Hafta sonu sokağa çıkma yasağında marketler açık mı? 13 Aralık marketlere, fırınlara, kasaba gidilebilir mi?

Sokağa çıkma yasağında marketler açık mı? Sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. Corona virüs vakalarının hızla artmaya başlamasıyla birlikle Cumhurbaşkanlığı liderliğinde kabine toplantısı yapıldı ve hafta sonları tam gün hafta içleri de belli saatlerde sokağa çıkma yasağının uygulanmasına karar verildi. Artık hafta sonları evlerinde kalan vatandaşlar 13 Aralık hafta sonu yasakta marketlere, fırınlara, kasaba gidilebilir mi? Araştırmasını yapıyor. Peki yasaklarda dışarı çıkılabiliyor mu?

Giriş Tarihi 13 Aralık 2020, 10:21 Güncelleme 13 Aralık 2020, 10:21
Hafta sonu sokağa çıkma yasağında marketler açık mı? 13 Aralık marketlere, fırınlara, kasaba gidilebilir mi?

İÇİNDEKİLER

Sokağa çıkma yasağı ile ilgili İçişleri Bakanlığı Genelgesi 81 ile gönderildi ve vatandaşlar arama motorları üzerinden sıkça araştırmalara başladı. Özellikle Sokağa çıkma yasağında marketler açık mı? Sorusunun yanıtı en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Peki 13 Aralık hafta sonu yasakta marketlere, fırınlara, kasaba gidilebilir mi? Marketlere, fırınlar ve kasapların çalışma saatleri de araştırılır oldu. Sokağa çıkma yasağında marketlere dair merak edilen tüm bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA MARKETLER AÇIK MI, GİDİLEBİLİR Mİ??

Kısıtlamanın olduğu Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecektir. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir.

Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacaktır (Bu iş yerlerinde sadece ekmek ve unlu mamul satışı yapılabilir.). Vatandaşlarımız (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç) ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidip gelebileceklerdir.

Fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacaktır.

Lokanta ve restoran tarzı işyerleri, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere açık olabilecektir.

KİMLER SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN MUAF?

a) İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri,

b) Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri,

c) Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleri afetle ilgili çalışma yürüten kurum/kuruluşlar, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT vb.),

ç) Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi),

d) Yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dâhil) ve lojistiğini yapan firmalar,

e) Oteller ve konaklama yerleri,

f) Sağlık hizmetlerinin kapasitesini arttırmaya yönelik acil inşaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten işletme/firmalar,

g) Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri,

ğ) Üretim ve imalat tesisleri,

h) Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları ve gazete dağıtıcıları,

ı) Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından yerleşim merkezleri için her 50.000 nüfusa bir adet ve il sınırları içinden geçen şehirlerarası karayolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 km için bir adet olmak üzere belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonu ve lastik tamircisi (Bu madde kapsamında açık olacak akaryakıt istasyonları ile lastik tamircileri kura yöntemi ile belirlenecektir),

i) Sebze/meyve toptancı halleri,