İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Başkan Erdoğan'a küfreden CHP'li Dila Koyurga’nın beraat kararını istinafa götürüyor

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Gençlik Örgütleri İzmir İl Sekreteri ve Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Dila Koyurga’nın Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakan olduğu dönemde yaptığı hakaret ve küfür ettiği gerekçesiyle başlatılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Dila Koyurga'nın beraatını haberleştiren Cumhuriyet, Birgün ve Tele1, Koyurga'nın halkı kin ve düşmanlık suçundan değil cumhurbaşkanına hakaretten beraat ettiğini yazarak algı oyununa girişti. Oysa gerçek farklıydı. CHP'li Dila Koyurga hakkında 26 Mayıs'ta Cumhurbaşkanına hakaretten suç duyurusunda bulunulmasına rağmen bu konuyla ilgili 8 aydır dava bile açılmadı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir 23. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Dila Koyurga’nın beraat kararına ilişkin istinaf yoluna başvurmak üzere 22 Ocak 2021 tarihinde süre tutum dilekçesi verildiğini, gerekçeli kararının yazılmasına müteakiben istinaf yoluna başvurulacağını açıkladı.

Giriş Tarihi 23 Ocak 2021, 17:04 Güncelleme 23 Ocak 2021, 21:31
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Başkan Erdoğan’a küfreden CHP’li Dila Koyurga’nın beraat kararını istinafa götürüyor

İÇİNDEKİLER

Dila Koyurga'nın; 15 Temmuz paylaşımları nedeniyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında da beraat ettiği bildirildi. İzmir 25. Asliye Ceza Mahkemesi; Dila Koyurga'nın paylaşımlarıyla suçun yasal unsurlarının oluşmadığına karar verdi.

Dila Koyurga'nın beraatını haberleştiren Cumhuriyet, Birgün ve Tele1, Koyurga'nın halkı kin ve düşmanlık suçundan değil cumhurbaşkanına hakaretten beraat ettiğini yazarak algı oyununa girişti. Oysa gerçek farklıydı. Dila Koyurga hakkında 26 Mayıs'ta Cumhurbaşkanına hakaretten suç duyurusunda bulunulmasına rağmen bu konuyla ilgili 8 aydır dava bile açılmadı.



CHP Gençlik Örgütleri İzmir İl Sekreteri ve Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Dika Koyurga'nın; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret ve küfür ettiği gerekçesiyle başlatılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.


8 AYDIR DAVA AÇILMADI
Sabah'ın haberine göre Dila Koyurga hakkında 26 Mayıs'ta Cumhurbaşkanına hakaretten suç duyurusunda bulunulmasına rağmen bu konuyla ilgili 8 aydır dava bile açılmadığı da öğrenildi. Dila Koyurga'nın; 15 Temmuz paylaşımları nedeniyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında da beraat ettiği öğrenildi.



"ERDOĞAN'A HAKARET ETTİ 26 MAYIS'TAN BU YANA İŞLEM YAPILMADI"
Avukat Mustafa Doğan İnal da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Dila Koyurga hakkında bazı twitlerinden dolayı Türk Ceza Kanunu 216. Maddesinde yer alan "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan dava açıldığını ve Koyurga'nın ilk celsede beraat ettiğini söyledi. İnal, cumhurbaşkanına hakaretten 26 Mayıs'ta Koyurga hakkında suç duyurusunda bulunulmasına rağmen bir işlem yapılmadığı ifade etti. İnal; "Kimse yargı yavaş demesin! Bu ve benzer twitlerin bir kısmı için TCK 216'dan dava açılıp ilk celse beraat verildi, cumhurbaşkanımıza hakaretler için 26 Mayıs'ta suç duyurusu yapılmasına rağmen bugüne kadar dava bile açılmadı. Başka bir şey demeye gerek var mı?" ifadelerini kullandı.

HAKARET VE KÜFÜRLER HAKKINDA KOVUŞTURMAYA OLMADIĞINA KARAR VERİLDİ
Koyurga'nın; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Başbakan olduğu dönemde yaptığı hakaret ve küfür ettiği gerekçesiyle başlatılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.



BAŞSAVCILIK: ZAMANAŞIMI VAR
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel'in şüpheli Dila Koyurga'nın sosyal paylaşım sitesi Twitter şahsi hesabından yaptığı ve Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde iken yaptığı hakaret ve küfürlere ilişkin suç duyurusunu sonuçlandırdı. Başsavcılık; Dila Koyurga'nın 2 Haziran 2013 tarihinde yaptığı "İç savaş yarattın o. çocuğu Tayyip istifa", 16 Haziran 2013 tarihinde yaptığı "O.Ç. Tayyip öyle ayrıştırdı ki insanları, ya dinci olacaksın yada Atatürkçü, Bunu da mı sana soracağız, hepsi gerektiği kadar var şükür" şeklindeki paylaşımlarını inceledi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı; şüpheli Dila Koyurga'nın Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik küfür ve hakaret ettiği dönemde yaşınının 15-18 yaş grubu içinde olduğunu, 5237 sayılı kanunun 66-1 bendi uyarınca 8 yıllık dava soruşturma zaman aşımı süresinin aynı yasanın 66/2 fıkrası uyarınca 15-18 yaş grubu çocuklar için 2/3'nün geçmesiyle dolacağı yasal düzenlemesi dikkate alındığında 15-18 yaş grubundaki çocuklar için 5237 sayılı TCK'nunda öngörülen 5 yıl 4 aylık zaman aşımı sürmesinin şikayet tarihi itibarıyla dolmuş olduğu, bu süre içinde zamanaşımını durduran veya kesen herhangi bir işlemin de yapılmamış olduğunun tespit edildiğine dikkat çekildi.

BAŞSAVCILIK; DİLA KOYURGA HAKKINDA KOVUŞTURMANIN YER OLMADIĞINA KARAR VERDİ
Başsavcılık; şüpheli Dila Koyurga'nın suçtan dolayı kamu adına kovuşturma yer olmadığına karar verdi.

DİLA KOYURGA, 15 TEMMUZ PAYLAŞIMLARINDAN DOLAYI YARGILANDIĞI DAVANIN İLK DURUŞMADA DA BERAAT ETTİ
Dila Koyurga'nın; 15 Temmuz paylaşımları nedeniyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında da beraat ettiği bildirildi. İzmir 25. Asliye Ceza Mahkemesi; Dila Koyurga'nın paylaşımlarıyla suçun yasal unsurlarının oluşmadığına karar verdi. Mahkeme kararında; "Söz konusu atılı suçun yasal unsurları oluşmadığından CMK'nun 223/2 maddesi gereğince sanığın (Dila Koyurga) atılı suçtan beraatine karar verildi" denildi.



CUMHURİYET, BİRGÜN VE TELE-1'DEN ALGI OPERASYONU
Sosyal medya hesabında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ağza alınmayacak küfürler eden ve söz konusu küfürler nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunulan Dila Koyurga'nın beraatını haberleştiren Cumhuriyet, Birgün ve Tele1, Koyurga'nın halkı kin ve düşmanlık suçundan değil cumhurbaşkanına hakaretten beraat ettiğini yazarak algı oyununa girişti. Oysa gerçek farklıydı. Dila Koyurga hakkında 26 Mayıs'ta Cumhurbaşkanına hakaretten suç duyurusunda bulunulmasına rağmen bu konuyla ilgili 8 aydır dava bile açılmadı.

Erdoğan'a sosyal medya hesabından galiz küfürler eden CHP Gençlik Örgütleri İzmir İl Sekreteri ve Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Dila Koyurga hakkında cumhurbaşkanına hakaret suçundan henüz bir işlem yapılmazken Cumhuriyet, Birgün ve Tele1, Koyurga'nın başka bir davadan aldığı beraatını cumhurbaşkanına hakaret suçundan almış gibi haberleştirerek algı oyununa girişti.



Cumhuriyet, Birgün ve Tele1, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ağza alınmayacak küfürler eden Dila Koyurga'nın söz konusu küfürlerinden dolayı yargılandığı davadan beraat ettiği şeklinde yalan haber servis etti. Gerçek ise bambaşka çıktı. Koyurga'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başbakanlığı döneminde ettiği küfürlerden dolayı değil 15 Temmuz paylaşımları nedeniyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan beraat ettiği öğrenildi.

TCK 216'DAN BERAAT ETTİ 8 AY OLDU DAVA AÇILMADI
CHP Gençlik Örgütleri İzmir İl Sekreteri ve Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Dila Koyurga'nın, sosyal medya hesabında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ağır hakaretlerde bulunduğu ve Erdoğan'a küfrettiği ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel ise Dila Koyurga hakkında kamu görevlisine hakaret ettiği gerekçesiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na 26 Mayıs'ta suç duyurusunda bulunmuştu. Cumhurbaşkanına ettiği küfürler ortadayken Koyurga hakkındaki suç duyurusunun üzerinden 8 ay geçmesine rağmen bir işlem yapılmadığı öğrenildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz paylaşımları nedeniyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat eden CHP Gençlik Örgütleri İzmir İl Sekreteri ve Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Dila Koyurga hakkında açıklamada bulundu. Başsavcılık, İzmir 23. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararına ilişkin istinaf yoluna başvurmak üzere 22 Ocak 2021 tarihinde süre tutum dilekçesi verildiğini, gerekçeli kararının yazılmasına müteakiben istinaf yoluna başvurulacağını bildirdi.

BAŞSAVCILIK: MAHKEMENİN GEREKÇELİ KARARININ YAZILMASINA MÜTEAKİP İSTİNAF YOLUNA BAŞVURULACAK"

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazılı açıklamasında, "Soruşturma sonunda 8 Haziran 2020 tarihli iddianame ile İzmir 23. Asliye Ceza Mahkemesinin 2020/443 esasına kayden dava açılmış ise de, 21 Ocak 2021 tarihli ilk duruşmada suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmiştir. Bu karara karşı Başsavcılığımız tarafından istinaf yoluna başvurmak üzere 22 Ocak 2021 tarihinde süre tutum dilekçesi verilmiş olup, gerekçeli kararın yazılmasına müteakiben istinaf yoluna başvurulacaktır" denildi.

"ŞÜPHELİ 18 YAŞINDAN KÜÇÜK VE ZAMANAŞIMINDAN DOLAYI KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA KARAR VERİLDİ"

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklaması şöyle:

"Söz konusu paylaşımlarda öne sürülen olayda, suça sürüklenen çocuk D. K. tarafından yapılan 2 Haziran 2013 ve 16. Haziran 2013 tarihli paylaşımlara konu olayla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan vekili tarafından 26 Mayıs 2020 tarihli dilekçe ile 'Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Hakaret' suçundan şikâyetçi olunmuştur. Söz konusu paylaşımların vuku bulduğu tarihte Cumhurbaşkanımızın başbakan olması nedeniyle soruşturma genel hükümlere göre başlatılmıştır."

"ŞÜPHELİ 2014 YILINDA 18 YAŞINI DOLDURMUŞTUR"

"İlgili, 2014 yılında 18 yaşını doldurmuştur. Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2020/49799 soruşturma sayılı dosyası üzerinden yürütülen soruşturma sonunda, paylaşımların yapıldığı tarihte failin 18 yaşından küçük olması, bu nedenle TCK 66/2. fıkrası uyarınca fiilin 5 yıl 4 aylık zamanaşımı süresine tabi olması ve bu sürenin de şikâyet tarihi itibarıyla dolmuş olması sebebiyle 8 Haziran 2020 tarihinde Ek Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar verilmiştir. Bu karar, Sayın Cumhurbaşkanımızın vekiline 13 Haziran 2020 tarihinde elektronik tebligat yoluyla usulüne uygun şekilde tebliğ edilmiş, karara yönelik herhangi bir itirazda bulunulmamıştır."

"PAYLAŞIMLARINI 2019'DAN ÖNCE BELİRLENEMEYEN BİR TARİHTE KALDIRMIŞ"

"Zamanaşımının dolmasına esas kabul edilen İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü raporuna göre, 2013 yılında atılmış söz konusu twitlere rastlanmadığı, paylaşımların 2019'dan önce belirlenemeyen bir tarihte kaldırılmış olduğu belirtilmiştir."

DİLA KOYURGA'NIN 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI YAPTIĞI PAYLAŞIM

"Öte yandan, şikâyet dilekçesinde yer almayan ancak soruşturma sırasında Cumhuriyet Başsavcılığımızca re'sen tespit edilen 17 Temmuz 2016 tarihli paylaşımdaki 'Dün Konak Meydanına inipte direnme ayağına hırsızlık yapan şerefsizler saat kulesinin saatine musluk başlıklarına kadar çaldılar. Kanınızda var.' şeklindeki ifadeler ile ilgili olarak TCK'nın 216/2. maddesi kapsamında soruşturmaya devam edilmiştir. 'Halkın bir kesimini alenen aşağılamak' suçundan yürütülen soruşturmada, 'konutu terk etmemek' şeklindeki adli kontrol talebinde bulunulmuş, İzmir 2. Sulh Ceza Hâkimliğinin 2020/303 D.iş sayılı kararıyla şüpheli hakkında 27 Mayıs 2020 tarihinde 'elektronik kelepçe takılarak konutu terk etmemek' adli kontrol tedbiri kararı verilmiştir. Bu karar 5 Haziran 2020 tarihinde yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrole çevrilmiştir.

"GEREKÇELİ KARARIN ARDINDAN İSTİNAF YOLUNA BAŞVURULACAK"

"Soruşturma sonunda 8 Haziran 2020 tarihli iddianame ile İzmir 23. Asliye Ceza Mahkemesinin 2020/443 esasına kayden dava açılmış ise de, 21 Ocak 2021 tarihli ilk duruşmada suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmiştir. Bu karara karşı Başsavcılığımız tarafından istinaf yoluna başvurmak üzere 22.01.2021 tarihinde süre tutum dilekçesi verilmiş olup, gerekçeli kararın yazılmasına müteakiben istinaf yoluna başvurulacaktır."

"(...) Cumhuriyet Başsavcılığımız, hukukun üstünlüğü ilkesinin rehberliğinde, kanunların çizdiği çerçeve içerisindeki görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirerek soruşturmalarına devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

"KARARA YÖNELİK İTİRAZDA BULUNULMAMIŞTIR" İDDİASI

Öte yandan; İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın; "8 Haziran 2020 tarihinde Ek Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar verilmiştir. Bu karar, Sayın Cumhurbaşkanımızın vekiline 13 Haziran 2020 tarihinde elektronik tebligat yoluyla usulüne uygun şekilde tebliğ edilmiş, karara yönelik herhangi bir itirazda bulunulmamıştır" şeklindeki ifadelerine cevap geldi.

ŞÜPHELİ DİLA KAYURGA HAKKINDA TCK 299 KAPSAMINDA CUMHURBAŞKANINA HAKARET SUÇ DUYURUSU YAPILDI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel'in TCK 125 maddesi kapsamında ilk dilekceye ek olarak TCK 299 maddesi kapsamında Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na sikayette bulunulduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanı avukatının TCK 125 maddesi kapsamındaki takipsizliğe TCK 299 maddesi kapsamında Cumhurbaşkanına hakaret suçunu şikayet ettiği olunduğu gerekçesiyle itiraz etmediği bildirildi.

İŞTE O SUÇ DUYURUSU

Ahmet Özel'in 27 Mayıs 2020 tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuru şöyle:

"Dila Koyurga suça konu paylaşım suçu öğrendiğimiz tarihte yayında/ulaşılabilir olmasından dolayı devam eden eylem nedeniyle TCK'nın 299. maddesi gereğince Cumhurbaşkanına hakaret suçu gerçekleşmiş olup şüphelinin suç teşkil eden paylaşımlarının ekran görüntüleri tarafımızca alınıp delil olarak sunulmuş olsa da şüpheli tarafından daha sonra hesabından kaldırılmıştır. Ancak tarafımızca sunulan deliller güncel olup suç tarihi de 26 Mayıs 2020 tarihidir. Yukarıda arz ve izah olunan ve savcılığınızca re'sen gözetilecek diğer hususlar muvacehesinde, özel hukuka ilişkin haklarımız mahfuz kalmak kayıt ve şartıyla; TCK'nun 299 maddesinde hükmü bulunan Cumhurbaşkanına hakaret suçu gereğince şüpheli hakkında soruşturma yapılarak kamu davası açıkmasını ve açılacak olan davaya müdahil olarak kabulümüzü saygıyla talep ederim."

Başkan Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel'in; şüpheli Dila Koyurga hakkında TCK 299 kapsamında Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusuna ilişkin soruşturma açılması bekleniyor.