SON DAKİKA: Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev'den Cebrayıl'da ortak basın toplantısı: Ermenistan yaptıkları Lahey Adalet Divanı'na götürülüyor

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'da! Başkan Erdoğan, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Cebrayıl'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Başkan Erdoğan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa görüşme sonrası ve ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, konuşmasında Ermenistan'ın Karabağ'da yaptıklarını Batı tarafından görmezden gelindiğini belirtti ve "Kardeşime sordum AGİT falan gelip buraları görmediler mi? Yok gelmediler. Niye gelmiyorlar. Çünkü kendi yüz karalarını görecekler. Onlar neler yapıldığını biliyorlar ama bunu görüp de bu işleri Lahey Adalet Divanı'na getirmek suretiyle bunların tazminini istemek lazım, bunları köşeye sıkıştırmak lazım. Batı'yı dünyanın çok iyi tanıması lazım, tanıtmamız lazım hep birlikte." dedi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ayrıca "Cumhuriyetin 100. yılını kutlayacağımız 2023 senesinin Azerbaycan'da Haydar Aliyev yılı olarak kabul edilmesinden memnuniyet duyduk." diyerek memnuniyetini belirtti.

Giriş Tarihi 20 Ekim 2022, 16:03 Güncelleme 20 Ekim 2022, 17:45
SON DAKİKA: Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev’den Cebrayıl’da ortak basın toplantısı: Ermenistan yaptıkları Lahey Adalet Divanı’na götürülüyor

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberleri... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'da! Başkan Erdoğan, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Cebrayıl'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞME SONRASI ORTAK BASIN TOPLANTISI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan resmi karşılama töreninin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa görüştü. İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan ve Aliyev'den ortak basın toplantısı VİDEO

İKİ LİDERİN AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKAN KISIMLAR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan:

"BATI YÜZ KARASINI GÖRMEMEK İÇİN KARABAĞ'A GELMİYOR"
İkinci havalimanını en modern havalimanlarından biri olarak açmak bu kadar sıkıntılı dönemden sonra her ülkenin başarabileceği bir iş değildir. İşgal döneminde şu Cebrayıl'i ne hale getirmişler. Kardeşime sordum AGİT falan gelip buraları görmediler mi? Yok gelmediler. Niye gelmiyorlar. Çünkü kendi yüz karalarını görecekler.

"LAHEY ADALET DİVANI'NA GİDEREK BUNLARI TAZMİN ETMEK LAZIM"
Onlar neler yapıldığını biliyorlar ama bunu görüp de bu işleri Lahey Adalet Divanı'na getirmek suretiyle bunların tazminini istemek lazım, bunları köşeye sıkıştırmak lazım. Batı'yı dünyanın çok iyi tanıması lazım, tanıtmamız lazım hep birlikte. Eşine az rastlanır bir kalkınma hamlesiyle şu anda tahrip olmuş, yerle yeksan olmuş bu bölgeler yeniden ayağa kalkıyor. Köprüleriyle viyadükleriyle yeniden bir Azerbaycan inşa ediliyor.

"AZERBAYCAN KÜLLERİNDEN DOĞRULARAK YENİDEN AYAĞA KALKIYOR"
Bu tabi başta İlham Aliyev kardeşim olmak üzere tüm kadrosuyla el ele vererek yaptıkları çalışmalar bu kadar kısa zamanda Azerbaycan küllerinden doğrularak yeniden ayağa kalkıyor.

Havalimanı, Karabağ'ın kalkınma destanının yazıldığının adeta bir göstergedir. Azerbaycanlı kardeşlerimin azat edilmiş topraklara geri dönmeye başlaması da bizi ziyadesiyle sevindiriyor. Ağalı Köyü'nü gördük, hakikaten oraya bundan sonra köy demeyeceğiz. Burası artık modern bir şehir anlamında gelişiyor.



"BARAJ YAPMAK SURETİYLE SU SORUNUNU DA GİDERECEĞİZ"
Yolda gelirken değerli kardeşim bazı şeyleri de ifade etti. Burada en önemli şey su. Su konusunda kısa zamanda burada barajı da yapmak suretiyle su sorununu da giderecek, tarımda atılacak adımlardan çok ciddi bir netice elde edeceklerini söylediler ki bizim de gördüğümüz de bu.

"AZERBAYCAN YANINDA OLMAYA BİZ HAZIRIZ"
Artık mayınların yerini bunlar almış vaziyette. Altyapı eksikliğini tamamıyla gidermenin gayretindeler. Bir yıl sonra geldiğimizde Cebrayil yolunun daha farklı hale geleceğini düşünüyorum.



Başta tarım, yeşil enerji, akıllı şehirler olmak üzere tüm projelerde Azerbaycan'ın yanında olmaya biz Türkiye olarak hazırız. Zaten dayanışma içinde attığımız adımlar var.



"ZENGEZUR KORİDORU ENDİŞELERİ YERSİZDİR"
Zengezur Koridoru konusunda bazı çevrelerdeki korku ve endişeler bana göre yersizdir. Artık bütün Karabağ'ın attığı bu adımlardan sonra böyle bir korkuya yer yok. Emin adımlarla Azerbaycan yoluna devam ediyor. Bu yol Hazar geçişli doğu batı koridorundaki ülkeler için ticaret ve yatırım imkanları sunacaktır. Azerbaycan 44 günde kendi topraklarını işgalden kurtarmış, 30 yıldır verilmeyen hakkını almıştır. Barışın kaybedeni olmaz. Azerbaycan - Ermenistan ile Türkiye - Ermenistan normalleşme süreçleri birbirini destekleyecek şekilde ilerlemektedir.



CUMHURİYET'İN 100. YILI HAYDAR ALİYEV YILI
Açılan bu fırsat penceresini en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor. Cumhuriyetin 100. yılını kutlayacağımız 2023 senesinin Azerbaycan'da Haydar Aliyev yılı olarak kabul edilmesinden memnuniyet duyduk."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev:

"TÜRKİYE ŞİRKETLERİ BİZİMLE BERABER ÇALIŞIYOR"
Şanlı tarih bizim müşterek tarihimizdir. İnşat işlerinde Türkiye şirketleri bizimle beraber çalışıyor. Onlara minnettarız ki kısa dönemde büyük işler görüyor.



"ERMENİLER ŞEHİRLERİMİZİ YERLE BİR ETMİŞLER"
İmar etmek için daha büyük işler görülecek. Resmi tören Cebrayıl'da yapıldı. Aslı Cebrayıl şehri yoktu. Bu oturduğumuz yerde binalar olup, insanlar yaşıyordu. Ama Ermeniler şehirlerimizi yerle bir etmişler. Cebrayıl şehrinde bu dağılmış binalar kaldı. Görün onlarda ne kadar Azerbaycan halkına karşı nefret var ki bütün binaları yerle yeksan ettiler.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN