Türkiye'ye gelen S-400'ler dünya basınında

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400'lerin ilk partisinin Ankara'ya ulaşması dış basında da geniş yer buldu. ABD'de haber kanalları gelişmeyi "son dakika" olarak duyururken Türkiye'nin bu kararı canlı yayında değerlendirildi.

Giriş Tarihi 12 Temmuz 2019, 14:48 Güncelleme 12 Temmuz 2019, 15:59
Türkiye’ye gelen S-400’ler dünya basınında

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Amerika'nın küstah tehditlerine aldırmadı ve Rusya ile S-400 anlaşmasını tamamladı. Bu kapsamda Rus hava savunma sistemlerinin ilk parçaları Ankara'ya getirildi.

Türkiye'nin NATO ve Amerika'nın baskısına rağmen S-400'leri ülkeye getirmesi dünyada büyük yankı uyandırdı. Amerikan televizyon kanalı CNN, konuyu mercek altına aldı.

RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İYİYE GİDİYOR
Moskova'dan yapılan canlı bağlantılarla Türkiye'nin S-400 alımını değerlendiren Amerikalılar, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin günden güne iyiye gittiğine vurgu yapıldı.

TÜRKİYE AMERİKA'YI DİNLEMEDİ
CNN'nin Moskova muhabiri, Matthew Chance, Türkiye'nin Amerika'nın uyarılarını dinlemeyerek bu adımı attığını söyledi.

DÜNYA GÜNDEMİ S-400'LERİN TESLİMATI OLDU
Dünya gündemindeki sıcak gelişmelerden biri de uzun süredir beklenen Rusya tarafından Türkiye'ye teslim edilen S-400 hava savunma füzeleri oldu. Bazı basın kuruluşları, S-400 konusu gündemde olduğundan bu yana Amerika'nın yaptırım tehditleri olduğunu fakat Türkiye'nin buna boyun eğmediğini aksine kararlılıkla bu işi tamamladığını yazdı.

Al Jazeerea
Al Jazeerea konuya ilişkin haberinde Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, ABD ile yeni bir gerilime neden olması beklenen füze sistemlerinin Ankara yakınlarındaki üsse ulaştığını söyledi.

New York Times
New York Times ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD'nin uyarılarına rağmen, Rusya'nın en gelişmiş uçaksavar silahı S-400 sistemini satın alma konusundaki kararlılığında ısrar ettiğini yazdı.

AFP
AFP bugün ilk kısmı gerçekleşen teslimatın Washington-Türkiye hattında muhtemelen bir gerginlik yaşanmasına sebep olacağını vurguladı ve ABD'nin Ankara'yı yaptırım ile tehdit ettiği hatırlattı.

Sputnik
Rus yayın organı Sputnik ise teslimatı duyurduğu haberinde Washington'un Ankara'yı S-400'leri teslim alma konusunda yaptırımlarla tehdit ettiğini ve ABD'nin Türk kuvvetlerinin F-35 jetleri teslimattan vazgeçmekle şantaj yaptığını vurguladı.

Al Arabia
Suudi Arabistan yayın organı Al Arabia, Türkiye'nin S-400 alımından dolayı Amerika'nın, sert yaptırımlarda bulunacağını fakat Türkiye'nin asla pes etmediğini ifade etti.

Arabi 21
Washington'nun bütün tehditlerine rağmen Türkiye'nin boyun eğmediğini ve hava sistemlerini teslim aldığını yazdı.

Greek Reporter​
Yunan basın organı Greek Reporter, S-400 teslimatının başladığını duyurduğu haberinde ABD'li yetkililerin, Rusya sisteminin NATO sistemleriyle uyumsuz olacağını ve F-35'leri olası Rus mahallelerine maruz bırakacağını savunarak Türkiye'yi ABD Patriot füzeleri almaya çağırdıklarını hatırlattı.

Hareetz​
İsrail kaynaklı Hareetz sitesi, Türkiye'nin Rus sistemini satın alınmasının, Türkiye ile NATO müttefiki ABD arasında bir gerilim kaynağı olacağını öne sürdü.

The Mainichi
AP kaynaklı haberinde "ABD'deki uyarılara rağmen, Rus S-400 sistemleri Türkiye'de" başlığı ile duyuran Japon haber sitesi The Mainichi, ABD tarafından ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarılmasına rağmen S-400'lerin teslim alındığını duyurdu.