Gözler orada! İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri ve Sakarya coronavirüs var mı? Türkiye'de Koronavirüs hangi ilde, hangi ilçelerde var?

İstanbul, Ankara, İzmir Bursa, Kayseri ve Sakarya coronavirüs var mı? Koronavirüs hangi ilde, hangi ilçelerde görüldü? Dünyada binlerce kişinin ölümüne neden koronavirüsle ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gece saatlerinde yaptığı açıklamada Türkiye'de koronavirüsü görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca, "Koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın sonucu pozitif çıktı." dedi. Öte yandan Hudut ve sağlık çalışanlarının izinleri ikinci bir emre kadar iptal edildi. Bakan: Vatandaşlara seyahat uyarısında bulunan Koca, "Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım, Bakanlıkça bildirilen koronavirüsten korunma yollarına mutlaka uyalım. Koronavirüsünün hangi il ve ilçelerde görüldüğüne dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı

Giriş Tarihi 12 Mart 2020, 09:49 Güncelleme 21 Mart 2020, 02:42
Gözler orada! İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri ve Sakarya coronavirüs var mı? Türkiye’de Koronavirüs hangi ilde, hangi ilçelerde var?

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de Koronavirüs hangi ilde, hangi ilçelerde var? İstanbul, Ankara, İzmir Bursa, Kayseri ve Sakarya coronavirüs var mı? Sorusu milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Bu bağlamda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsle ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Bakan Koca açıklamasında Türkiye'de koronavirüsünün görüldüğünü açıkladı. Bakan Koca, "Hastanın virüsü, Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Verilere göre tanı erken konmuştur, virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler gözetim altındadır." ifadelerini kullandı. Peki, Koronavirüs hangi ilde, hangi ilçelerde görüldü? İstanbul, Ankara, İzmir Bursa, Kayseri ve Sakarya coronavirüs var mı?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

KORONAVİRÜS HANGİ İLDE, İLÇELERDE GÖRÜLDÜ?

Koronavirüsünün hangi il ve ilçelerde görüldüğüne dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

"ZORUNLU OLMADIKÇA YURT DIŞINA ÇIKMAYALIM"

Vatandaşlara seyahat uyarısında bulunan Koca, "Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım, Bakanlıkça bildirilen koronavirüsten korunma yollarına mutlaka uyalım. Biz dünyayı uyarırken aynı zamanda hazırlandık. Bakanlığımız, tüm birimleriyle devletimiz koronavirüsle mücadelesini planladı. Bugüne kadar gösterdiğimiz başarı, bundan sonrası için mücadelemizin kolay olacağının garantisi kabul edilmelidir. Bir veya birkaç vaka salgın olarak görülmemelidir." diye konuştu.

SAKARYA'DA KORONAVİRÜS ŞÜPHESİ

Sakarya'da umreden dönen ve öksürük şikayetiyle hastaneye başvuran bir kadın Corona Virüs şüphesiyle tedaviye alındı.
Sapanca ilçesinde umreden dönen bir kadın öksürük şikayetiyle Sapanca Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Hastanede tetkikleri yapılan hasta durumunun şüpheli bulunması üzerine ambulansla Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Hasta, Corona Virüs şüphesiyle tedaviye alındı.

CANLI KORONAVİRÜS HARİTASI

"KORONAVİRÜS ALACAĞIMIZ TEDBİRLERDEN GÜÇLÜ DEĞİLDİR"

"Koronavirüsün alınacak tedbirlerden daha güçlü olmadığının altını çizen Bakan Koca, "Bir hasta topyekun risk değildir. Karantinaya alınmış bir hasta toplumu tehdit edemez. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda düzene sokmaktır. Bu küresel soruna karşı ulusal mücadele vereceğiz. Risk somut, tedbirler basittir. Koronavirüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir." şeklinde konuştu.

OKULLAR TATİL EDİLECEK Mİ?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada "Koronavirüs tedbirleri kapsamında eğitim sürecinin planlanmasında Sağlık Bakanlığı'yla değerlendirmelerimiz sürmektedir. Okulların tatil takvimiyle ilgili resmi kaynaklar dışında hiçbir açıklamaya itibar edilmemeli." ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir milletvekilinin "Okullarda nisan ayında bir haftalık tatilin iki hafta yapılacağıyla ilgili sosyal medyada paylaşımlar var. Bu konuda bir açıklama yapabilir misiniz?" sorusu üzerine de "Milli Eğitimle ilgili biz zaten önümüzdeki günlerde görüşmüş olacağız. Orada tartışmış oluruz." şeklinde konuştu.

Koca açıklamalarına şu şekilde devam etti;

"Virüs komşu ülkeleri, Avrupa'yı, toplam 114 ülkeyi sardı. Bu ana kadar ki başarımız, elimizde olmayan faktörlerle devam etmeyebilir. Kontrolümüz altında olmayan değişkenler ve faktörler var, Avrupa örneğinde verdiğim gibi... Vaka görülmesi mümkündür. Yayılmasını önlemek bizim elimizde. Hepimiz görevlerimizi yapar, sorunla kurallara göre mücadele edersek ikinci büyük başarıyı elde edebiliriz. Dünya bununla kıyaslanmayacak kadar büyük salgınlar gördü. Koronavirüs salgınında şu ana kadar ölüm oranı çok düşüktür fakat bizim için her hayat çok büyük değere sahiptir. Kaygının büyüklüğü dünyada vakanın büyüklüğünden kat kat fazladır. Bu küresel soruna karşı tek tek bireyler olarak ulusal bir mücadele vermeliyiz. Riskler somut, kurallar çok basit, uyarsak bu riski ortadan kaldırabiliriz. Sorun küresel, mücadele ulusal, riskler somut, kurallar basit."


TÜRKİYE'DE İLK KORONAVİRÜS VAKASI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gece 00.30'da yaptığı basın açıklamasında koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını bildirdi.

Koca, hastaya ilişkin "Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir" ifadelerini kullandı.

.KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

• Yüksek Ateş

• Öksürük

• Solunum sıkıntısı

• Şiddetli vakalarda zatürre , ağır solunum yetmezliği , böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilir.

KORONAVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların;

*Ortamdaki diğer bireyler tarafından solunmasıyla ,

*Damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin , ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaştığı tahmin edilmektedir.

CORONA VİRÜS AŞISI VAR MI?

Aşısı henüz yoktur.

İşte Halit Yerebakan'ın Koronavirüs ile ilgili yazısı:

Coronavirüs, önce adını ve hemen ardından ışık hızıyla tüm dünyaya yayıldığını duyurdu. Özellikle ortaya çıktığı Çin'i hazırlıksız yakaladı. Aylar içinde binlerce kişi hayatını kaybetti. 'Bize de virüs gelmesin, aman dikkat edelim korona var, maskesiz dışarı çıkmayalım' gibi endişeleri bir kenara bırakın. Evet, çok hızlı yayıldığı ve 'yeni' bir virüs olduğu için korkutucu gelebilir. Paniğe gerek yok, alabileceğiniz bazı önlemler yeni koronavirüsten korunmanızı sağlayabilir.

DAMLACIKLAR YAYILIR
Nasıl bulaşır?

Hastalık kişiden kişiye yayılıyor. 2 metreden daha yakınınızda bulunan enfekte biri hapşırık ya da öksürük yoluyla virüsü size bulaştırabilir. Virüsün size geçmesi için kişinin yüzünüze karşı hapşırmasına da gerek yok. Hapşırık ve öksürük yoluyla havaya virüs dolu damlacıklar yayılır ve bu damlacıklar ağız, burun ya da gözlere inebilir.

Hasta olmayan biri virüsü yayabilir mi?

Hep bir kişinin hastayken başkalarına hastalık bulaştırdığını düşünürüz. Gerçek şu ki, bir kişi belirgin bir şekilde hasta olmasa da virüsü yayabilir. Özellikle yeni koronovirüs için bunu söylemek mümkün çünkü bu virüs kuluçka döneminde de yayılabiliyor.

Enfekte yüzeylere dokunarak virüs kapabilir miyiz?
Koronovirüsün sadece havada uçuşan virüs dolu damlacıklarla yayıldığını söylemek pek doğru olmaz. Üzerinde virüs bulunan herhangi bir yüzeye dokunup ardından ağız, burun veya gözlere dokunmak virüsün bulaşmasına neden olabilir.

N95 MASKE NEDİR?

N95 maskeler, Bakteri, virüs, toz, sis ve duman gibi kirleticileri filtreleme konusunda sıradan maskelere göre daha yüksek performans gösteriyor. Çeşitli iş güvenliği ekipmanları satan yerlerde ve medikallerde bulunabiliyor. Birçok N95 maskesi yüksek filtrasyon verimliliği ve kolay nefes alıp vermeyi kolaylaştıran düşük hava direncine sahip.

N95 MASKE TEK KULLANIMLIK MI?

N95 maskelerin gözenek yapısı belli bir standart aralığındadır, bu gözenek çapı maskenin kullanılması ile birlikte değişmeye başlar. Maske zamanla toz tutmasıyla birlikte gözenekleri kapanır, nefes alıp vermeden dolayı da bazı gözeneklerin çapı büyür.

Aynı şekilde suyla veya temizleyicilerle de yıkanması da bu gözenek çaplarında deformasyona sebep olur. Bundan dolayı n95 maskenin kullanım süresi kullanım şekline göre değişebiliyor. Ancak maskenin günlük olarak değiştirilmesi de öneriliyor.

N95 maskelerin belli bir kullanım süresi bulunmamakla birlikte tek kullanımlık maske sınıfı girdiklerinden dolayı çok uzun süreler kullanılması önerilmemektedir. Bu kullanım süresi havanın kirlilik durumu, kişinin nefes alıp verme hızı, kişinin kilosu gibi değişkenlere bağlı olarak değişir. Çok olağan dışı bir durum olmadıkça n95 maskenin günlük olarak değiştirilmesi uygun olacaktır.

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUR MU?

Virüsün boyutu 3 mikron civarındadır. Bu sebeble normal ağız ve burun maskeleri hastalıktan korunmada yarar sağlamasa da hasta olan kişilerin bu tip maskeleri kullanması, çevrelerine virüsün bulaşmasını önemli oranda azaltmaktadır. Normal fiyatlarda satılan maskeler virüslerden yüzde 30 oranında koruyabiliyor.

Cerrahi maskelerde dahi bu korunma rakamı yüzde 70'e kadar yükseliyor. Sağlık çalışanlarının kullandıkları N95 maskeler var onlar öneriliyor. Virüsten koruyucu özellikteki maskelerin çok daha özel filtreleri bulunmaktadır ve bunlar, koruma gözlükleriyle birlikte kullanılmalıdır.

Hijyen kurallarına uyulması, el temizliğine dikkat edilmesi, eller ile göz, ağız ve burun temasından kaçınılması çok önemlidir. Korona için sadece cerrahi maske kullanılması öneriliyor. Diğer izolasyon yöntemimiz ise temas. El hijyenine fazlasıyla önem verilmeli, birisi ile tokalaştıktan sonra eller olabildiğince hijyenil bir biçimde temizlenmeli.

KORONAVİRÜS (COVİD 19) NEDİR?

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyada 118 ülkeye sıçrayan Covid-19, RNA (ribonükleik asit) virüs ailesi olarak tanımlanmaktadır. Görünümünün lipit zarın etrafında sivri uçlu proteinlerden oluşmuş taç şeklinde olması, virüsün koronavirüs olarak adlandırılmasına neden olmaktadır.

KORONAVİRÜSÜ BELİRTİLERİ BÖYLE ÇIKIYOR

Virüse yakalananlarda önce yüksek ateş başlıyor. Ardından kuru öksürük şikayetleri gözleniyor. Bir haftanın sonunda ise nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor.

Çin'de bazı hastaların hastanede uzun süreli tedavi altına alınması gerekmişti.

Ancak şu an eldeki bilgiler sadece hastaneye kaldırılan ağır hastaların yaşadıklarıyla sınırlı. Virüse yakalanıp daha hafif bir şekide atlatan olup olmadığı konusunda detaylı bir bilgi henüz yok.

Koronavirüs orta derece soğuk algınlığından, ölüme varacak semptomlara yol açabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti.