önemli. 14 Mayıs kadına şiddetin yanında olanlara, LGBT'cilere ders verme günü olacaktır. İnşallah 14 Mayıs seçimlerinde de milletimizle birlikte zafere ulaştıktan sonra, dehrem şehirlerimizi beraberce ayağa kaldırmayı sürdürecek, Türkiye Yüzyılı'nı beraber inşa edeceğiz. Rabbim yâr ve yardımcımız olsun. Köy evlerini teslim ettiğimiz vatandaşlarımıza yeni yuvalarında güle güle oturmalarını diliyorum.

ÇİFTE BAYRAM
Mesthöyük köyünde tamamlanan ve eşyaları da döşenen evleri köylüler çok beğendi.

Köy sakinlerinden Ramazan Yılmaz (78), "Cumhurbaşkanımız verdiği sözü tuttu ve evleri bayrama yetiştirdi. Şuanda 20 evi teslim edecekler. Kalan evlerde neredeyse bitti bitecek. Evler kale gibi sapa sağlam. Ayrıca biz bu kadar konforlu olacağını tahmin etmiyorduk. Bir ailenin çok rahat yaşayabileceği 3 artı 1 büyüklükte. Böyle evleri biz ancak hayal edebilirdik. Ama sağ olsun Cumhurbaşkanımız sayesinde hayalimiz gerçek oldu. Allah devletimize zeval vermesin. Cumhurbaşkanımızı başımızdan eksik etmesin" diye konuştu.

Abdullah Yıldırım ise, "Depremde eşimi çocuklarımı, kardeşimi ağabeyimin ailesini kaybettik. Devletimiz verdiği sözü tuttu ve evleri yaptı. Ben bu kadar kısa sürede yapılacağını sanmıyordum. Devletimiz bize çifte bayram yaşattı" ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önceki gün resmi sosyal medya hesabından Mesthöyük köyünde tamamlanan evlerin videosunu paylaşarak, "Çok zor günler geçirdik ama birlikte, el ele atlatıyoruz, atlatacağız" demişti.

SOSYAL TESİSLER DE YAPILACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Başkanlığı ve AFAD koordinesinde yapılan evler, köylerin yakınlarında zemin etütleri sağlam çıkan dağ yamaçlarında inşa edildi.

3+1, tek katlı olarak bölgenin mimarisi ve iklim koşulları dikkate alınarak yapılan evlerin yanı sıra ahır ve sosyal tesisler de yapılacak.

Öte yandan Gaziantep'in İslahiye, Nurdağı ve Nizip ilçelerinde de kalıcı konutların yapımı devam ederken, 7 kırsal mahallede de köy tipi afet evlerinin inşaatı devam ediyor.



Başkan Erdoğan, sosyal medyadan çiftçilere verdiği 10 yeni müjdeyle ilgili paylaşım yaptı.

Başkan Erdoğan, "Dün sadece yapımı tamamlanan ilk köy evlerimizi teslim etmekle kalmadık, çiftçilerimize de Kırsal Dönüşüm Projemiz ile 10 yeni müjde verdik. İnşallah gençlerimize de önemli fırsatlar sunan tarihimizin en önemli kırsal projelerinden birini hayata geçiriyoruz. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN