CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun suya zam teklifine yine Cumhur İttifakı 'dur' dedi!

Son dakika haberi... Yerel seçimler öncesi "İstanbulluların suyunu ucuzlatacağım" diye vaat veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim sonrası ise su fiyatlarına zam üstüne zam yaptı. 2 yılda 5 kez suya zam isteyen CHP'li İmamoğlu'nun genel toplamda yüzde 472’yi bulan fahiş zam talepleri, AK Parti Grubu’nun oyçokluğuyla reddedildi. Böylece suya fahiş zammın önüne geçildi. Son olarak İBB'nin yaptığı yüzde 50'yi bulan zam teklifi AK Parti ve MHP grupları tarafından Kasım ayı İSKİ Genel Kurulu'na ertelendi. İBB yönetiminin İnsani Su Kullanım Hakkı kapsamında vatandaşların kullandığı ücretsiz su kullanım hakkının kaldırma teklifi ise reddedildi.

Giriş Tarihi 31 Mayıs 2021, 17:14 Güncelleme 31 Mayıs 2021, 18:09
CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun suya zam teklifine yine Cumhur İttifakı ’dur’ dedi!

İÇİNDEKİLER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı'nın seçim döneminde ısrarla vurguladığı suya indirim vaatlerinin yerini, her mecliste ısrarla talep ettiği suya zam teklifleri aldı. Yatırım ve hizmet bütçelerinin azaldığı, reklam ve tanıtım harcamalarının arttığı, borçlanmalarda ise rekor üstüne rekorların kırıldığı İBB'de, bütçe açığını kapatmak için yeni zam arayışına girildi.


İSKİ gündemiyle toplanan meclise İBB Başkanı yüzde 50'ye varan zam teklifiyle geldi. İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu ise söz konusu teklife ret oyu vereceklerini açıkladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bugüne kadar istediği zam tekliflerinin kronolojisi ise şöyle;

CHP'NİN ZAM TALEPLERİ
Kasım 2019 – Yüzde 80
Temmuz 2020 – Yüzde 40 oranında (yüzde 12,60 gerçekleşen)
Kasım 2020 – Yüzde 35 oranında (zam yapılmadı)
Aralık 2020 – Yüzde 39 oranında (Yüzde 6,84 oranında gerçekleşen)
Mayıs 2021 – Yüzde 50 oranında

CHP'NİN TEKLİFLERİNE GÖRE ZAM YAPILSAYDI
Aralık 2019 – 4 TL iken 4,80 TL
Temmuz 2020 – 4,80 TL iken 6,72 TL
Ekim 2020 – 6,72 TL iken 9,07
Aralık 2020 – 9,07 TL iken 12,61 TL
Mayıs 2021 – 12,61 TL iken 18,91 TL

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

CUMHUR İTTİFAKI DUR DEDİ
AK Parti tarafından reddedilen bu teklifler genel toplamda yüzde 472'lik zam oranına karşılık geliyor. İstenen bu zam oranları meclisten olduğu gibi geçseydi, Aralık 2019'da 4 TL olan 1 m3 su fiyatı bugün itibariyle 18,91 TL'ye yükselecekti.

İstanbullular, suyun metreküp fiyatına 4,5 kat daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaktı.

SON TEKLİF ERTELENDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclisi Mayıs ayı 4'üncü bileşimi bugün Kovid-19 tedbirleri kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde toplandı. Meclis öncesinde gündem değerlendirmesinde bulunan Esenler Belediye Başkanı ve İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu, İBB yönetimi tarafından 5'inci kez getirilen su zammı teklifine değindi. Göksu, yaklaşık yüzde 50 zam teklifini Kasım ayı İSKİ Genel Kuruluna erteleyeceklerini belirtti.

'İSTANBUL'UN GELECEĞİ İPOTEK ETTİRİLMEK İSTENİYOR'
İSKİ Genel Kurulu gündem maddeleri arasında İstanbul'un geleceğinin ipotek ettirilmek istendiğine değinen Göksu, "Bugün İSKİ'nin gündem maddeleri arasında İstanbul tarihinde ve özellikle yakın dönem içerisinde baktığımızda 25 yıllık süre içerisinde İstanbulluların ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin hiç alışıkın olmadığı ilginç teklifler var. Adeta İstanbul'un geleceği yok edilmek üzere özel bir kurgu yapılıyor. İstanbul'da yeni bir Duyun-u Umumiye ilan edercesine İSKİ'nin gündem maddeleri var. Öyle gündem maddeleri var ki İSKİ'nin Genel Kurulu'ndaki gündem maddelerinden bir tanesi İSKİ'nin bütün gelirini bankaya ipotek edin diyorlar. Yani İstanbul'un geleceğini bankalara temlik olarak verin diyorlar. Peki İstanbul'un iradesini temsil eden olan bizler İstanbul'un iradesini bankalara temlik ettirebilir miyiz? Elbette ettiremeyiz. Bunun için bu Duyun-u Umumiye teklifi maddesini İstanbullular adına mecliste reddedeceğiz" dedi.

Her İSKİ Genel Kurulu'nda zam teklifiyle gelinmesinin ise komik hale gelmeye başladığını ifade eden Göksu, "Artık her İSKİ Genel Kurulu'nda su zammını konuşmaktan bihal olduk. Her genel kurulda her toplantıda su zammı teklifi gelmesi komik hale gelmeye başladı. Özellikle İBB Başkanının seçim boyunca kapı kapı dolarak 'Ben İstanbul'da suyu ve hayatı ucuzlatacağım' diye propaganda yapıp, seçimi kazandıktan sonra, ertesi günden itibaren, ilk yüzde 80 zam teklifi... Reddettik... Bütün zam teklifleri ki bugünkü ile 5'inci zam teklifi her gelen teklife enflasyon oranında katkı sunmaya çalıştık. Bugün ise yüzde 50 civarında zam teklifi geldi. Yüzde 25 direk su zammı teklifi var yüzde 25 ise metin aralarına gizlenmiş gizli bir su zammı teklifi var" ifadelerini kullandı.

İBB yönetiminin AK Parti tarafından getirilen bedava 'İnsani Su Kullanım Hakkı'nın da kaldırılmak istendiğini vurgulayan Göksu şunları söyledi: "Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kapsamında AK Parti'nin teklifi ile kararlaştırılan bedava insani su kullanım hakkı diye bir tanımlama yapılmış. 'Her ev 0.5 metreküp suyu bedava kullanmalı. Bu insani kullanım hakkıdır.' diye karar aldık. Şu anda İstanbul'daki her ev 0.5 metreküp suyu bedava kullanıyor. Bugün gelen teklifte İSKİ bize diyor ki, 'Bunu iptal edin.'

Biz de AK Parti grubu olarak çok kapsamlı bir değerlendirme yaparak bu iki temel konuda şu karara vardık. İSKİ'nin bugün talep ettiği yüzde 25 su zammını her üç ayda bir su zammı konuşulmayacağı düşüncesiyle ve İSKİ'nin verimliliğini ve şu anda kaynak problemi olmadığını da dikkate alarak bu maddenin kasım ayı genel kurulunda görüşülmesine karar verdik. Yani su zammı bu ay konuşulmayacak.

Kasım ayındaki genel kurulda İSKİ yetkilileri bize ihtiyaç analizlerini ortaya koyduktan sonra o gün tartışarak bir karar vereceğiz. Bu ay İstanbulluları bu verilecek zamdan kurtarıyoruz. İkincisi, 'İnsani su kullanım hakkını iptal edin' talebini AK Parti grubu olarak reddediyoruz. İstanbullular bedava insani su kullanım hakkına devam edecekler. İSKİ'nin Cumhuriyet Halk Partili Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilen kendisini 'halkçı' diye tanımlayan 'halkçı' belediyenin halkın suyunu kesme talebini AK Parti grubu olarak reddediyoruz. Mecliste de reddedeceğiz. Biz İstanbulluların hukukunu korumak için buradayız, İstanbulluların emanetini en doğru şekilde taşımaya devam edeceğiz. "

'CUMHUR İTTİFAKI OLARAK BU KARARI ALDIK'
Su zammını kasım ayı İSKİ Genel Kurulu'na iade edeceklerini belirten Göksu, "İnsani su kullanım hakkının iptalini reddediyoruz, İstanbul'da Cumhuriyet Halk Partili yönetimin İstanbulluları Duyun-u Umumiye'ye götürecek olan İstanbul'daki su kaynak ve gelirlerinin bütününün temlik edilmesini reddediyoruz. Böylece İstanbul'un geleceğinin ipotek altına alınmasını reddediyoruz. İstanbullular için İstanbulluların lehine olan maddelere evet, İstanbullular için İstanbulluların aleyhine olacak maddelere hayır diyoruz." Şeklinde konuştu.