Pitbull sahipleri dikkat! Yasaklı 6 köpek ırkının kayıt altına alınması için yarın son gün: 30 bin lira cezası var

Son dakika haberi! "Yasaklı ırk" olarak belirlenen köpeklerin, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt altına alınması işlemleri yarın sona erecek. Hayvanları Koruma Kanunu'na göre bu köpekler, kayıt işlemi öncesinde veteriner kliniklerinde kısırlaştırılacak ve mikroçip takılacak. Bu kurala uymayan köpek sahiplerine 11 bin lira para cezası kesilecek, sokağa terk edenlere ise 30 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Giriş Tarihi 13 Ocak 2022, 09:42 Güncelleme 13 Ocak 2022, 14:21
Pitbull sahipleri dikkat! Yasaklı 6 köpek ırkının kayıt altına alınması için yarın son gün: 30 bin lira cezası var

İÇİNDEKİLER

Yasaklı türler olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin kısırlaştırılıp il ve ilçe tarım müdürlüklerinde dijital kimliklerinin oluşturulması için yarın son gün.

Temmuz ayında yürürlüğe giren 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, Amerikan Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro ile Tarım ve Orman Bakanlığının aralık ayında yayınladığı genelgeyle bu yasaklı köpek ırklarına eklenen American Staffordshire Terrier ve American Bully veya bunların melezlerini üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını, reklamını yani bu hayvanların ticaretini yapanlara, hayvan başına 2022 yılında 14 bin 982 lira para cezası getirdi.

İL VE İLÇE TARIM MÜDÜRLÜKLERİNDE KAYIT ALTINA ALINACAK.
Yasaklı türler olarak bilinen bu 6 ırk köpek, 14 Ocak'a kadar sahiplerince belediyelerin hayvan bakımevlerinde veya özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt altına alınacak.

Bu kurala uymayan köpek sahiplerine 11 bin lira para cezası kesilecek.

BU HAYVANLAR AĞIZLIKSIZ VE TASMASIZ DOLAŞTIRILAMAYACAK
Bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak. Sahipleri, bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabilecek. Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak.

Söz konusu bu hayvanlara ait hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahiplerine 30 bin lira idari para cezası kesilecek. Yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.


İSTANBUL'DA 6 BİN KÖPEK KAYIT ALTINA ALINDI
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, yasaklı köpek ırklarının kayıt edilmesine yönelik son tarihin 14 Ocak olduğunu hatırlatarak, "Şu ana kadar ilimizde yaklaşık 6 bin adet köpek, 2 bin civarında da kediyi çipleyerek kayıt altına aldık" dedi.



Gaziantep'te 2 pittbul cinsi köpeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye Ateş ağır yaralanmıştı. Korkunç saldırının görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından vatandaşlar büyük tepki göstermiş, saldırgan köpekler barınağa götürülürken, olayla ilgili 5 kişi de tutuklanmıştı. Daha önce de gündeme gelen pittbull saldırıları, Asiye olayının ardından büyük yankı uyandırdı. Başkan Erdoğan'ın talimatının ardından bakanlık olaya el attı ve yasaklı köpek ırklarının 14 Ocak 2022'ye kadar kayıt alınması konusunda çalışma başlatıldı. Kayıt edilmediği tespit edilen hayvan sahiplerine ise 15 bina lira idari ceza uygulanması yönünde karar alındı. Bu kapsamda İstanbul'da bazı vatandaşlar köpeklerini alarak İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin yolunu tuttu. İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine gelen vatandaşlar köpeklerini kayıt ettirdi.

"İSTANBUL'DA 6 BİN KÖPEK VE 2 BİN CİVARINDA KEDİ KAYIT ALTINA ALINDI"
İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İstanbul'da 6 bin köpek ile 2 bin civarında kedinin kayıt altına alındığını söyledi. 14 Ocak'ın son gün olduğunu hatırlatan Karaca, "Yeni yönetmelik çerçevesinde yasaklı ırkların özellikle 14 Ocak'a kadar tamamen çiplenmesi ve kayıt altına alınması gerekiyor. Bu işlemi biz İl, İlçe Tarım Müdürlüklerimizde yapıyoruz. Hayvanlarımızı kimliklendiriyoruz ve çipliyoruz. Petvet sistemine kaydediyoruz. Karnelerini de yenileyip kendilerine veriyoruz kısırlaştırılmış olması şartıyla. Kısırlaştırılmış olduğu tespit edildiğinde, sadece yasaklı ırkları yapmıyoruz tabii ki. Yeni yönetmelik çerçevesinde kedi ve köpeklerin kayıt altına alınması yönetmeliği kapsamında kedileri ve köpekleri çipliyoruz. Şu ana kadar ilimizde yaklaşık 6 bin adet köpek, 2 bin civarında da kediyi çipleyerek kayıt altına aldık" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN