Son dakika: Diyarbakır'da polis servisine bombalı saldırı: 9 memur yaralandı

Son dakika haberi... Diyarbakır- Mardin karayolu üzerinde seyir halinde olan çevik kuvvet servis midibüsünün geçişi sırasında, yol kenarına daha önceden park edilen bomba düzenekli araç patlatıldı. Patlamada 8'i polis 9 memur yaralandı. Saldırı bölgeisnde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaralanan 8'i polis 9 kişinin tamamının taburcu edildiğini açıkladı. Bakan Soylu, 1 saat geçmeden aracı bırakan ve bombayı koyan teröristlerin yakalandığını duyurdu.

Giriş Tarihi 16 Aralık 2022, 06:26 Güncelleme 16 Aralık 2022, 23:27
Son dakika: Diyarbakır’da polis servisine bombalı saldırı: 9 memur yaralandı

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... Diyarbakır Mardin yolu üzeri canlı hayvan borsası yanında yolun sağ tarafına park etmiş halde bekleyen bombalı araç, polis çevik kuvvet aracının geçtiği sırada patlatıldı. 8 polis memurunun yaralandığı öğrenildi. 112, İtfaiye ve özel harekat olay yerine sevk edildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu beraberinde Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali İhsan Su, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Recep Yalçınkaya ve AK Parti MKYK üyesi Orhan Miroğlu ile çevik kuvvet polislerini taşıyan servis aracının geçişi sırasında düzenlenen, 8'i polis memuru 9 kişinin yaralandığı terör saldırısının yaşandığı Diyarbakır-Mardin kara yolunda incelemelerde bulundu.

5 ŞÜPHELİ GÖZALTINDA
İncelemelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Soylu, olayın ardından bir saat içerisinde faillerin yakalandığını ifade ederek, "Diyarbakır Emniyet Müdürlüğümüz, el birliğiyle hem bu arabayı buraya bırakanı hem bombayı yerleştireni Lice istikametinde yakaladı. Hemen sorguladılar. Sorgulanan kişi aracı buraya getirdiğini ve bombayı bıraktığını kabul etti.

2004 yılında kardeşi terör örgütündeyken güvenlik güçlerince etkisiz hale getirilen birisi ve soruşturmanın çerçevesi içerisinde de 5 kişi şu anda gözaltında. Operasyonumuz bu çerçeve ve alınan bilgiler doğrultusunda genişleyerek devam edecektir. Elbette terör örgütünün bu tip eylemlerini bekliyoruz. Birçoğunu da engelliyoruz zaten" dedi.

PKK DA ORTADAN KALKACAK
Terörle mücadelenin sonuna kadar süreceğini belirten Bakan Soylu şöyle devam etti:
Şunun bilinmesi gerekiyor: Huzurumuzu, sükunumuzu bozmak isteyen, endişe ve korkuyu hakim kılmaya çalışan terör örgütüne bu fırsat verilmeyecektir, sağlanmayacaktır. Olay olduktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımıza da bilgi arz ettik. Ardından Sayın Valimizle de Sayın Cumhurbaşkanımız tekrar konuştular ve geçmiş olsun dileklerini Cumhurbaşkanımız iletti. Bu vesileyle bu mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Doğu ve Güneydoğu huzur ve refahın içerisinde olacak. Türkiye büyüdü Doğu ve Güneydoğu büyüyecek, PKK da ortadan kalkacak. Bu mücadelemiz de devam edecek. Ben çok kısa bir süre içerisinde bu eylemi yapanları ve failleri yakalayan emniyet teşkilatımızı, emniyet istihbarat teşkilatımızı tebrik ediyorum. Ve vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.

BOMBA UZAKTAN KUMANDALI
Bombanın uzaktan kumandalı gözüktüğünü söyleyen Bakan Soylu, "Araç kiralık bir araç. Anlaşılıyor ki Lice'de bu eylemi planlamışlar ve sonra da aracı buraya getirmişler. Şu anda sorgu devam ediyor. Sorgu tam anlamıyla bittikten sonra sizlerle paylaşılacak.

Bombanın türü konusunda arkadaşlar kriminale götürdüler. Orada bombanın türü ve bütün cinsi değerlendirildikten sonra açıklanır. Bombalarda çelik, demir, çivi gibi birtakım tahrip gücü yüksek eklemeler yapılabilir. Bu bütün dünyada da böyle, Türkiye'de de böyle. Ama bütün bunlarla ilgili teknik detaylar tam anlamıyla bir otursun, ilk verilen bilgiler de bazen eksik bilgiler olabilir. Kriminal, bir incelemesini yapsın, biz izini de süreriz nereye kadar olursa" dedi.

Bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin, aracı 13 Aralık'ta kiraladığı ortaya çıktı. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

BOMBA DÜZENEKLİ OTOMOBİL
Bu sabah saat 05.00 sıralarında Diyarbakır- Mardin Karayolu üzerinde çevik kuvvet polis servis aracının geçişi sırasında bombalı araçla saldırı düzenlendi.

Saldırıdan saniyeler öncesi güvenlik kamerasında:

Çevik Kuvvet servis midibüsünün merkez Sur ilçesi Çarıklı Mahallesinde kurulan canlı hayvan pazarının bulunduğu bölgeden geçişi sırasında yola daha önceden park edilen bomba düzenekli otomobil patlatıldı.

Saldırısı sırasında devrilen midibüste bazı polis memurları yaralandı.

Yaralanan 9 memurundan 7'si tedavilerinin ardından taburcu oldu.

YARALILAR HASTANEYE KALDIRILDI
Saldırı ihbarının ardından bölgeye güvenlik güçleri ile sağlık ekipleri sevk edildi. Polis, çevre güvenliğini sağlarken, yaralılar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

DİYARBAKIR VALİLİĞİ: 9 YARALI
Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada, bugün sabah saat 05.10 sıralarında göreve giden Çevik Kuvvet minibüsüne geçişi esnasında yol kenarına park edilmiş araç patlatılmak suretiyle terör saldırısı yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, zırhlı Polis Minibüsü içerisinde bulunan 9 kişi kontrol amaçlı hastanelere sevk edilmiş olup, herhangi bir hayati tehlikeleri bulunmamakta olduğu ifade edildi.

Konuya ilişkin 2 şüphelinin gözaltına alındığı kaydedildi.

BAKAN SOYLU: 2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyarbakır'da Çevik Kuvvet servis midibüsünün geçişi sırasında bombalı araçla düzenlenen saldırı ile ilgili 2 şüphelinin gözaltına alındığı açıkladı.

Servis midibüsünde bulunan polislerin tedbir amaçlı hastaneye götürüldüğü bilgisini de paylaşan Bakan Soylu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Diyarbakır'da göreve giden polis aracımız geçerken 05.10'da park halindeki araçta patlama meydana gelmiştir. Tedbiren polis arkadaşlarımız hastaneye götürülmüşler ve ayakta tetkikleri yapılmıştır. Olayın faili olduğu değerlendirilen iki kişi gözaltına alınmıştır."

9 YARALIDAN 7'Sİ TABURCU
Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Recep Yalçınkaya ile olay yerinde incelemelerde bulundu.

Vali Su, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, çevik kuvvet aracı göreve giderken park edilmiş bir aracın patlatılarak terör saldırısının gerçekleştirildiğini söyledi.

Terör saldırısına ilişkin 2 şüphelinin gözaltına alındığını bildiren Su, "Allah'a şükürler olsun ki arkadaşlarımız sadece kontrol amaçlı olarak hastanelere sevk edilmiştir. 9 arkadaşımızdan 7'si ayakta tedaviyle taburcu edilmiştir. 2 arkadaşımız da kontrol altında. Hayati tehlikeleri yok. İnşallah onlar da taburcu olacaktır." ifadelerini kullandı.

Vali Su, şöyle devam etti:
"Araç kiralanmak suretiyle yol kenarına getiriliyor. Aracı kiralayan, buraya getirip patlatan şahıs olduğunu değerlendirdiğimiz şahsı ve olay sonrası taksiyi süren şahsı gözaltına aldık Lice'de. Olayla ilgili tahkikat devam etmektedir. Geçmiş olsun. Çalışmalarımız devam ediyor. Arkadaşların çalışmaları bittikten sonra gerekli açıklamaları yaparız. Tahkikat bittikten sonra inşallah daha geniş bilgiyle açıklama yapılacaktır. Çok şükür ciddi yaralı arkadaşımız yok. İlimizde huzur ve güven ortamının sağlanması için tüm arkadaşlarımızın gayretleriyle çalışmaları sürdürüyoruz."

YARALILARIN SON DURUMU NASIL?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saldırıya ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Diyarbakır'da polislerimizi taşıyan servis aracının yanında başka bir aracın patlaması sonucu 8 polisimiz yaralanmıştır. Görevlendirilen ambulanslarla hastanelere nakledilen yaralılarımızın genel durumları iyi. Çok geçmiş olsun" dedi.

HAİN SALDIRIYA TEPKİ: FAİLLER CEZASIZ KALMAYACAK
Diyarbakır'da pols memurlarını taşıyan servise düzenlenen han saldırıya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sert tepki gösterdi.

"Diyarbakır'daki bombalı saldırıyı lanetliyoruz" diyen Sözcü Kalın, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptıı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Yaralanan polis kardeşlerimize geçmiş olsun diyor, acil şifalar diliyorum. Failler cezasız kalmayacak. Ülkemizin huzur ve güvenliğine kastedenler bunun bedelini ödeyecek."

Düzenlenen bu bombalı saldırıda yaralı polis memuru var. Onlar da bölgeye gelen ambulans ekipleri tarafından askeri hastaneye sevk edildi. Olay yerinde şuanda inceleme yapılıyor.

AK PARTİ'DEN SERT TEPKİ
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Diyarbakır'da çevik kuvvet polislerini taşıyan servis aracının geçişi sırasında düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Diyarbakır polisimize yapılan saldırıyı lanetliyoruz. Polislerimize geçmiş olsun. Diyarbakır annelerinin duaları onlarla beraber olsun. Diyarbakır, huzur ve güven şehridir. Bu saldırıyı gerçekleştirenler ve arkasındakiler hak ettikleri cevabı alacaktır."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN