
Tarihi insanlık kadar eski olan İstanbul, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Dört bir yanı surlarla çevrili olan bu eşsiz güzellikteki şehir sayısız kereler kuşatılmışsa da kendini kimseye teslim etmedi. 564 yıl önce, 29 Mayıs 1453 Salı günü, Sultan Mehmet ve ordusu 52 gün süren kuşatma sonunda şehre girdi. Sultan Mehmet, Türk askerlerinin kale burçları dâhil, şehrin her tarafından göklere yükselen tekbir ve ezan sesleri arasında, nihayet Ayasofya'ya geldi. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a girdikten sonra imparator Konstantin'in Sarayını tetkik ederken bu eski beyti hatırlayıp okuduğu söylenir. İşte Fatih Sultan Mehmet Ayasofya duası... son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de
AYASOFYA'NIN GİZEMLERİ ŞOKE ETTİ! TIKLA ÖĞREN
FATİH'İN AYASOFYA'DA OKUDUĞU BEYİT NEDİR?
Fatih in istanbul'a girdikten sonra imparator konstantin'in sarayını tetkik ederken bu eski beyti hatırlayıp okuduğu söylenir. farsça olup anlamı "kayzer'in (imparator) sarayında örümcek teşrifatçılık yapıyor, efrasiyab'ın yerinde hakimiyet davulunu da baykuşlar çalıyor (ya da efrasiyab'ın yerinde baykuşlar nöbet tutuyor)" imiş.
İşte o beyit...
perdedari mikoned der kasr-ı kayzer ankebut bum nevbet mizedend der târem-i efrâsiyâb.
Açıklaması: Kayser'in kasrında örümcek perdedarlık ediyor, Efrasiyab'ın sarayında da baykuş nevbet çalıyordu.
SULTANIN FETİH GANİMETİ
Artık Ayasofya Camii olarak anılacak olan tarihi yapı, fethin en büyük nişanı ve Fâtih Sultan Mehmet'in fetih ganimetiydi. Fâtih, fetihten sonra kendisine sunulan Bizans servet ve hazinelerinin hepsini reddetmiş; ganimet olarak Ayasofya ile birlikte yedi kiliseyi kabul etmeye razı olmuştu.
KİLİSEDEN CAMİYE DÖNÜŞ
Fâtih Sultan Mehmet, muhteşem mabedin, üç günde, Cuma gününe kadar, camiye dönüştürülmesini emretti. Önce Hristiyanlığa ait kutsal eşyalar dışarı çıkarıldı. Mihrap, minber gibi eklemeler hazırlanıp tamamlandı. 1 Haziran Cuma günü erkan-ı devletle Ayasofya'ya gelen Fâtih, ilk Cuma namazını kıldı. Minbere çıkan Hoca Akşemseddin de hutbe okudu.