Türkiye manipülasyon yapan 9 büyükelçinin kulağını çekti! İşte Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin perde arkası

Son dakika haberi | Türkiye'de güvenlik zafiyeti var algısı yaratmak için eş zamanlı olarak güvenlik uyarısı yayınlayan ve temsilciliklerini kapatan Batılı 9 büyükelçinin kulağı çekildi. Ankara, uyarıları yayınlayan büyükelçilere tehdidin ne olduğunu sordu ve istihbari bir bilgi varsa paylaşmalarını talep etti. Ancak mantıklı gerekçeler sunamayan büyükelçiler, Bakanlığın soruları karşısında adeta süt dökmüş kedi gibi sessiz kaldı.

Giriş Tarihi 05 Şubat 2023, 07:15 Güncelleme 05 Şubat 2023, 07:41
Türkiye manipülasyon yapan 9 büyükelçinin kulağını çekti! İşte Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin perde arkası

İÇİNDEKİLER

Türkiye'ye yönelik olarak güvenlik uyarısı yayımlayan ve bu çerçevede Türkiye'deki bazı diplomatik ve konsüler temsilciliklerini geçici olarak kapatan 9 ülkenin Ankara büyükelçileri ve temsilcileri geçtiğimiz perşembe günü Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Ankara, temsilciliklerin kapatılmasına gerekçe gösterilen tehdidin ne olduğunu sordu, edinilen bir istihbarat varsa somut detayların paylaşılmasını talep etti. Büyükelçiler bu soruya karşı sessiz kalırken, kararın siyasi saiklerle alındığı izlenimi oluştu. Öte yandan diplomatik temsilciliklerin geçici olarak kapatılmasının Avrupa'daki Kuran-ı Kerim'e yönelik aşağılık eylemlere tepki olarak bir saldırı düzenlenmesi ihtimaline karşı olduğu değerlendiriliyor. Türkiye, tüm diplomatik misyonların güvenliklerinin uluslararası sözleşmeler temelinde sağlandığının altını çiziyor. Dost ve müttefik ülkelere Türk güvenlik birimleriyle işbirliği yapılması çağrısında bulunuyor.

ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İsviçre, İsveç, Hollanda, Belçika ve İtalya'nın aralarında bulunduğu 9 ülkenin büyükelçileri bakanlığa çağrılarak Ankara'nın tepkisi iletildi. Bu tür eşzamanlı faaliyetlerin orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmediği ifade edildi.



TERÖR ÖRGÜTLERİNE HİZMET
Bu yaklaşımın terör örgütlerin sinsi gündemlerine hizmet ettiği vurgulandı. Ankara, Müslümanların kutsal kitabı Kuran yakmaya varan İslamofobik ve ırkçı eylemlere müsaade edilmemesi yönünde çağrıda bulundu. Bu tür ötekileştirici eylemlerin Müslümanları kışkırtabileceği belirtildi. 9 ülkenin endişelerinin de İslamofobik eylemler nedeniyle hedef alınabilecekleri yönünde olduğu öğrenildi. Ankara, güçlü istihbarat mevcutsa, tehditlerin somutlaştırılarak paylaşılması gerektiğinin altını çiziyor.