Af için net tarih açıklandı! Uyuşturucuya cezaevindekilere af var mı?

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi için son dakika haberi geldi. Edinilen bilgilere göre 90 bin kişiye tahliye yolunu açacak infaz düzenlemesinin 3 Nisan 2020 Cuma günü komisyonda görüşüleceğine yer verildi. Cinsel istismara ceza indirimi var mı? İnfaz düzenlemesi maddeleri belli oldu! Binlerce mahkumun ve mahkum yakınlarının beklediği düzenleme hayata geçiyor.

Giriş Tarihi 01 Nisan 2020, 12:58 Güncelleme 02 Nisan 2020, 18:58
Af için net tarih açıklandı! Uyuşturucuya cezaevindekilere af var mı?

İÇİNDEKİLER

İnfaz düzenlemesi için süreç belli oldu. Adalet Komisyonu 'na dün gelen "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Cuma günü komisyonda görüşülecek. İnfaz yasasında cinsel istismar var mı? Cinsel suçlara ceza indirimi çıkacak mı sorusu gündeme oturdu. Uzun süredir kamuoyunda tartışılan cinsel suçlara ceza indirimi maddesinin infaz yasasında olup olmadığı merak ediliyor. Peki Peki uyuşturucuya cezaevindekilere af ve var mı? İşte infaz yasası içeriği ve maddeleri detayları takvim.com.tr'de.

KOMİSYON GÖRÜŞMELERİ NE KADAR SÜRER?

Edinilen bilgilere göre Adalet Komisyonu 'nda Cuma günü başlayacak görüşmelerin en az 2 gün sürmesi bekleniyor. Kısa sürede komisyondan geçecek teklif, TBMM Genel Kurulu 'na sunulacak.

Teklifle açık cezaevi şartlarından yararlanma hakkı olan yaklaşık 45 bin mahkum 31 Mayıs'a kadar izinli sayılacak. Terör, kasten öldürme, uyuşturucu, cinsel taciz ve kadına şiddet dışındaki suçların cezalarındaki infaz süreleri yarıya inecek. Bu da 45 bin kişiye tahliye yolu açacak.

SONRA NE OLACAK?

Komisyondan geçtikten sonra teklif Genel Kurul 'a gelecek. 7 Nisan 2020 Salı günü saat 15.00 'da Genel Kurul 'a gelecek. Genel Kurul 'da görüşülecek ve oylanacak düzenleme, onaylarak Resmi Gazete 'de yayımlanacak ve tahliyeler, kanunun Resmi Gazete 'de yayımlandığı tarihte başlayacak.

İNFAZ YASASI MADDELERİ AÇIKLANDI!

AK Parti Grup Başkanvekili Özkan'ın açıklamalarıyla sistemin detayları belli oldu:

- Toplum vicdanını yaralayan cinsel suçlar, uyuşturucu madde suçları, kasten adam öldürme, kadına karşı şiddet ve terör suçları, kapsamın dışına çıkarılmıştır.

- Ceza infaz düzenlemesi ile süreler yeniden belirlenmektedir. Kasten adam öldürme, uyuşturucu, terör, kadına karşı suçlar dışındaki suçlar 1/2 ceza sistemi üzerinden düzenlenmiştir.

- Bazı suçlarda kamu düzenine verilen zarar göze alınarak cezaların artırılması öngörülüyor.

- Toplumda büyük zarar oluşturan tefeciliğin cezası artırılacak. 1 Temmuz 2016 öncesi işlenmiş denetimli serbestlik suçlarında süreyi 3 yıla çıkarıyoruz.

Amaçlı suç örgütü kuranların cezalarının tavan ve tabanını 2 yıl artırıyoruz.

- Kadınlar, yaşlılar ve anneler lehine de düzenlemeler yaptık. 0-6 yaş altında çocuğu bulunan ve kendine bakamayacak hastalığı bulunanlar için konutta infazı getiriyoruz.

- Hakim teminatına bağlanan iyi hal indirimi itiraz müessesine de açılıyor.

KAÇ KİŞİ FAYDALANACAK?

Şuanda geçici ve kalıcı infaz düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 45 bin kişi bundan yararlanıyor. Ayrıca, salgın hastalık nedeniyle açık cezaevinden konutta cezaya geçecekler olanlarla birlikte bu sayı 90 bini buluyor.

İNFAZ YASASI İÇİN KRİTİK TARİH!

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, dün yaptığı açıklamada, 90 bin kişinin infaz düzenlemesinden yararlanacağını ifade etmiş. Salı günü Genel Kurul'a gelmesini beklediklerini söylemişti.

KAPSAM DIŞI SUÇLAR BELLİ OLDU
Ceza infaz yasasında kapsam dışı suçlar da duyuruldu. Buna göre, istismar, kadına şiddet, uyuşturucu, kasten işlenen cinayetler ve terör suçları kapsam dışı bırakıldı.