CHP'li 'Tosuncuk' Saim Diken! 1 milyar liralık vurgun için 20 yıl hapsi isteniyor

Piyasayı 1 milyar lira dolandırdığı iddia edilen CHP'den İstanbul milletvekili, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe başkanlığı adayı Saim Diken'le ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma tamamlandı. Yurt dışından altın getireceği iddiasıyla mağdurlardan milyonlarca lira alıp daha sonra paralarını iade etmeyen Diken hakkında 4 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Başka mağdurların da davaya müdahil olabilecekleri ve cezanın bu doğrultuda artabileceği öğrenildi. Diken'in dolandırdığı Bayram Göbel'in CHP eski İstanbul Güngören İlçe Başkan Yardımcısı olduğu ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 08 Eylül 2022, 07:43 Güncelleme 08 Eylül 2022, 07:49
CHP’li ’Tosuncuk’ Saim Diken! 1 milyar liralık vurgun için 20 yıl hapsi isteniyor

İÇİNDEKİLER

Çok sayıda ismi 1 milyar lira dolandırdığı iddia edilen CHP'den İstanbul milletvekili, ilçe belediye başkanlığı ve ilçe başkanlığı adayı Saim Diken'in mağdur ettiği isimler savcılığa koştu. Diken'e para kaptıran mağdurlar, savcılığa başvurarak dolandırıldıkları iddiasıyla şikâyetçi oldu. Diken hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan soruşturma tamamlandı.

Savcılık yürütülen soruşturma sonunda Diken hakkında 'Dolandırıcılık' iddiasıyla 4 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi. Hazırlanan iddianamede, Diken'in mağdurlardan işletme vaadiyle para aldığı ve bir kısım ödeme yaptıktan sonra paraları iade etmeyerek hileli hareketlerle haksız menfaat elde ettiği ileri sürüldü.

ESKİ CHP GÜNGÖREN İLÇE BAŞKAN YARDIMCISINI DA DOLANDIRMIŞ
Hazırlanan iddianamede 4 isim müşteki olarak yer aldı. CHP eski İstanbul Güngören İlçe Başkan Yardımcısı Bayram Göbel, kız kardeşi Elem Göbel, Galip Meydan ve Pembe Hokka isimli vatandaşlar yer aldı. 4 mağdurun yer aldığı dosyada, başka mağdurların ortaya çıktıkça davaya katılabilecekleri ifade edildi. Diken, ilerleyen günlerde Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanacak.

"SENET İMZALAYIP VERDİ"
CHP eski İstanbul Güngören İlçe Başkan Yardımcısı Bayram Göbel teşkilattaki faaliyetleri çerçevesinde kendisiyle tanıştığını, Diken'e güvendiğini yurt dışından altın getirerek yurt içinde satıp büyük paralar kazandığını kendisine söylediğini aktardı.

Kendisinin 100 bin lira kardeşi Elem Göbel'in ise 500 bin lirayı Saim Diken'e verdiğini aktaran Göbel, "Bize buna karşılık olarak senet imzalayıp verdi. Bir süre sonra paramızı geri istedik paranın yurtdışında blokeli olduğunu söyledi. Hatta özel bir bankanın sahibinin kendisine 4 milyon Euro para verdiğini o paradan da faiz alacağımızı söylemişti biz ondan da vazgeçmemize rağmen bize paramızı iade etmedi" ifadelerini kullandı.

PARASINI GERİ İSTEYİNCE 'VEREMEM' CEVABINI ALDI
İddianameye göre mağdurlardan Galip Meydan ise aynı yöntemlerle kendisine yaklaşan Saim Diken'e 1 milyon 300 bin lira para verdi. Kar payını düzenli olarak Diken'den aldı ancak parasının tamamını bir süre sonra kendisinden istediğinde ise 'Veremem' cevabını aldı. Milyonlarca para verdiğini ancak geri alamadığını söyleyen Meydan, Diken'den şikayetçi olduğunu söyledi.

YURT DIŞINDAN UCUZA ALTIN GETİRECEĞİM
İddianamede müşteki olarak ifadesine yer verilen Pembe Hokka da Diken'i Eyüp'te CHP'nin İlçe Başkanlığı'nda faaliyet gösterirken tanıdığını aktardı. Yurt dışından ucuza altın getirip yüksek kar vaadiyle kendisini kandırdığını söyleyen Hokka, "Kendisine 500 bin lira para verdim. İlk zamanlarda bana 30 bin Türk lirası gibi bir kar payı ödedi ardından herhangi bir ödeme yapmadı" dedi.

"KİMSEYİ DOLANDIRMADIM"
Savcılık tarafından 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağırılan Saim Diken, aile dostlarından ve yakın çevresinden para toplayarak çalıştırdığını ve 3 ayda bir kar dağıttığını öne sürdü.

OLMADIĞI MASA YOK
56 yaşındaki Saim Diken, CHP'de aktif olarak görev yapan bir isimdi. İstanbul 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı oldu. Seçilemeyince 2019 yerel seçimlerinde Eyüpsultan Belediye Başkan aday adayı, 2020'de Eyüpsultan CHP İlçe Başkan Adayı oldu. Ancak çok az bir oy farkıyla yine seçilemedi.

Diken, iddiaya göre CHP içerisinde girdiği her yarıştan mağlup ayrılırken, CHP'li bazı milletvekilleri, İl Başkanları ve yardımcıları, Belediye Başkanları, Meclis üyeleri ve partili müteahhitlerden tüm bu seçim çalışmaları sırasında yaklaşık 1 milyar topladığı öne sürüldü.

Diken, "Benden şikâyetçi olan mağdurların paralarını işlettim ve kar adı altına aldığım parayı fazlasıyla iade ettim. Kimseyi dolandırmadım" diyerek kendisini savundu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN