CHP'nin TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırması HDP ile kriz çıkardı!

CHP'nin 'sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını' gerekçe göstererek TBMM'yi olağanüstü toplanmaya çağırması CHP ile 'gizli' ortağı HDP arasında kriz çıkardı. Beştaş, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP'nin söz konusu yasa teklifi konusunda siyasi nezaket kurallarına uygun davranmadığı görüşünde olduklarını söyleyerek "En azından o gün bizim gelip gelemeyeceğimizi, hazır olup olmadığımızı, bu konudaki önerimizi sormamasını talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. 1 Ağustos'taki toplantıda olamayacağız, orada bulunmayacağız." diye konuştu.

Giriş Tarihi 26 Temmuz 2022, 16:21 Güncelleme 26 Temmuz 2022, 20:53
CHP’nin TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırması HDP ile kriz çıkardı!

İÇİNDEKİLER

CHP ile HDP arasında yaşanan 'adaylık' pazarlıkları bilinirken iki ortak arasında 'olağanüstü' kriz çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi 'sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını' gerekçe göstererek 120 imzayla TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplanmasını talep ettti

HDP İLE KRİZ ÇIKTI
CHP'nin talebine HDP'den sert ifadelerle olumsuz yanıt geldi.

HDP'Lİ BEŞTAŞ AÇIKLAMA YAPTI
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM Genel Kurulunun 1 Ağustos'taki olağanüstü toplantısına katılmayacaklarını açıkladı.

Beştaş, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, CHP'nin, sağlıkta şiddetin önlenmesiyle ilgili genel görüşme açılması ve hazırladıkları kanun teklifinin görüşülmesi için TBMM Genel Kurulunun olağanüstü toplantıya çağrılması talebinde bulunduğunu anımsattı.

HDP'nin sağlıkta şiddet konusunda tutumunun bugüne kadar sağlık emekçilerinden yana olduğunu, bu konuda çeşitli zaman dilimlerinde soru önergesi, araştırma önergesi ve kanun teklifleri verdiklerini belirten Beştaş, şunları kaydetti:

"Özellikle Türk Tabipleri Birliğine yönelik saldırılar kabul edilemez boyutlara varmıştır. Buna ilişkin tüm sağlıkçılarla dayanışmamız değişmeyecektir. CHP, sağlıkta şiddet konusunda bir yasa teklifi hazırladı ve Meclise sundu. CHP bu konuda hiçbir şekilde HDP ile bir iletişime geçmiş değil. 12 madde olarak düzenlenen bu yasa teklifinde neler var? Bu konu üzerinde bir tartışma teşebbüsü olmadı."

Daha önce kabul edilen yasa teklifine HDP olarak destek verdiklerini söyleyen Beştaş, "Tüm partilere çağrımız; hiçbir tereddüde yer yoktur ve mutlaka adım atılmalıdır. Bir ortak kanun teklifinde uzlaşmalıyız ve bu biraz da siyaset dışı bir mesele olarak TBMM'de yasalaşmalıdır." dedi.

"CHP NEZAKETSİZLİK YAPTI KATILMAYACAĞIZ"
Beştaş, CHP'nin söz konusu yasa teklifi konusunda siyasi nezaket kurallarına uygun davranmadığı görüşünde olduklarını ifade ederek, "En azından o gün bizim gelip gelemeyeceğimizi, hazır olup olmadığımızı, bu konudaki önerimizi sormamasını talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. 1 Ağustos'taki toplantıda olamayacağız, orada bulunmayacağız." diye konuştu.

CHP İLE HDP ARASINDA PAZARLIKLAR VAR
CHP ile HDP arasında Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olabilmesi için yapılan pazarlıkların sürdüğü biliniyor.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak baktığı bilinen HDP Meral Akşener ve Mansur Yavaş'ı veto etmişti. Kemal Kılıçdaroğlu da son olarak HDP'nin terör suçlarından tutuklu eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş üzerinden HDP seçmenine mesaj göndererek "en büyük arzum serbest kalması" demişti.

ŞENTOP OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYI AÇIKLAMIŞTI
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP'nin talebi üzerine, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili genel görüşme açılması amacıyla TBMM Genel Kurulu'nu 1 Ağustos Pazartesi günü olağanüstü toplantıya çağırdı.

Alınan bilgiye göre TBMM Başkanı Şentop, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının nedenleri ve alınması gereken önlemler konusunda bir genel görüşme açılması amacıyla yapılan olağanüstü toplantı çağrısı üzerine, siyasi parti gruplarına yazı gönderdi. Şentop yazıda, TBMM Genel Kurulu'nu 1 Ağustos Pazartesi günü saat 15.00'te olağanüstü toplantıya çağırdı. AK Parti'den olağanüstü toplantı çağrısına olumsuz yanıt geldi.

CHP, dün 120 imzayla TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantıya çağrılması talebinde bulunmuştu.

AK PARTİ'DEN CHP'NİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ÇAĞRISINA YANIT
Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

CHP çözüm amaçlı mı yoksa şov amaçlı mı çağrı yaptı? Bu ülke yerli otomobil yapmak istediğinde yapamaz diyenler, ürettiğimizde satamaz diyenlerin psikolojisine bakınca bu bize bir patolojiyi gösteriyor.

Bugün iktidar olmak için 6'lı masada bir araya geliyorsunuz, siz bunu bile beceremiyorsunuz. Birileri yalandan, iftiradan medet umarak siyaset yapacaklarını sanıyorsa Anadolu'nun irfanına çarparlar ve yok olurlar arkadaşlar.

Sağlık Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımız bünyesinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için çalışma yapıyorlar. Pazartesi günü olağanüstü toplantı çağrısına katılmayacağız. Bizim sorunlara yönelik yürüttüğümüz çalışmaların istismar ve şov malzemesi haline dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz.

Bu çağrı kimseye danışılmadan yapılmıştır. Kendi ittifak ortaklarına bile danışmamışlar.