FETÖ'nün Hava Kuvvetleri yapılanmasına ilişkin soruşturmada detaylar ortaya çıktı: Darbeciler 2004-2015 mezunu

Soruşturmaya göre FETÖ’nün katil pilotları 2004-2015 arası mezunlardan oluştu. Yapılanmanın planlayıcısı ise Adana’daki İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van oldu.

Giriş Tarihi 04 Mayıs 2022, 06:59 Güncelleme 04 Mayıs 2022, 07:12
FETÖ’nün Hava Kuvvetleri yapılanmasına ilişkin soruşturmada detaylar ortaya çıktı: Darbeciler 2004-2015 mezunu

İÇİNDEKİLER

Seçilmiş iktidara yönelik 15 Temmuz 2016'da düzenlenen silahlı darbe girişimiyle ilgili İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, FETÖ'nün Hava Kuvvetleri yapılanmasına ilişkin detaylara yer verildi. Cumhuriyet Savcısı Levent Bilgi'nin titizlikle yürüttüğü soruşturmada FETÖ üyesi havacı tuğgeneral, tümgeneral rütbesinde olan subayların sorguları da yer aldı. 2004 ile 2015 yılları arasında Hava Harp Okulu'ndan mezun edilen subayların darbe girişiminde büyük rol üstlendiğine yer verilen dosyada yer alan detaylardan bazıları şöyle oldu:



400'e yakın şüphelinin bulunduğu dosyada, 500 civarında mağdur bulunuyor. Şüpheliler arasında olay tarihinde Adana İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı olan eski tuğgeneral Bekir Ercan Van da bulunuyor. FETÖ'cü Van'ın, Hava Harp Okulu'ndaki yıllar önce başlayan yapılanmanın planlayıcısı olduğu soruşturma dosyasında yer aldı.



Darbe girişimi sırasında Hava Harp Okulu Komutanı olan eski tümgeneral Fethi Alpay ile jet pilotlarına TBMM'nin bombalanması talimatını veren eski kurmay albay Hasan Hüsnü Balıkçı da FETÖ'nün yetiştirdiği örgüt üyelerindendi.



927 FETÖCÜ PİLOT İHRAÇ EDİLDİ
Soruşturma kapsamında 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminden bugüne kadar FETÖ/PDY ile irtibat ve iltisaklı subay, astsubay ve diğer personel olmak üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ihraç edilen sayının tam 6 bin 492 kişi olduğu belirlendi. İhraç edilen jet pilotu subay sayısının ise 927 olduğu ortaya çıktı.



4 FİLO ÖRGÜT EMRİNDEYDİ
Savcılığın soruşturma dosyasına göre, 2004-2015 arası mezun edilen subaylar menfur darbe girişiminde büyük roller üstlendi. Hava Harp Okulu'nun, okul, öğrenci, alay ve bunlara bağlı 4 adet eğitim filosu ile bunlara bağlı kol ve tim komutanlarının, yıllar içinde FETÖ/PDY üyesi kişiler tarafından titizlikle seçilip atandığı belirlendi. Bu kapsamda menfur darbe girişimine iştirak edip mahkûmiyet kararı alanlar ve bu soruşturmada görevli şüphelilerin tamamı belirlendi.



Sabah'ta yer alan habere göre, darbede aktif görev alan FETÖ'cü komutanların Hava Harp Okulu'nda öğrenciyken korunup kollandıkları, örgütten olmayanların ise sindirilip baskı ile okuldan uzaklaştırılmalarının sağlandığı vurgulandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN