Uzmanlardan 'Coronavirüs' uyarısı: Şekeri olan dikkat etsin

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Coronavirüs, tüm dünyayı gerdi. İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Özgür Niflioğlu virüsle ilgili önemli bilgiler verdi. İşte Coronavirüs ile ilgili merak edilen detaylar ve dikkat etmeniz gereken hususlar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Şubat 2020 Güncelleme 03 Şubat 2020, 06:59
Uzmanlardan ’Coronavirüs’ uyarısı: Şekeri olan dikkat etsin

İÇİNDEKİLER




Çin'in
Wuhan kentinde ortaya çıkan Coronavirüs, tüm dünyayı gerdi. İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Özgür Niflioğlu virüsle ilgili önemli bilgiler verdi:

KİMDEN KORKALIM?
Ateş, öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı ve akciğer filminde gölge bulunan kişiler için kritik neden, hastalıkla temastır! Yani bu bulguları taşıyan kişi son 14 gün içinde Çin'e seyahat etmişse ve Coronavirüs taşıyan kişilere müdahalede bulunmuşsa dikkat! Çünkü bu salgın tanısı için önemlidir. Aksi takdirde bu vakalar mevsimsel grip enfeksiyonu olarak kabul edilmelidir. Bu yönde önlemler alınarak panik yapılmamalıdır.


KULUÇKA SÜRESİ KAÇ GÜN?
Virüsün kuluçka süresi, 14 gündür. Coronavirüs'lü kişilerle teması olanlar, 14 gün tıbbi gözetim altında tutulmaktadır. Hastalığın tanısı normal kan testlerinden farklı olarak sadece PCR denilen özel bir yöntem ile konabilmektedir. Hastaların yine büyük çoğunluğunu Huanan Deniz Ürünleri Marketi'nde çalışanlar ya da oraya gidenler oluşturmaktadır. Coronavirüs'e (2019-nCoV) yakalanan kişiler iki gün içerisinde ağırlaşarak hastaneye başvurmaktadır.


KRONİK HASTALAR
Virüs, 60 yaşından büyüklerde ölümcüldür. Nedeni ise bu kişilerdeki kalp, akciğer, diyabet vb. altta yatan diğer hastalıkların olmasıyla da açıklanabilir. 15 yaşın altında herhangi bir Coronavirüs vakasının bildirilmemiş olması ise özellikle çocuklardaki olası Coronavirüs enfeksiyonlarının daha hafif geçtiğini düşündürtmektedir. Coronavirüs'e yakalanan kişiler iki gün içerisinde ağırlaşarak hastaneye başvurmaktadır. Lakin Coronavirüs kesin tanısı koymak şu aşamada klinik açıdan zordur. İlk aşamada Coronavirüs tanısı konup hastaneye yatırılanların sayısı ise çok daha azdır.

ÖLDÜREN VİRÜS CORONA - DR. ÖZGÜR NİFLİOĞLU

YARIN: NASIL 'CORON'ALIM