Rusya'dan KKTC'ye uçuşlar başlayacak mı? KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı açıkladı

KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı A Haber'de önemli açıklamalarda bulundu. Arıklı 'Rusya'dan KKTC'ye direk uçuşlar başlayacak mı?' sorusunu yanıtladı. Arıklı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'deki KKTC'yi tanıma çağrısına ilişkin de önemli açıklamalar yaptı.

Giriş Tarihi 21 Eylül 2022, 15:42 Güncelleme 21 Eylül 2022, 16:13
Rusya’dan KKTC’ye uçuşlar başlayacak mı? KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı açıkladı

İÇİNDEKİLER

ABD'nin Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ardından Türkiye ve KKTC'den diplomatik hamle gelmiş Rusya'dan KKTC'ye doğrudan uçuşların başlayacağı gündeme gelmişti.

Rusya'dan KKTC'ye uçuşlar başlayacak mı?

Daha sonra Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'deki 'KKTC'yi tanıyın' çağrısından sonra diplomatik kaynaklar Lefkoşa'nın uluslararası temaslarının da hızlandığını bildirdi.

Konuyla ilgili KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı A Haber'de önemli açıklamalarda bulundu.

"ERDOĞAN'IN ÇAĞRISI DÖNÜM NOKTASIDIR"
Başkan Erdoğan'ın 'KKTC'yi tanıyın çağrısı'nın bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Arıklı, "Artık tanınma için girişimlerde bulunmamız gerekiyor. Türki Cumhuriyetlerinden olumlu dönüş alıyoruz." ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN DİREKT UÇUŞLAR BAŞLAYACAK MI?
Arıklı Rusya'dan direkt uçuşlara ilişkin ise "15 Kasım'da bir Rus uçağı KKTC'ye inebilir. Önünde hukuki engel yok. Moskova'dan kalkan uçak KKTC'ye inebilir." dedi.

Arıklı şunları söyledi;
Diplomatik ilişkilerin eşref saati vardır. O eşref saatinin geldiğini düşünüyoruz. Başkan Erdoğan'ın BM'de yaptığı konuşma aslında Kıbrıs meselesinde bir dönüm noktası. Bundan önce iki dönüm noktası yaşamıştık. 1974 Barış Harekatı arkasından 1983 KKTC'nin ilanı ve bana göre dünkü Sayın Başkan Erdoğan'ın konuşması da yine aynı şekilde bir dönüm noktası. Artık bundan sonra KKTC'nin Rumlarla masaya oturup bir federasyon konuşma dönemi kapandı.

Bundan sonra tanınmak için girişimlerde bulunmamız gerekiyor ve bu kapının tamamen kapanmasından sonra bizim KKTC olarak yapmamız gereken Türkiye ile birlikte atmamız gereken adımlar var. Bunlardan bir tanesi uluslararası hukuka uygun olarak bizim Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk halkının self determinasyon hakkını kullanıp KKTC'nin tanınması için bir irade beyan etmesi gerekiyor. Bunun için bir referandum lazım. Bu şekilde biz BMGK'nın daha önce almış olduğu 501, 577 sayılı kararları da boşa çıkarmış olacağız.

"BM'NİN KARARI ORADA DURDUĞU MÜDDETÇE..."
BMGK'nın orada almış aldığı kararlar durduğu müddetçe herhangi bir devletin bizi kolay kolay tanıması mümkün değil. Tanıyın dediğimizde tanımaları çok zor. Ben uzun yıllar KKTC'nin yurt dışında özellikle Türk cumhuriyetlerinde temsilciliğini misyon şefliğini yaptım. Bizi çok tanımak isteseler de BM'nin o kararı orada durduğu müddetçe ve bizim Rumlarla federasyon konuştuğumuz sürece hiç kimsenin bizi tanıması mümkün değil.

Türki Cumhuriyetlerinden olumlu dönüş alıyoruz. 15 Kasım'da bir Rus uçağı KKTC'ye inebilir. Önünde hukuki engel yok. Moskova'dan kalkan uçak KKTC'ye inebilir."