"Döviz rezervleri buhar oldu" yalanıyla Berat Albayrak'ı hedef alan CHP'ye ekonomi dersi

CHP ve avaneleri, son günlerde "döviz rezervleri buhar oldu" yalanıyla Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak hakkında çirkin bir karalama kampanyası başlattı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, A Haber yayınına katılarak konuya ilişkin çarpıcı tespitlere yer verdi. Döviz gerçeklerini rakamlarla tek tek anlatarak CHP'ye ekonomi dersi veren Bulut, CHP'li Faik Öztrak ve ekibini adeta yerin dibine soktu. İşte CHP'nin karalama kampanyasına karşın rakamlarla Merkez Bankası döviz rezervi gerçekleri.

Giriş Tarihi 27 Şubat 2021, 12:57 Güncelleme 27 Şubat 2021, 13:52
Döviz rezervleri buhar oldu yalanıyla Berat Albayrak’ı hedef alan CHP’ye ekonomi dersi

İÇİNDEKİLER

CHP'nin Merkez Bankası ile ilgili algı çalışması A Haber canlı yayınında ele alındı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, "rezervler buharlaştı" iddialarına tek tek rakamlarla yanıt verdi.


İşte Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut'un o açıklamaları:

Her şeyden önce iddialar cehalet kokuyor. Bilenlerin de bilinçli olarak başka tarafa çekmek amacıyla ortaya attığı iddialar. İyi niyetle "Rezervler azaldı mı?" sorusu soranları tamamen dışarıda bırakıyorum.



FAİK ÖZTRAK'I YERİN DİBİNE SOKTU!

Rezervler eridi mi erimedi mi sorusunu herkes sorabilir, herkesin hakkıdır. Ama birileri bildiği halde, 2001 krizinde Hazine Müsteşarı olduğu halde, 2001 krizini Türkiye'ye Kemal Derviş'le birlikte soktuğu halde hala çıkıp da bunu iddia ediyor; ki bu kişi Faik Öztrak'tır bunu biliyorsunuz! Kemal Derviş'le birlikte bu ülkeyi çok ciddi bir krize soktular.



RAKAMLARLA TEK TEK AÇIKLADI
Çok net bir şekilde söyleyeyim. Türkiye'de 2018-2020 arasındaki süreçte, dünya pandemi ile uğraşırken, Türkiye'deki rakamlara baktığınız zaman özellikle 2020 yılına net olarak baktığınız zaman 93 milyar dolarlık bir döviz ihtiyacı olduğunu görüyorsunuz. Bu bölüm bölüm ayırdığınız zaman bir kısmının cari açığın finansmanında kullanıldığını, 10 milyar dolara yakın bir yabancı çıkışı olduğunu, ciddi anlamda bir altın ithalatı olduğunu ve içeriden yerleşiklerin de talep ettiği döviz miktarının şirketlerle birlikte tamamen karşılandığını görüyorsunuz.



Geçmişte Türkiye neden hep krize girdi? Döviz ihtiyacı karşılanamadığı için. Yani piyasalar döviz ihtiyacı olduğu zaman Türkiye bu ihtiyacı karşılayamayacak korkusuyla hep krizlere girildi.



CHP'YE EKONOMİ DERSİ
Bugün geldiğimiz noktada bakıyoruz Türkiye'de dövizle ilgili bütün ihtiyaçlar karşılanmış. Bu bilanço bilinmesine rağmen sanki 128 milyar dolarlık net bir rezerv varmış gibi bunun satıldığını iddia ediyorlar. Şunu bile gözden kaçırıyorlar. "128 milyar dolar sattı" diyorsunuz. "Ne kadardan sattı?" diyoruz. Diyorlar ki "Doları düşük tutmak için 7 ile 8.50 arası sattı." Ortalaması 7.75-7.80'e gelir. 7.80'den sattığı dövizi 6.80-7 aralığında geri aldıysa yaklaşık 13 milyar dolar karı var. 13 milyar dolarlık bir kar elde etmiş olması gerekiyor. Yani bunu bile hesaplayamıyorsunuz. Öyle bir iddia ve iftira atıyorsunuz ki attığınız iddia aslında karşı tarafın çok ciddi bir kar elde ettiğini iddia ediyor.

BERAT ALBAYRAK NEDEN HEDEFTE?
Bugün uzay konusunda 'Türkiye gidemez yapamaz' diyenler var. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile 2016 yılında Deltav roket şirketleri kuruldu. Ve o şirket 5 yıldır çalışıyor. Delta bugün hibrit roket üretebilen birkaç şirketten bir tanesi oldu.


Sayın Cumhurbaşkanının 2013 yılında beri söylediği 'Yer altı kaynaklarını çıkaracağız ve bunları Türk insanına dağıtacağız.' ifadelerinin gerçekliği var. Yeraltı kaynakları Karadeniz, Akdeniz ve Ede'dir. İşte Berat Albayrak o dönemde gemilerin alınması vizyonunu ortaya koydu. Berat Bey ile bir toplantı yaptık. Berat Bey o dönemde bu gemilerin mutlaka alınması gerektiği ifade etti. Bürokraside bazılarının vizyonu buna yetmediği için Enerji Bakanlığı bu gemileri alarak o süreci tamamlandı.



Bugün o gemiler olmasa Akdeniz'de o gemileri arayamayız. Bugün o gemiler olmasa Türkiye'nin hakları Yunanistan, Fransa ve Amerika'ya giderdir. Berat Albayrak o gemilerin alınmasını o kadar titizlikle yürüttü ki eğer yabancılar gemilerin böyle kullanılacağını bilseydi bize satmazlardı bile. O gemiler alındı rezervlerin aranması için tekrar düzenlendi.



Yunanistan başka ülkelerden aldığı destekle sağda solda tatbikatlar yaparken Türkiye 85 parça gemiyle Mavi Vatan'da tatbikat yapıyor. İşte bu büyük vizyonlar sayesinde o gemileri aldık. O gemilerin alınması tamamlanmadan ortaya çıksaydı. muhalefet inanın insanları sokağa davet ederdi."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN