Son dakika: Türk ve Yunan heyetleri arasında NATO'da kritik görüşme! İşte masadaki konular

Son dakika haberine göre, Türk ve Yunan heyetleri bugüni Brüksel’de bir araya gelecek. Tüm gözlerin çevrildiği toplantıda neler konuşulacak? Masada hangi konular var? Doğu Akdeniz gerilimi çözülecek mi? A Haber muhabiri Fatih Özyar, Belçika’nın Brüksel kentinden toplantı ile ilgili detayları aktardı. Öte yandan NATO Askeri Komite Başkanlığınca bugüne ertelenen Türkiye ile Yunanistan askeri heyetleri arasında "Ayrıştırma Usullerinin" ele alınacağı teknik toplantının TSİ 15.30 gibi yapılması planlanıyor.

Giriş Tarihi 10 Eylül 2020, 10:14 Güncelleme 10 Eylül 2020, 13:19
Son dakika: Türk ve Yunan heyetleri arasında NATO’da kritik görüşme! İşte masadaki konular

İÇİNDEKİLER



Türk ve Yunan heyetleri bugüni Brüksel'de bir araya gelecek. Tüm gözlerin çevrildiği toplantıda neler konuşulacak? Masada hangi konular var? Doğu Akdeniz gerilimi çözülecek mi? A Haber muhabiri Fatih Özyar, Belçika'nın Brüksel kentinden toplantı ile ilgili detayları aktardı.

Özyar bugün gerçekleşecek toplantı ile ilgili, "Toplantının gerçekleşeceği saat henüz açıklanmış değil fakat öğle saatlerinde olacağı Türkiye saatiyle 14'ten itibaren başlayacağını düşünüyoruz diplomatik kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre. Bu toplantıda iki heyet bir araya gelecek. Türkiye'nin ve Yunanistan'ın NATO'da görevli olan askerleriyle sivil yetkililerinden oluşan heyetler bir araya gelecek." ifadelerini kullandı.

MASADAKİ KONULAR NELER?
Masada ne gibi konular olacak? Tek ana gündem maddesi var bu da bir anlamda çatışmayı önleme tedbirleri anlamına gelen ayrıştırma usulleri masaya yatırılacak. Bunlar ne olacak bunlar görüşülecek. İlk ayağı 3 Eylül'de gerçekleşmişti. İkinci ayağı Salı günü gerçekleşmesi gerekiyordu fakat 2 gün gecikmeyle bugüne ertelendi. Gözler buraya çevrilmiş durumda çünkü buradaki bir anlamda Doğu Akdeniz'de yaşanan askeri gerilim ve Navtex savaşlarının da sona erdirilmesi hedefleniliyor.

MASADA HANGİ KONULAR YOK?
Kıta sahanlığı, münhasır ekonomik bölge ve hidrokarbon kaynaklarının adil paylaşımı gibi konular burada kesinlikle gündeme gelmeyecek.

SAATİ BELLİ OLDU
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görüşmesi sonrası yapılmasına karar verilen ve NATO Askeri Komite Başkanlığınca bugüne ertelenen Türkiye ile Yunanistan askeri heyetleri arasında "Ayrıştırma Usullerinin" ele alınacağı teknik toplantı TSİ 15.30 civarında gerçekleştirilecek.

Türkiye, konunun diyalog ile ön koşulsuz çözülmesine yönelik çalışmaları desteklemeyi sürdürüyor. Bugün gerçekleştirilmesi planlanan toplantıya yönelik de Türk askeri yetkililerin her türlü hazırlığı yaptığı belirtiliyor.

Bunun yanı sıra Yunan yetkilileri, bunun teknik bir diyalog toplantısı olmayacağı, sadece Yunanistan'ın kendi görüşlerini anlatacağı bir toplantı olacağı yönünde demeçlerde bulunuyor.

Söz konusu durum bile sorunun çözümüne ilişkin iki ülkenin konuya yaklaşımını gözler önüne sermesi bakımından önem taşıyor. Yunan yetkililerin toplantıya saatler kala yaptıkları bu açıklamaların art niyetli, diyalog karşıtı ve gerginliği destekler nitelikte olduğu değerlendiriliyor.

Öte yandan, dün gerçekleştirilen Konsey toplantısının gizli gündeminin ve konuşulanların Yunan basınında haber olarak yer almasının da özellikle Brüksel'deki NATO kaynaklarının tepkisini çektiği öğrenildi.