Ertuğrul Gazi tarihte nerede, ne zaman, nasıl öldü? Ertuğrul Gazi'nin çocukları kimdir? Diriliş Ertuğrul bitti mi, neden final yaptı?

Diriliş Ertuğrul bitti mi, neden final yaptı? Ertuğrul Gazi tarihte nerede, ne zaman, nasıl öldü? Ertuğrul Gazi'nin çocukları kimdir? TRT 1 ekranlarının merakla takip edilen dizisi Diriliş Ertuğrul, bu akşam yayınlanan final bölümüyle izleyicilerin karşısına çıktı. Ertuğrul Gazi'den sonraki dönemi anlatacak olan Diriliş Osman ise Ekim ayında yayınlanmaya başlayacak. İşte Diriliş Ertuğrul bitiyor mu? Neden final yaptı? Merak edilen detaylar haberimizde... TRT 1 ekranlarında sezondur yayınlanan Diriliş Ertuğrul görkemli bir finalle veda etti. Diriliş Ertuğrul finalinde büyük savaş başladı. Diriliş Ertuğrul'un son bölümünde Ertuğrul Bey, obayı Osman'a emanet ederek veda etti.

Giriş Tarihi 31 Mayıs 2019, 09:55 Güncelleme 31 Mayıs 2019, 09:55
Ertuğrul Gazi tarihte nerede, ne zaman, nasıl öldü? Ertuğrul Gazi’nin çocukları kimdir? Diriliş Ertuğrul bitti mi, neden final yaptı?

İÇİNDEKİLER

Diriliş Ertuğrul bitti mi, neden final yaptı? Diriliş Ertuğrul TRT 1 ekranlarının yoğun ilgiyle takip edilen dizisiydi. Diriliş Ertuğrul dün final bölümüyle ekranlara geldi ve hayranlarını üzdü. Diriliş Ertuğrul dizisinin devamı niteliğinde olacak olan Diriliş Osman dizisi Ekim ayında TRT 1'de yayınlanmaya başlayacak. Dizinin çekimleri özel hazırlanan dev platoda yaz aylarında başlayacak. Ünlü oyuncu Burak Özçivit ise Osman Gazi rolünü canlandıracak. 1258 yılında Söğüt'te dünyaya gelen Osman Gazi, Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdardır. Dedesi Süleyman Şah, büyükannesi Hayme Hatun babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hanım'dır. Peki Ertuğrul Gazi tarihte nerede, ne zaman, nasıl öldü? Ertuğrul Gazi'nin çocukları kimdir?

DİRİLİŞ OSMAN NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Diriliş Ertuğrul dizisinin devamı niteliğinde olacak olan Diriliş Osman dizisi Ekim ayında TRT 1'de yayınlanmaya başlayacak. Dizinin çekimleri özel hazırlanan dev platoda yaz aylarında başlayacak. Ünlü oyuncu Burak Özçivit ise Osman Gazi rolünü canlandıracak.

YAPIMCI MEHMET BOZDAĞ'DAN VEDA PAYLAŞIMI

Dizinin yapımcısı Mehmet Bozdağ, final bölümünün ardından Instagram hesabından bir paylaşım yaptı. Mehmet Bozdağ paylaşımında, "Bir rüya bir destan oldu. Bugün kahraman ecdadımızın destanı cihanın dört bir yanında izleniyor. Onların adalet mücadelesi gönüller de yer buldu. Rabbime sonsuz şükürler olsun. Bu büyük projeyi gerçekleştirmemize imkan veren ve her daim yanımızda olan TRT Yönetim kurulu başkanı sayın İbrahim Eren'e, bizle birlikte gayretle çalışan Kurtuluş Zeydan'a, Şaban Şikar'a ve tüm trt1 ailesine şükranlarımı sunarım. Bu beş yıllık süreçte gece gündüz çalışan Metin Günay hocam başta olmak üzere tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Bu eseri zirveye taşımak için gece gündüz çalışan, tüm zorluklara göğüs geren, başta Engin Altan Düzyatan olmak üzere tüm oyuncu arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Medeniyet ocağımızı kalbime nakşeden canım anneme, babama ve bana inanıp hayallerime ortak olan ağabeyim Kemal Tekden'e, can yoldaşlarım Bilgehan Özen, Hüseyin Özçelik ve Özcan Ayma'ya teşekkürler. Uzun çalışma yıllarında bir an olsun yanımdan ayrılmayan, mücadeleden yılmayan hayat kaynağım sevgili eşime sonsuz teşekkürler. Bu büyük projeyi destekleyen bu eseri beğendiğini her meydan da söyleyen liderimiz sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan Allah ebeden razı olsun" ifadelerini kullandı.

ENGİN ALTAN DÜZYATAN'DAN DİRİLİŞ'E VEDA MESAJI

Engin Altan Düzyatan büyük final öncesi sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı;

"İlk set gününden itibaren, çok emek ve özveriyle hazırlanan Metin Günay ' ın kurduğu dünyaya ben ve ekip arkadaşlarım inanarak ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak 5 sezon geçirdik. Bu süre içerisinde bizi yalnız Türkiye 'den değil Dünyanın dört bir yanından izleyerek destekleyen tüm seyircimize çok teşekkürler. Beraber çalıştığım tüm oyuncu arkadaşlarıma, yayıncı kuruluşumuz TRT1'de yapımcımız Mehmet Bozdağ'a teşekkürler. Böyle unutulmaz bir işin içinde olmak, zor şartlarda çalışıp bu işi buralara kadar getirmek kameraman arkadaşlarımdan, set çalışanlarına kadar arkada büyük bir ekibin çalışması sonucu oldu. Emeği geçen herkesle çalışmak benim için büyük zevkti. Yeni projelerde görüşmek üzere.

DİRİLİŞ ERTUĞRUL FİNAL BÖLÜMÜ ÖZETİ

Ertuğrul Bey, Berkehan'ın yanına giderken yolda Arıkbuka tarafından tuzağa çekilmişti. Kurulacak her türlü oyuna karşı hazırlıklı olan Ertuğrul Bey ve Alplar, Arıkbuka ve adamlarını etkisiz hale getirip Artıkbuka'yı öldürecekken o yine kaçmayı başarmıştı.

Umuroğlu obasında ise hileyle oba beylerini kendi safına çeken Sırma, Taşkın Bey'i oba beyi olarak seçtirmiş ve onun evlenme teklifini Kabul etmişti. Beylik seçiminde bir hile olduğunu fark eden İlbilge, Gündoğdu Bey'den yardım istemiş ve bu oyunu bozup Taşkın Bey'i etkisiz hale getirmişti.
Ertuğrul Bey, Berke Han'a en yakın adamlarından birinin casus olduğunu ve Anadolu'da başlatacakları büyük cengin bilgilerini Moğollara aktardığını söylemek üzere onun yanına gitmiş ve haini deşifre etmişti.

Umur obasında ise Sırma ve Taşkın beyin çevirdiği işler ve kirli ortaklıkları ortaya çıkmış, Taşkın beyin cezası kesilmişti. Sırma şimdi ne yapacak?

Töreye muhalefeti ve Türk obalarına ihanetinden dolayı ağabeyi Beybolat'ı gözden düşüren İlbilge bacısı Sırma'yı da tek kalemde silecek mi? Yoksa af mı edecek?

Kayı obasında Hayme ananın başlattığı düğün hazırlıkları nihayete erecek mi? İlbilge ve Ertuğrul evlenebilecek mi? Tüm bu soruların cevabı final bölümüyle Diriliş Ertuğrul'da!

ERTUĞRUL BEY KAÇ YAŞINDA, NASIL ÖLDÜ?

Batı Anadolu'da Anadolu Selçukluları'na bağlı bir uç beyi olarak faaliyetlerini sürdüren Ertuğrul Gazi, Cimri olayından sonra Bizans sınırlarına gelen Selçuklu Sultanı III. Gıyâseddin Keyhusrev'i karşılamış ve ona bağlılık bildirip hediyeler takdim etmişti (1279).

Bu tarihten sonra Ertuğrul Gazi'nin oldukça yaşlandığı ve Kayı aşiretinin idaresini oğlu Osman Bey'e bıraktığı anlaşılmaktadır.

Ertuğrul Gazi, 1281 yılında Bilecik, Sögüt ilçesinde vefat etmiştir. Sögüt ilçesi'nde her yıl Ertuğrul Gazi'yi anma törenleri yapılmaktadır. Oğlu Osman Gazi´ye yaptığı vasiyeti ile altı asır boyunca ayakta kalacak olan bir devletin idarecilik ruhunun temellerini atmıştır.

ERTUĞRUL GAZİ'NİN ÇOCUKLARI

Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Bey'in babası olan Ertuğrul Gazi'nin, Osman Bey'den başka çocukları da vardı. Diğer çocuklarının isimleri ise; Saru Batu (Savcı Bey) ve Gündüz'dür. Ertuğrul Gazi'nin aynı zamanda Sungur Tekin, Gündoğdu ve Dündar isimli üç de kardeşi bulunmaktadır.

SARU BATU (SAVCI BEY) KİMDİR?

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in ağabeyi olan Savcı Bey, Oğuzların Bozok kolunun Kayı Boyu'na mensup olup Ertuğrul Gazi'nin üç oğlundan en büyüğüdür. Savcı Bey'in doğum yeri ve tarihi hakkında tarihi kaynaklarda kesin bir bilgi yok ancak, Savcı Bey'in 1287 yılında Domaniç Akmeşhed-Alçay'da vefat ettiği bilinmektedir.

Savcı Bey, babası Ertuğrul Gazi'nin silah arkadaşlarından silah talimi gördü. Devrin silahlarını ustalıkla kullanmasını, ata inmeyi ve savaş taktiklerini öğrendi. Babası Ertuğrul Gazi'nin vefatına kadar küçük kardeşi Osman Gazi ile birlikte Kayı Boyu'nun idaresinde, işlerinde yardımcı oldu. Babasının vefatıyla küçük kardeşi Osman Gazi ile birlikte Kayı Boyu'na altı sene idarecilik yaptı.
1287 yılında Bizans kuvvetleri ile yapılan Domaniç İkizce Savaşı'nda şehit olmuştur. Mezarı Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Karaköy'de Akmeşhed mevkiindedir. Her yıl ağustosun son pazarı Karaköy'de geleneksel olarak Saru Batu Savcı Bey'i anma törenleri düzenlenmektedir.

GÜNDÜZ ALP KİMDİR?

Tam doğum ve ölüm tarihi net olarak kaynaklarda bulunmayan ve tarihi kayıtlarda Osman Gazi'nin abisi olarak geçen Gündüz Alp, Ertuğrul Gazi'nin oğludur. Eskişehir'de sancak beyliği yapan Gündüz Alp'in Bizans ile yapılan hemen hemen her savaşa katıldığı fakat İnegöl'ün alınışı sırasında şehit düştüğü iddia edilmektedir.

OSMAN GAZİ KİMDİR?

1258 yılında Söğüt'te dünyaya gelen Osman Gazi, Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdardır. Dedesi Süleyman Şah, büyükannesi Hayme Hatun babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hanım'dır.

Yaşamının erken dönemleri hakkında güvenilir kayıtlar yoktur. Osman Bey'in soyuna ve boyuna ait bilgiler gelenekseldir ve en eskisi ölümünden 100 yıl sonra yazılmıştır. Bu eserler arasında en eskiden başlayarak Ahmedî (ö. 1414), Dâstân ve Tevarih-i Mûlûk-i Âl-i Osman', Şükrullah (ö. 1464), Behçetu't-Tevarih ve Âşıkpaşazâde (ö. 1481), Tevarih-i Âl-i Osman adlı eserler isimlendirilebilir.

Babası Ertuğrul Gazi, Batı Anadolu'da Söğüt Ovası ile Domaniç Yaylasında yaşayan Oğuz Türkleri'nin Bozok boyunun Kayı kolundan olan büyük kalabalık bir obaya başkanlık etmekte idi. Osman Gazi onun küçük oğlu idi. Tarihçi İbn-i Kemal (ö. 1534) Tevarih-i Al-i Osman adlı eserinde Ertuğrul Bey'in Anadolu'ya (Rum'a) geldiğinde iki oğlu bulunduğunu, Söğüt'te göçebe yaşamının sürdürürken 1254'de (hicri 652'de) "aslan yapılı ay yüzlü" küçük oğlu Osman'ın doğduğunu bildirir.

1281 yılında 23 yaşında iken Ahi'lerden olan Şeyh Edebali'nin kızı Malhun Hatun ile evlendi. Bu evlilikten daha sonra Osmanlı Devleti'nin başına geçecek olan Orhan Gazi doğdu. Osman Gazi son yıllarında yaşının ilerlemesi ve gut hastalığı yüzünden tarihçilerin bildirdiklerine göre, beylik idaresini oğlu olan Orhan Bey'e bırakmıştı. Tam ölüm tarihi bu sebepten olayı halen kesin olmamakla birlikte 1324 ile 1326 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Babası Ertuğrul Gazi'den yaklaşık 4.800 km² olarak devraldığı Osmanlı toprağını oğlu Orhan Gazi'ye 16.000 km² olarak bırakmıştır.