Okullar tatil mi oluyor? 2020 okullar erken mi kapanacak? MEB açıklaması geldi mi?

Okullar erken mi kapanacak? Sorusu milyonlarca öğrenci ve veli tarafından soruluyor. Bu anlamda MEB tarafından bugün bir toplantı gerçekleştirilecek. Önceki gün Milli Eğüitim Bakanlığı bir açıklama yaptı ve okulların tatil edilebileceğinin gündemde olduğu bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Koronavirüs nedeniyle okullar tatil edilecek mi?" sorusu üzerine,"Ortak açıklama yapacağız, birlikte göreceğiz." ifadelerini kullandı. Toplantının ardından saat 16.30'da basın açıklaması yapılacak. Virüsü alan kişide, korona 27 güne kadar canlı kalarak çoğalır. En tehlikeli dönem ilk 14 gündür. Yaşlılar için ölüm riski gençlere oranla daha fazladır.

Giriş Tarihi 12 Mart 2020, 10:28 Güncelleme 12 Mart 2020, 19:20
Okullar tatil mi oluyor? 2020 okullar erken mi kapanacak? MEB açıklaması geldi mi?

İÇİNDEKİLER

Korona virüsü nedeniyle okullar tatil edilecek mi? Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ne zaman görüşme yapacak? Korona virüsü nedeniyle okullar tatil edilir mi? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Koronavirüs nedeniyle okullar tatil edilecek mi?" sorusuna yanıt verdi. Selçuk,"Ortak açıklama yapacağız, birlikte göreceğiz." dedi. Ayrıca KKTC 'de ilk korona virüsü vakasının görülmesinin ardından okullar 15 Mart 'a kadar tedbir amaçlı tatil edildi. Yeni tip Corona virüsü (COVID-19), öksürük, hapşırık gibi solunum yolları damlacıklarının yanı sıra burun akıntısı veya balgam gibi yüzeylere bulaşan salgılara temasla bulaşıyor.

OKULLAR ERKEN Mİ KAPANACAK?

Ara tatil öne alındı. İlk, orta ve liseler, 16 Mart itibarıyla bir hafta tatil edildi. Öğrenciler, 23 Mart'tan itibaren bir hafta süreyle evden internet ve televizyon kanalları üzerinden eğitimlerine devam edecekler.

Üniversitelerimiz, 16 Mart tarihinden itibaren 3 hafta süreyle tatil edilecektir.

Uzmanların yaptığı tavsiyeler çerçevesinde spor müsabakalarının Nisan sonuna kadar seyircisiz oynama kararı alınmıştır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

MEB SON DAKİKA OKULLAR TATİL Mİ AÇIKLAMASI!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Koronavirüs nedeniyle okullar tatil edilecek mi?" sorusuna yanıt verdi. Selçuk,"Ortak açıklama yapacağız, birlikte göreceğiz." dedi.. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Koronavirüs nedeniyle okullar tatil edilecek mi?" sorusu üzerine,"Ortak açıklama yapacağız, birlikte göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığından alınan bilgiye göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla Bilkent Yerleşkesi'nde gerçekleştirilecek toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da iştirak edecek.

OKULLAR TATİL EDİLECEK Mİ?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada "Koronavirüs tedbirleri kapsamında eğitim sürecinin planlanmasında Sağlık Bakanlığı'yla değerlendirmelerimiz sürmektedir. Okulların tatil takvimiyle ilgili resmi kaynaklar dışında hiçbir açıklamaya itibar edilmemeli." ifadelerini kullandı.

KKTC 'DE TATİL EDİLDİ

KKTC 'de ilk korona virüsü vakasının görülmesinin ardından okullar 15 Mart 'a kadar tedbir amaçlı tatil edildi.

ÖNCEKİ GÜN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Önceki gün Sağlık Bakanı yaptığı açıklamada "Bizim her yıl gündeme aldığımız pandemic eylem planımız var. Eylül-Ekim aylarında hazırlıklarımızı yapmıştık. İllerde de il koordinasyonu var. Kıtalararası enfeksiyonun yayılmasında yapılması gerekenleri korona olmadan da gündemimize almıştık. Pandemic eylemi planı doğrultusunda neler yapılabileceğini belirliyoruz. Okulların tatili şu an gündemimizde yok. Ama okullar ile ilgili süreçte bilim kurulunun bu konuyu gündemine alıp, sadece bu dönemde yapılabilecek olan belki tatilleri erken alabilir.

Bilim kurulunun önerisi daha önemli olur. Bilim kurulu yapısı 26 kişiden oluşan biliyorsunuz akademik camiadan önemli hocalarımızın da içerisinde yer aldığı, her gün bir araya gelinerek ülke ve dünyadaki değişimleri değerlendiren bir kurul bu kurulumuz. Şu an için okulların tatili için bir değerlendirme olmadı, bunun bir hafta sonra, 3 hafta sonra ya da bir gün sonra olmayacağı anlamına gelmez. Bir hafta önce bilindiği gibi sadece İtalya'da vardı. Türkiye'de de yarın olmayacağı anlamına gelmez.

Milli Eğitim Bakanlığımızla tüm konuları ele alacağız. Okullardaki dezenfekte sürecine ilişkin bilim kurulunda görüş alışverişinde bulunacağız.

Yeni mutasyona uğrayan bir virüsle karşı karşıyayız. Havaların ısınmasıyla virüsün daha da azalacağı kanaatindeyiz."demişti.

OKULLAR NE ZAMAN YAZ TATİLİ OLUYOR?

İkinci ara tatil: 6 - 10 Nisan 2020 tarihleri arasında yaşanacak. 13 Nisan 2020'de eğitim öğretim devam edecek.

Yaz tatili: 2019-2020 eğitim öğretim dönemi 19 Haziran 2020 tarihinde tamamlanacak ve 11 haftalık yaz tatili başlayacak.

SINAVLAR NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığınca, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 7 Haziran 2020'de gerçekleştirilecek.

İkinci yarıyılın sona ermesinin ardından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 20 ve 21 Haziran 2020'de yapılacak. Başvuruları 6 Şubat-3 Mart'ta alınacak sınavın sonuçları, 23 Temmuz'da açıklanacak.

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş ve halsizlik
Solunum problemleri
Denge sorunları
Psikolojik durumda değişme
Kişilerin kendini sıkıntılı ve mutsuz hissetmesi
Karın bölgesinde şişlik
Görme problemleri

KORONAVİRÜS NASIL BULAŞIR?

Dünyayı alarma geçiren corona virüs bulaşıcı bir salgın hastalık olarak kabul edildi. Yayılma gücü yüksek bir hastalık olduğundan hem toplumların hem de bireylerin önlemlerini alması gerekmektedir.

Corona virüsün 100'ün üzerinde çeşidi vardır. Büyük çoğunluğu hayvanlarda enfeksiyona yol açan, çok azının da insanlara bulaştığı virüstür. Kişilere geçen koronavirüsün çoğu hafif bir soğuk algınlığı ile atlatılabilmekte olmasına karşın ölüm vakaları da giderek artmaktadır. Güncel rakamlara göre dünyada coronavirüs bulaşan kişi sayısı 76 bin iken; 2 bin 300 kişi bu virüsten hayatını kaybetti.

KORONAVİRÜS AŞISI BULUNDU MU?

Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bazı aşıların hayvanlar üzerinde denenme aşamasında olduğu belirtiliyor.

İnsanlarda kullanılabilecek bir aşının en iyi ihtimalle gelecek yılın ortalarını bulması bekleniyor.

Hayvanlar üzerinde denenen aşılar olumlu sonuç verirse önümüzdeki aylarda insanlar üzerinde deneme aşamasına geçilebilir.

İnsanlarda da olumlu sonuç vermesi halinde kitlesel üretime geçilmesinin epey zaman alacağı ifade ediliyor.

KORONAVİRÜS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

2019 nCoV için spesifik bir antiviral tedavi olmaması, patogenezinin tam olarak bilinmemesi nedeni ile uygulanan tedavi destekleyici, ikincil enfeksiyonları ve komplikasyonları önlemeye yöneliktir.

Tedavide;

Solunum sıkıntısı, hipoksemi ve şok hastalarına ek oksijen tedavisi önerilmektedir.

Şok bulgusu olmadığında hastalarında konservatif sıvı tedavisi önerilmektedir.

SARI'ye neden olabilecek olası patojenlere yönelik ampirik antimikrobiyaller (antibiyotikler, influenza nöraminidaz inhibitörleri, antifungaller) önerilmektedir.

Sepsisli hastalara hasta değerlendirmesinden sonraki ilk bir saat içinde antimikrobiyallerin verilmesi sağlanmalıdır.

Başka bir nedenle endike olmadığı sürece viral pnömoninin veya ARDS'nin tedavisi için rutin olarak sistemik kortikosteroid verilmemelidir. Çünkü gözlemsel çalışmalar SARS hastalarında uygulanan kortikosteroidlerin sağkalım yararı sağlamadığı ancak olası zararların olabileceği (avasküler nekroz, psikoz, diyabet ve gecikmiş viral klirens) rapor edilmiştir.

SARI hastaları hızlı ilerleyen solunum yetmezliği ve sepsis açısından yakından izlenmeli ve gerekli durumlarda destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

Kritik hastaların yönetiminde eşlik eden hastalıklar yönünden yakından takibi çok önemlidir.

"YANGIN, OLDUĞU YERDE SÖNDÜRÜLEBİLİR"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş,"İlk alınan önlemlerle beraber yangın olduğu yerde söndürülebilir, ilave olgular olmayabilir. Avrupa'da da var, birkaç olguyla başlayıp 1-2 olgu artısıyla, alınan tedbirler ve virüsün özelliğiyle beraber bazı ülkelerde çok fazla artış olmadı.

Bunun yanında İran'da, Japonya'da, İtalya'da, Fransa'da görüldü. Virüsün çok yayılması için birkaç faktör var. Bir, mikroorganizmanın hastalık yapıcı gücü; iki, bireylerin vücut direnci; üç, hastalığın alınış şekli ve hekime geliş süresinin uzun olması" dedi.

KORONAVİRÜS OLAN 1 KİŞİ, 4 KİŞİYE BULAŞTIRIYOR

Prof. Dr. Dökmetaş, "Ülkemizin dört bir yanında yangınlar var, ülkemizde hiçbir şey yoktu ama çevrede olan o yangınlardan saçılan o kozalaklar ve benzeri şeyler bizim ülkemize de geldi. Şu an biz onu bölgede sabit tutuyoruz. Duamız yeni yeni kozalakların çevre ülkelerden ülkemize atılmaması.