CHP’li Sarıyer Belediyesi’nin adrese teslim ihalesi Kamu İhale Kurulu'na takıldı!

Taciz, tecavüz ve rüşvet skandallarıyla gündeme gelen CHP yine bi usulsüzlükle gündemde. CHP'li Sarıyer Belediyesi, kiralayacağı 194 araçtan 64’üne “Kendi malı olacaktır” şartı koyarak birçok firmanın ihaleden elenmesine neden olduğu ortaya çıktı. Kamu İhale Kurumu iptal kararında 64 araç için “Kendi malı olacaktır” şartının ihaleye katılımı engellediği ve rekabeti daralttığını vurguladı. CHP'li belediye tekrarlanacak ihale için şartnameyi hala çıkarmaması da tartışmaları beraberinde getirirken belediyenin ihaleyi yine aynı firmaya vermek için şartnameyi bilerek geciktirdiği iddiası gündeme geldi.

Giriş Tarihi 05 Şubat 2021, 19:59 Güncelleme 05 Şubat 2021, 21:11
CHP’li Sarıyer Belediyesi’nin adrese teslim ihalesi Kamu İhale Kurulu’na takıldı!

İÇİNDEKİLER

Taciz, tecavüz ve rüşvet skandallarıyla gündeme gelen CHP yine bi usulsüzlükle gündemde.

CHP'li Sarıyer Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 17 Kasım 2020 tarihinde açık ihale usulü ile "Araç Kiralama Hizmet Alımı" ihalesi gerçekleştireceğini duyurdu.

"KENDİ MALI OLACAKTIR" ŞARTI
CHP'li belediye, kiralayacağı 194 araçtan 64'üne "Kendi malı olacaktır" şartını koydu.

Sabah'ın haberine göre şartnamedeki "Kendi malı olacaktır" şartının KİK yasalarına uygun olmadığını ileri süren Meltem Turizm, belediyeye 28 Ekim'de 2020 tarihinde şikayet başvurusu yaptı.


CHP'li Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç

Firma, belediyeden olumsuz yanıt alınca da soluğu KİK'te aldı. 10 Kasım 2020 tarihinde Kamu ihale Kurumu'na şikayet başvurusu yaptı. Çok sayıda firma şartnamedeki bu maddeden dolayı ihaleye katılamadı. Sonuç olarak ihale belediyenin istediği firmaya kalmış oldu. KİK ise şikayet dilekçesini inceleyerek 2 Aralık tarihinde söz konusu ihalenin oy birliğiyle iptal edilmesine karar verdi.

İHALEYE KATILIMI ENGELLEDİ
KİK kararını sonucunda şu ifadelere yer verildi: "194 adet araçtan 64'ünün isteklilerin kendi malı olmasının istenildiği, diğer bir ifadeyle söz konusu şartın isteklilerin henüz ihale kendi üzerinde kalmadan en az 64 adet araç satın almasını zorunlu hale getirdiği, ayrıca bu araçlardan aylık kiralama maliyetleri yüksek olarak tespit edilen (Örn: Sepetli Platform 27 mt (Bom), Kanal Açma ve Temizleme Aracı (Vidanjör), Mobil Büfenin tamamı, 2 adet Otobüsten (50+1+1) 1 tanesinin) kendi malı olarak belirlendiği, netice itibariyle söz konusu düzenlemelerin isteklilerin ihaleye katılımını engelleyici ve rekabeti daraltıcı nitelikte olduğu ve idarenin takdir yetkisi kapsamında değerlendirilebilir nitelikte olmadığı değerlendirildiğinden ihalenin iptal edilmesine gerektiği sonucuna varılmıştır.

ŞARTNAMEYİ BİLEREK YAVAŞLATTI
KİK'in iptal kararının üzerinden iki ay geçmesine rağmen belediye ihaleyle ilgili yeni şartnameyi daha hazırlamadı. Firmalar, CHP'li belediyenin ihaleyi yine aynı firmaya vermek için şartnameyi bilerek yavaşlattığını ileri sürdü.

İlk ihalenin iptal edilmesini sağlayan şirket temsilcisi, aynı şartnamenin çıkması durumunda yine KİK'e şikayet başvurusu yapacağı öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN