SON DAKİKA! Kopya iddiaları sonrası KPSS iptal edildi | Yediiklim Yayınevi sahibi ve soruları hazırlayan eğitmenlerden kopya iddialarına yanıt

Son dakika haberine göre ÖSYM Başkanı Ersoy, KPSS'nin kopya iddiaları sonrası iptal edildiğini duyurdu. Ersoy, "31 Temmuz'da yapılan KPSS iptal edilmiştir. Yeni KPSS takvimi 17 Eylül'de başlayacaktır. Sınavı iptal edilen KPSS adaylarından, gireceği yeni sınav için herhangi bir ilave ücret talep edilmeyecektir." dedi. İddialarla ilgili Yediiklim Yayınevi'nin sahibi Münir Çelik ve KPSS'de çıkan soruları yazan eğitim görevlileri de açıklamalarda bulundu. Yayınevinin sahibi Çelik, "İddialar asılsızdır. Soruları biz mi ÖSYM'den almışız, ÖSYM mi bizden almış araştırılsın" derken, sorusu KPSS'de çıkan kurum eğitmeni Mehmet Bilge Yıldız ise, "2015 yılı ÖSYM’nin yaptığı LYS sınavındaki sorunun rakamları değişmiş halidir. Bu soru daha önce ÖSYM tarafından 3 kez daha sorulmuş." dedi.

Giriş Tarihi 04 Ağustos 2022, 12:55 Güncelleme 04 Ağustos 2022, 17:33
SON DAKİKA! Kopya iddiaları sonrası KPSS iptal edildi | Yediiklim Yayınevi sahibi ve soruları hazırlayan eğitmenlerden kopya iddialarına yanıt

İÇİNDEKİLER

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, "Hem 31 Temmuz 2022'de yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) oturumları iptal edilmiş hem de 6-7 Ağustos ve 14 Ağustos 2022 tarihinde yapılması planlanan oturumlar ertelenmiştir. İptal edilen ve ertelenen sınavlara ilişkin yeni takvim en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır" dedi.

KPSS'de soruların sızdırıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlatılmasının ardından görevden alınan Prof. Dr. Halis Aygün'ün yerine atanan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, açıklama yaptı.

Ersoy, sınavda adaylara sunulan soruların bazılarının, yayınevinin soru kitapçıklarında yer aldığının tespit edildiğini belirterek, "Böyle bir tablonun hem kurumumuzun çalışma ilkeleri hem hukuk hem de kamuoyu vicdanı bakımından kabulü asla mümkün değildir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı hemen harekete geçerek inceleme başlatmıştır. Yapılan kapsamlı değerlendirmelerin ardından hem 31 Temmuz 2022'de yapılan KPSS oturumları iptal edilmiş hem de 6-7 Ağustos ve 14 Ağustos 2022 tarihinde yapılması planlanan oturumlar ertelenmiştir.

İptal edilen ve ertelenen sınavlara ilişkin yeni takvim en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Yeni KPSS sınav takvimi 17 Eylül'de başlayacaktır. Sınavı iptal edilen KPSS adaylarından, gireceği yeni sınav için herhangi bir ilave ücret talep edilmeyecektir.

Amacımız tüm adaylara gönül huzuruyla katılacakları ve sonucunun adaletinden emin olacakları bir sınav ortamı oluşturmaktır. Ortaya çıkan eksiklikleri ve aksaklıkları açık yüreklilikle kamuoyuyla paylaşmak ve gereken tedbirleri etkin şekilde almak suretiyle ÖSYM'nin milletin kalbindeki yerini güçlendirmekte kararlıyız.

Hiç arzu etmediğimiz şekilde iptal ve ertelemelere sebebiyet veren bu talihsiz süreçten dolayı tüm adaylardan özür diliyoruz" dedi.

DDK: KPSS'NIN İPTALİNE LÜZUM GÖRÜLMÜŞTÜR
Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yunus Arıncı, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) iptaline lüzum görüldüğünü bildirerek, "Süreçle ilgili Devlet Denetleme Kurulu olarak şeffaf bir şekilde vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Arıncı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kamu vicdanını rahatlatmak ve hiçbir vatandaşımızın kafasında soru işareti kalmaması adına 31 Temmuz'da gerçekleşen KPSS'nin iptaline lüzum görülmüştür. Süreçle ilgili Devlet Denetleme Kurulu olarak şeffaf bir şekilde vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"KABULÜ ASLA MÜMKÜN DEĞİLDİR"
Kendi alanında dünyanın en kapsamlı hizmetini veren ve en saygın kurumu olan ÖSYM'nin her türlü tartışmanın dışında tutulmasının, devlet-vatandaş ilişkilerinin sağlıklı yürütülmesi bakımından hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Başkan Ersoy, şöyle devam etti: "Böylesine kritik bir kurumun saldırıların hedefinde olmaması elbette mümkün değildir. Nitekim, geçmişten beri bu güzide kurumumuz, çeşitli iddialarla tartışmaların odağına yerleştirilmeye çalışılmıştır. Bugüne kadar ÖSYM'nin görev alanıyla ilgili iddiaların tamamı idari ve adli olarak soruşturulmuş, sorumlular hakkında gerekli işlemler tesis edilmiştir. Bilindiği gibi 31 Temmuz 2022 Pazar günü yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavının Genel Yetenek-Genel Kültür oturumlarının ardından da böyle bir durumla karşılaşılmıştır. İlk inceleme sonuçlarına göre bu sınavda adaylara yöneltilen sorulardan bazılarının, bir yayınevinin soru kitapçıklarında yer aldığı tespit edilmiştir. Her şeyden önce, böyle bir tablonun hem kurumumuzun çalışma ilkeleri hem hukuk hem de kamuoyu vicdanı bakımından kabulü asla mümkün değildir."

YAYINEVİ SAHİBİ İLK KEZ KONUŞTU: İDDİALAR ASILSIZDIR
KPSS sınavındaki soruların sızdırıldığı iddialarıyla tartışmaların odağına oturan ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında iki farklı noktada arama yapılan Yediiklim Yayınevi yetkilileri Ankara OSTİM'de bulunan merkez binaları önünde haklarındaki iddialara yanıt verdi.

Yediiklim Yayınevi sahibi Münir Çelik, basın mensuplarına yaptığı açıklamada kuruma yöneltilen iddiaları reddetti, birebir aynı olduğu ifade edilen soruların sadece bir tane olduğuna vurgu yaptı.

Kamuoyuna yansıyan ve sosyal medyada gündem olan '20 soru birebir çıktı' iddialarını kabul etmeyen Çelik, "20 soru aynı çıktı iddiaları asılsızdır. Böyle bir soru yoktur. Hayatın gerçeklerine aykırıdır. İddia edildiği gibi sorular bize verilmiş gibi bir durum olamaz. Yayınevinin tarihinde yok" dedi.

'BİZ Mİ ÖSYM'DEN SORU ALMIŞIZ, ÖSYM Mİ BİZDEN ALMIŞ SİZ TAKDİR EDİN'
Eğitim alanında faaliyet gösteren yayınevlerinin sınavlarda sorulan sorulara yakın hazırladığı sorular ile prim yaptığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Biz dönem içinde 120 soru için 100 bin soru hazırlıyoruz. MEB sorularından esinlenerek soru hazırlanıyor. Biz benzer sorular yakalarsak kurum prim yapmış olacak. Yüzlerce yayınevi bunun üzerine kurgulanıyor. Buradaki sıkıntı Türkçe'de paragraf sorusu var. Geçen yıl DGS sınavında sorulmuş. Ben mi ÖSYM'den almışım, ÖSYM mi bizden almış siz takdir edin."

'ÖSYM'NİN KAPISINDAN GEÇMEDİM'
Münir Çelik, Yediiklim Yayıncılık adına devletten ihale aldığı iddialarına da cevap verdi, "ÖSYM'den ben çok ihale almışım. Ben Yediiklim tarihinde ÖSYM'nin kapısından geçmedim, kimseyi de tanımam. Sadece bu yıl bir ihale aldık. O da Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği 'Suriyeli öğrencilerin Türkçe düzeylerini ölçmek amacıyla yaptığı bir ihaledir" dedi.

'MAĞDUR OLAN TARAF BİZİZ'
Hayatı boyunca hiçbir tarikata, cemaate, siyasi partiye üye olmadığını ifade eden Çelik, "Bulamazsınız. Biat etmeyen bir kişiliğim vardır" şeklinde konuştu.

Çelik, "Biz burada mağdur olan tarafız" ifadelerine yer vererek, "Her türlü saldırıya geçtiler. 1 milyon 600 bin gencin mağdur olmasına üzüldük. Sorular ÖSYM tarafından özensiz hazırlandığı yönünde bir sonuç çıkıyor burada" diye konuştu.

'YARGI YAYINEVİ İLE İŞTİRAKİMİZ VAR'
Türkiye'de Ankara Kızılay'daki Yediiklim şubesi başta olmak üzere 69 şubesinin kendisine ait olmadığını, Franchising sözleşmesiyle isimlerini kullanan kurumlar olduğuna dikkat çeken Çelik, "Benim oralarda ticari bir sorumluluğum, faaliyetim yoktur. Benim Yargı Yayınevi ile iştirakimiz olan yerler vardır. Şirket ortakları olarak biz gözükmemekteyiz. Onlarla organik bağımız vardır" şeklinde konuştu.

SORUSU KPSS'DE ÇIKAN EĞİTMEN: HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA UYGUN
KPSS'de çıkan ve yayınevinin deneme sınavı ile aynı olduğu iddia edilen matematik sorusunun benzer olduğunu ifade eden Çelik, soruyu hazırlayan kurum eğitmeni Mehmet Bilge Yıldız, "Biz soruları hazırlarken ÖSYM'nin geçmiş yıllarda yaptığı sınavlara bakarak soru hazırlamaktayız. 2015 yılı ÖSYM'nin yaptığı LYS sınavındaki sorunun rakamları değişmiş halidir. Bu soru daha önce ÖSYM tarafından 3 kez daha sorulmuş. Biz yüzlerce soru hazırlarken bir tanesinin denk gelmesi hayatın olağan akışına uygundur" dedi.

'SORULARI MEB'DEN ALDIK, REVİZE ETTİK'
Yine KPSS'de tarih alanında çıkan soruların bazılarının yayınevinin deneme sınavlarında yer aldığı iddiasına da kurumun Tarih öğretmeni Ahmet Uğur Karakuzu cevap verdi.

Tarih sınavında benzer birkaç soru olduğuna vurgu yapan Karakuzu, şunları söyledi: "MEB kitabından esinlendiğimi, soruları da Yediiklim'in YouTube kanallarında tüm öğrencilere açık olarak yayınladığımı ifade etmek isterim. Biz MEB kitabındaki soruları aldık, yüzde 20 revize ettik. Mayıs, haziran ayında da ben bu soruyu YouTube kanalımda herkese aktardım. Bu soru sınavda çıktı. Benim burada art niyetim nasıl olabilir."

YEDİİKLİM YAYINEVİNDE ARAMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2022-KPSS Lisans oturumuyla ilgili açtığı soruşturma kapsamında polisin Yediiklim Yayınları'nda yaptığı aramalar bitirildi.


YEDİİKLİM YAYINLARI'NA AİT KIZILAY VE OSTİM'DEKİ İKİ ADRESTE ARAMA GERÇEKLEŞTİRDİ
Soruşturma çerçevesinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Yediiklim Yayınları'na ait Kızılay ve Ostim'deki iki adreste arama gerçekleştirdi.

Polis, buralarda bulunan dijital materyallere, KPSS'ye ilişkin kitapların ve testlerin birer örneğine soruşturma çerçevesinde el koydu.

2022-KPSS Lisans oturumundaki bazı sorularla ilgili iddiaların ardından Başkan Recep Tayyip Erdoğan, konunun incelenmesi için Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) talimat vermişti.

Talimatın ardından DDK müfettişleri incelemelerine başlamış, ayrıca iddialarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Başsavcılık, suç duyurusu üzerine "sahtecilik", "kamu aleyhine dolandırıcılık" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açmıştı.

SORUŞTURMA ÇOK YÖNLÜ OLARAK VE TİTİZLİKLE SÜRDÜRÜLMEKTEDİR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2022-KPSS Lisans sorularının sızdırıldığıyla ilgili iddialara ilişkin, özel bir eğitim kurumuna ait yayınevi ve dershanesinde arama ve el koyma işlemi yapıldığını ve bir kısım dijital materyal ile soru kitapçıklarına el konulduğunu bildirdi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, ÖSYM tarafından 31 Temmuz 2022'de gerçekleştirilen 2022 KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek Sınavlarına ilişkin 2022 KPSS sorularının çalındığına/sızdırıldığına yönelik çıkan iddialarla ilgili olarak Devlet Denetleme Kurulu tarafından yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Başlatılan soruşturma kapsamında 3 Ağustos'ta Ankara Sulh Ceza Hakimliğinden alınan arama ve el koyma kararı doğrultusunda Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne verilen talimatlarla özel bir eğitim kurumuna ait yayınevi ve dershanesinde aynı gün arama ve el koyma işlemi yapılmış, aramalar neticesinde bir kısım dijital materyaller ile soru kitapçıklarına el konulmuştur. Soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir." ifadelerine yer verildi.

315 DENEME VE TEST KİTAPÇIĞI, 55 ADET HARD DİSK, CDLER VE EL YAZILI SORU ÖRNEKLERİ İNCELENECEK
Depo ve merkez ofiste yapılan incelemelerde, yayınevine ait 205 soru bankası, yaprak test ve deneme sınavı kitapçığı, 44 adet dijital materyal (bilgisayar hard diskleri), 5 adet flaş bellek, 25 CD/DVD'ye el konulurken, diğer bir adres olan yayınevinin dershanesinde yapılan aramalarda da 110 deneme sınavı kitapçığı, 11 hard disk, 1 CD, 124 sayfa el yazılı soru örneğine el konulduğu öğrenildi. El konulan materyaller, incelenmek üzere Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü. Deneme ve test kitaplarından alınan örnekler ile dijital materyallerin incelenmesi sonrasında soruşturmanın şekilleneceği öğrenilirken, incelemelerin sürdüğü bilgisi edinildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında düzenlenen "AFAD Acil Durum Kurulu 2022 Yılı 1. Toplantısı"nın çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

2022-KPSS lisans oturumundaki sorulara ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, Devlet Denetleme Kurulunun, Yükseköğretim Kurulunun, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla da Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin, bu konudaki çalışmalarını sürdürdüğünü bildiren Soylu, "Devlet işinin başındadır." ifadesini kullandı.


"NE TEK BİR GENCİMİZİN HAKKINI YEDİRİRİZ NE DE DEVLETİMİZİN GÜVENİLİRLİĞİNE HALEL GELMESİNE GÖZ YUMARIZ"
Devlet Denetleme Kurulu (DDK) Başkanı Yunus Arıncı, Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) yönelik incelemelere titizlikle devam ettiklerini belirtti.

Arıncı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Devlet Denetleme Kurulu olarak KPSS'ye yönelik incelemelere titizlikle devam ediyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Ne tek bir gencimizin hakkını yediririz ne de devletimizin güvenilirliğine halel gelmesine göz yumarız." ifadelerini kullandı.

ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI
Söz konusu iddialar üzerine Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alındı.

AVUKATTAN AÇIKLAMA
Yediiklim Yayınları'nın avukatı Mustafa Serdar Gözüküçük, Ostim'deki aramanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, soruşturmanın hızlı, güvenilir ve kamuoyunu tatmin edecek şekilde sonuçlanabilmesi için tüm bilgi ve belgelerin güvenlik birimlerine teslim edildiğini bildirdi.

Bir matematik sorusu dışında birebir sorunun söz konusu olmadığını ancak benzer sorular bulunduğunu anlatan Gözüküçük, bugün basın açıklaması yapacaklarını, ayrıca DDK'ye gerekli bilgilendirme notlarını iletileceklerini ifade etti.

Soru üzerine soruşturma kapsamında gözaltına alınan olmadığını söyleyen Gözüküçük, yayınevinin bu konuda bir sorumluluğu olmadığını iddia etti.

Gözüküçük, "Bunların sadece belli bir öğrenci grubuna veya kendi öğrencilerimize değil, alenileştirilerek Türkiye'deki 980 ilçemize gönderilen, genel testler olduğu ortadadır. Zaten aynı sorular YouTube kanalımızda ve sosyal mecrada, hocalarımızın video çözümlerinde yayınlanmıştır. Hiç kimseye özel olarak soru verilmemiştir." dedi.

YAYINEVİ'NİN SAVUNMASI: BENZER 20 SORU YOKTUR
Yayıncılık hayatına 2003'te dergi yayınlayarak başlayan Yediiklim Yayınevi, Yediiklim Dershaneleri ve Yayınları olarak yola devam etti. Kurum, 10 yılı aşkın süredir Türkiye'nin 81 iline ilköğretim 1. sınıftan 12. sınıfa kadar YGS-LYS, YGS, LYS, KPSS, KPSS-A, ALES, DGS, YDS, SBS, POLİSLİK, ASTSUBAYLIK vb. sınavlara yönelik soru kitapları hazırlıyor. Milliyet'te yer alan habere göre, iddialar konusunda açıklamalarda bulunan Yediiklim Yayınevi'nden yetkililer, "KPSS'de benzer çıkan soru sayısı iddia edildiği gibi 20 tane yoktur diye tahmin ediyoruz. ÖSYM şu anda soruları inceliyor. Geçmiş yıllardaki sınavlarda da çıkan benzer sorularımız oluyordu. YKS, ALES, DGS, KPSS'de de oluyor. Farklı kurumların her sene 120 sorudan 10 tane tutturduk diye açıklamaları olur. Ama biz şu ana kadar reklam yapmadık. Ama her zaman bu yapılır, doğal bir şey bu. Soruların birebir olup olmadığına ÖSYM karar verecek. İncelemeler sonucunda biz de bir açıklama bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN 'TEK BİR EVLADIMIZ DAHİ MAĞDUR OLMAYACAK'
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, inceleme sonucunda elde edilen verilerin titizlikle değerlendirileceğini, gerekli adımların ivedilikle atılacağını belirterek, "Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz" dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Devlet Denetleme Kurulu müfettişleri hazırladıkları raporu Başkan Erdoğan'ın onayına sunmalarının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.



BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK), 2022 KPSS lisans oturumuna ilişkin iddialar konusundaki suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı.

Soruşturmanın savcılık ve DDK tarafından koordineli şekilde yürütüleceği öğrenildi.

Başkan Erdoğan'ın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığınca (DDK) harekete geçilerek tartışmaya konu sınavla ilgili inceleme başlatıldığını aktaran Ersoy, DDK'nin suç duyurusu üzerine de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca konuyla ilgili soruşturma açıldığını anımsattı.

Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Denetleme Kurulu'nun da ön inceleme için harekete geçtiğini anlattı.