SON DAKİKA: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ABD'nin sözde soykırım açıklaması ilişleri olumsuz etkiledi

Son dakika haberleri... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, ABD'nin sözde soykırım kararının ardından iişkilerin olumsuz etkilendiğini ancak Biden yönetiminin iyi ilişki arayışlarını gördüklerini belirtti. Çavuşoğlu, Ruısya'nın Türkiye'ye uyguladığı seyahat kısıtlamasının koronavirüs nedeniyle olduğunu ve vaka sayısının düşmesiyle kalkacağını umduğunu belirtti. Mevlüt Çavuşoğlu, Türk İHA/SİHA'larına hangi ülkelerin talip olduğunu da açıkladı.

Giriş Tarihi 31 Mayıs 2021, 17:08 Güncelleme 31 Mayıs 2021, 20:10
SON DAKİKA: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ABD’nin sözde soykırım açıklaması ilişleri olumsuz etkiledi

İÇİNDEKİLER

Resmi temaslar için Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:



"YENİ ABD YÖNETİMİNİN DAHA İYİ İLİŞKİ ARAYIŞINI GÖRÜYORUZ"
"Yeni yönetimin Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışını da görüyoruz, daha iyi diyalog daha iyi ilişki.

Buna genel anlamda Suriye de dahil. Önümüzdeki süreçte ya ben Washington'a gideceğim ya da Blinken (ABD Dışişleri Bakanı) buraya gelecek. Tarihi belli değil."



Çavuşoğlu, Biden yönetiminden beklentileri anlattı, sözde Ermeni Soykırımı açıklamasının ilişkileri olumsuz etkilediğini söyledi, "ancak iyi ilişki arayışı var" dedi.



"S-400'LER YÜZDE YÜZ BİZİM KONTROLÜMÜZDE OLACAK"
ABD ile S-400 gerilimi de Çavuşoğlu'nun gündemindeydi.



Bakan "S-400'ler yüzde yüz bizim kontrolümüzde olacak. Birçok teknisyeni eğitime gönderdik Rus askeri uzmanı Türkiye'de bulunmayacak. Hal böyleyken başka bir ülkeden 'kullanmayın' teklifini kabul etmek mümkün değil." ifadelerini kullandı.



RUSYA'NIN TÜRKİYE'YE SEYAHAT KISITLAMASI KALKACAK MI?
Çavuşoğlu, Rusya'nın Türkiye'ye seyahat kısıtlamasıyla ilgili de konuştu: "Rusya'nın bize söylediği bu siyasi değil. Uçuş kısıtlaması kararının tamamıyla virüs nedeniyle olduğunu söylüyorlar.

Sonuçta şimdi rakamlar düştü umarım açarlar. Rus turistler açılması için çok baskı yapıyor." dedi.



"İHA'LARA BAŞKA ÜLKELERDEN ÇOK TALEP VAR"
Türkiye'nin SİHA ihracatı da gündemde idi. Çavuşoğlu son durumu anlattı: "İnsansız hava araçları ile ilgili tüm dünyadan çok talep var Endonezya ve başka ülkelerden ama Romanya ve Polonya konusunda ciddi değişiklik oldu.

Savunma sanayi ürünleri satın alırken belirledikleri AB ve NATO üyesi olma kriterini her ikisi de değiştirdi." ifadelerine yer verdi.