CIA ajanı dedikleri Barzani ailesine heyet gönderdiler! CHP'nin yeni dostu Barzani ailesi mi?

Geçtiğimiz günlerde CHP heyeti herhangi bir devlet sıfatı bulunmadan Irak'ın kuzeyindeki Barzani ailesini ziyaret etmişti. Konuyu köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür daha önce Barzani ve hareketini "CIA ajanı" olarak niteleyen Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Tuncay Özkan'ın kitabına dikkat çekti.

Giriş Tarihi 10 Eylül 2021, 09:19 Güncelleme 10 Eylül 2021, 09:37
CIA ajanı dedikleri Barzani ailesine heyet gönderdiler! CHP’nin yeni dostu Barzani ailesi mi?

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz günlerde CHP heyeti herhangi bir devlet sıfatı bulunmadan Irak'ın kuzeyindeki Barzani ailesini ziyaret etmişti. CHP'den Erbil'de gerçekleşen görüşmelerle ilgili bilgi verilmezken terörün siyasi ayağı HDP ile kirli ittifaka girmekten geri durmayan partinin "yeni dostunun" KDP ve Barzani ailesi mi olduğu merak ediliyor. Konuyu köşesine taşıyan Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür daha önce Barzani ve hareketini "CIA ajanı" olarak niteleyen Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Tuncay Özkan'ın kitabına dikkat çekti.


CIA AJANI DEDİKLERİ BARZANİ'YE HEYET GÖNDERİYOR
Övür yazısında, "Şimdi dönüp bugüne bakalım. O gün Irak Kürtlerini CIA ajanı olarak niteleyen Özkan ve partisi CHP, bugün hem aynı ABD'nin PYD'yi silahlandırmasına ses çıkarmıyor, Kılıçdaroğlu tehlike bile görmüyor, hem de kalkıp dün CIA ajanı dedikleri Barzani'ye heyet gönderiyor." ifadelerini kullandı.




İşte Övür'ün bugünkü yazısı;

Kılıçdaroğlu CHP'si uzun zamandır açık bir siyaset ortaya koymadan, klasik CHP çizgisinin tam tersi bir siyaset izliyor. Başından beri FETÖ gölgesinin düştüğü bir siyaset bu. Militan ulusalcı-Atatürkçü siyasi aktörleri tek tek elimine eden, liberalsol- muhafazakâr siyasi aktörlere kucak açan, HDP üzerinden jakoben solcu Kürtlerle kapalı kapılar arasında ittifak yapan bir siyasi çizgi bu. Buna CHP denir mi bilemem ama şimdi buna muhafazakâr-milliyetçi Kürtler de ekleniyor.

Üstelik bunun için, içerideki muhafazakâr Kürt siyasi aktörler değil, dışarıdaki Kürt aktörler seçiliyor.
Bu, CHP açısından ilginç ötesi bir durum... Çünkü CHP'nin tarihi bunun tam tersi uygulamalarla dolu. Bir kere Kürtleri yok sayan, ret ve inkâr siyasetini hayata geçiren parti, "tek parti" CHP'sidir. Bırakın Cumhuriyet dönemini, DP döneminde bile 49'lar davasında olduğu gibi Kürt siyasi aktörlere yönelik operasyonların arkasında hep CHP aklı vardı ve CHP bu tarihiyle hiç yüzleşmedi. 90'lara kadar da bu böyle geldi. O tarihte Deniz Baykal'ın da imza attığı Kürt Raporu'na, yeni bir başlangıç olabilir diye bakıldı ama arkası gelmedi.


Şimdiki bu CHP, bu kez HDP'yle gizli kapaklı ittifak ilişkisini bir yana bırakırsak dün aşağıladığı, "CIA ajanı" diye suçladığı "Barzani" ile görüşüyor.
"CIA ajanlığı meselesi de nereden çıktı?" demeyin, onun müellifi de tipik bir CHP'li, Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Tuncay Özkan...
Özkan yıllar önce Barzani ve hareketini "CIA ajanı" olarak nitelemiş ve "CIA Kürtleri, Kürt Devletinin Gizli Tarihi" isimli bir kitap yazmıştı.
2004'te yazılan o kitap şu tespiti yapıyordu:
"Türkiye savaş nedeni saydığı bir oluşumla karşı karşıya: Kürt devleti. Bu nokta, Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerin de düğümlendiği yer. Bu düğüm ya Türkiye'nin kırılıp dökülmesi ya da yeni bir dünyada kendine yer aramasıyla çözüm bulacak. Çünkü Irak savaşı sonrasında Amerika artık Türkiye'nin sınır komşusu..."
Asıl tehlikeye de şöyle dikkat çekiyordu:


"Türkiye, Misak-ı Milli sınırlarını yitirmekle karşı karşıya kalabilir..."
Şimdi dönüp bugüne bakalım. O gün Irak Kürtlerini CIA ajanı olarak niteleyen Özkan ve partisi CHP, bugün hem aynı ABD'nin PYD'yi silahlandırmasına ses çıkarmıyor, Kılıçdaroğlu tehlike bile görmüyor, hem de kalkıp dün CIA ajanı dedikleri Barzani'ye heyet gönderiyor.
Peki, Barzani ile ilişki kurmak, Türkiye'nin ve doğal olarak CHP'nin ihtiyacından doğan bir yeni siyaset mi yoksa tıpkı "ortanın solu" veya 90'lardaki Kürt Raporu gibi CHP'nin klasik ve konjonktürel ön alma çabası mı?


İç siyasi ve küresel hesaplara bakınca ikinci olasılık çok daha güçlü görünüyor. İşin içinde "ABD'nin sesi" olduğunu her fırsatta gösteren Ünal Çeviköz'ün olması, ABD eksenli bir motivasyona da işaret ediyor. Acaba CHP, KDP ile PYD daha doğrusu PKK arasında giderek yükselen çatışmada yeni bir rol mü üstlenecek?

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN