New York Times'tan İstiklal Caddesi'ndeki patlama sonrası skandal üstüne skandal! PKK/PYD ve terör saldırısı diyemedi

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yaşanan ve terör eylemi olduğu değerlendirilen patlama uluslararası basında da yankı buldu. ABD merkezli New York Times gazetesi, 6 kişinin hayatını kaybetti 81 kişinin de yaralandığı saldırı üzerinden skandal başlıklara imza attı. Türkiye'nin cazibe merkezi olmasından rahatsızlık duyan tetikçiler, ‘turizm’ odaklı manşetleriyle küresel çaplı algı operasyonuna girişti. New York Times’a sosyal medyada birçok kişi de tepki gösterdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun patlamanın arkasında PKK/PYD terör örgütünün olduğunu açıklamasını da haberleştiren New York Times, bir skandala daha imza atarak olayı "terör saldırı" olarak görmekten kaçındı.

Giriş Tarihi 14 Kasım 2022, 01:07 Güncelleme 14 Kasım 2022, 12:55
New York Times’tan İstiklal Caddesi’ndeki patlama sonrası skandal üstüne skandal! PKK/PYD ve terör saldırısı diyemedi

İÇİNDEKİLER

İstanbul Beyoğlu'nda yer alan İstiklal Caddesi'nde terör saldırısı olduğu düşünülen ve nedeni henüz belirlenemeyen patlamada 6 kişiyi hayatını kaybetti, 2'si ağır 81 kişi de yaralandı.



Uluslararası basında da geniş yer bulan patlama sonrası tetikçiler karalama kampanyası için kollarını sıvadı.



AMERİKAN NYT'DEN SKANDAL HABER
Saldırı üzerinden Türkiye'yi karalamaya çalışan ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, skandal başlıklara imza attı.

Türkiye'nin cazibe merkezi olmasından rahatsızlık duyan tetikçiler, "Her yıl dünyanın dört bir yanından Türkiye'yi ziyaret eden on milyonlarca turistin çoğu, Pazar günkü bombalamanın gerçekleştiği bölgede vakit geçiriyor" diyerek, küresel çaplı bir algı operasyonuna girişti.

Türkiye'yi karalamaya çalışan NYT'a, pek çok kullanıcı tepki gösterdi.



"AYNI BAŞLIĞI 11 EYLÜL SALDIRI İÇİN DE KULLANABİLİR MİSİNİZ?"
Türkler'in de aynı caddede yürüdüğünü vurgulayan yerli ve yabancı kullanıcılar, "Aynı başlığı 11 Eylül saldırıları için de kullanabilir misiniz?" , "Bu nasıl turizm merkezli bir söylemdir?", "Sadece turistler mi? Nasıl bir bakış açısı?", "Böyle düşmanca bir haber yazılabilir mi?" diyerek tepki gösterdi.

BOMBAYI BIRAKAN KADIN TEÖRİRSTİN KAÇI ANI KAMERADA



TEPKİLERE ALDIRIŞ ETMEDEN ALGI OPERASYONUNU SÜRDÜRDÜLER
Gelen tepkilerin ardından Amerikan merkezli gazete yeni bir paylaşımda bulunarak bir skandala daha imza attı. Sosyal medya hesabından bir paylaşımda daha bulunarak, "Pazar günkü patlama, önceki yıllarda şehirlerini vuran ölümcül saldırılardan uzaklaşıyor gibi görünen Türkiye için beş yıllık nispeten sakin bir dönemi paramparça etti." söylemlerinde bulundu.



New York Times, yürüttüğü 'turizm' algısını devam ettirerek bir tweet daha attı. Bu kez paylaşımını daha da detaylandırarak "Türkiye turizm sektörü koronavirüs pandemisinden kurtulmak için çalışırken, patlama yıllarca süren sakinliği paramparça etti." diyerek tepkilere neden oldu.

New York Times, dünyanın en çok turist çeken yerlerinden biri olan Paris'te geçtiğimiz yıllarda yapılan terör saldırısında "turizm ve turistlerden" hiç bahsetmemişti. Paris'teki saldırıda bu konuları es geçen NYT, terörün "farkındalık" yarattığını yazmıştı.

PKK/PYD'YE "TERÖRİST" DİYEMEDİLER!
Bakan Soylu, terör saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, "Elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde, PKK/PYD terör örgütü. Ve tekrar söylüyorum. Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde bize bu acıyı yaşatanların daha misli ve kat kat acıyı yaşayabilecekleri bir karşılığı yakın bir zamanda onlara göstereceğiz" ifadeleriyle terör saldırısının sorumlularını da açıkladı.

Tüm dünyanın gündemine oturan saldırının ardından ABD'li New York Times'ın kullandığı ifadelerse büyük tepki çekti.

Terör saldırısını adeta yumuşatarak veren NYT, Bakan Soylu'nun, olayın arkasındaki terör örgütünü işaret etmesine rağmen saldırıyı "terör saldırısı" olarak nitelendirmekten kaçındı.

İKİYÜZLÜ İFADELER
Saldırıyı gerçekleştiren terörist için "Kürt militan" ifadelerini kullanmayı tercih eden gazete, haberinde PKK/PYD terör örgütünün ismini kullanmaktan da benzer şekilde kaçındı.

"Türk İçişleri Bakanı saldırının arkasında Kürt militanları olduğunu ifade etti" sözleriyle PKK/PYD terör örgütüne adeta kalkan olan gazete, Avrupa'da gerçekleşen başka terör saldırıları içinse aynı yaklaşımı göstermiyor.

TEPKİ YAĞDI: MANŞET SALDIRININ FAİLİ KONUSUNDA DA İPUCU VERİYOR!
New York Times'in attığı skandal manşet büyük tepki çekti. Manşetle ilgili olarak "New York Times manşetinin çirkin dili terör saldırısının faili konusunda sağlam bir ipuçu veriyor..." yorumları da yapıldı.

İşte NYT'nin manşetine gelen tepkilerden bazıları




TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN