İstanbul'da kim kazandı, son durum nedir?

İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı belirsizliği sürerken, ajanslardan son dakika haberi geldi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verilerine göre; saat 08.00 itibariyle sandıkların yüzde 99,68'inin açıldığı İstanbul'da CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu önde gidiyor.

Giriş Tarihi 01 Nisan 2019, 09:50 Güncelleme 02 Nisan 2019, 17:26
İstanbul’da kim kazandı, son durum nedir?

İÇİNDEKİLER

2019 YSK son dakika İstanbul yerel seçim sonuçları vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. İstanbul'da kim kazandı, kim önde AK Parti, CHP oy oranları ne oldu? İşte tüm detaylar haberimizde.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun verilerine göre saat 09.10'da İstanbul'da son durum şöyle:

Sandık sayısı: 31 bin 186 - Açılan sandık sayısı: 31 bin 88 (Açılmayan 98 sandık kaldı)

Açılan sandık oranı: Yüzde 99,69

Oy sayıları: Ekrem İmamoğlu: 4 milyon 157 bin 505 - Binali Yıldırım: 4 milyon 130 bin 190

Oy oranları: Ekrem İmamoğlu: yüzde 48,80 - Binali Yıldırım: Yüzde 48,48

YSK Başkanı Sadi Güven'den son dakika yerel seçim açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven yaptığı açıklamada, İstanbul adaylarını aldığı oy sayısını açıkladı. Sadi Güven adayların oy sayısını Ekrem İmamoğlu'nun 4.159.650 Binali Yıldırım'ın 4.131.761 olarak açıladı.

AK Parti'den İstanbul açıklaması

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, İstanbul'da yaklaşık 3 bin 870 oy farkıyla seçimi kazandıklarını söyledi. Şenocak, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, il başkanlığı olarak bu saatlere kadar olan çalışmalarda kendi sistemlerine göre tüm veri girişlerini tamamladıklarını belirterek, burada yaklaşık 290 binin üzerinde de geçersiz oy bulunduğunu ifade etti. Bu geçersiz oyların büyük bölümünün önde oldukları ilçelerde bulunduğunu dile getiren Şenocak, "İlgili arkadaşlarımız itirazlarını yapacaklardır. Bizim şu anda yapmış olduğumuz veri girişlerinden sonra, yaklaşık 3 bin 870 oy farkıyla İstanbul'da seçimi kazandık. Hayırlı uğurlu olsun. Seçim sonuçlarımızın İstanbul'umuza ve Türkiye'mize hayırlara vesile olmasını diliyorum." diye konuştu.

İşte AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları:

Seçimlerimiz hayırlı uğurlu olsun. İstanbul'da seçimi kazandık. Bu süreçte İstanbul halkınının bize verdiği yetki için çok teşekkür ediyorum. İstanbullulara İstanbul'a verdiğimiz sözlerin takipçisi olmalarını istiyorum ve inşallah 15 milyon vatandaşın İstanbul'u mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayacağı şehir haline getireceğiz.

Bu sonucun elde edilmesinde emeği geçen bütün hemşerilerime teşekkür ediyorum. Sonuçlar hayırlı olsun, teşekkürler İstanbul.

Ekrem İmamoğlu'ndan Binali Yıldırım'ın 'seçimi kazandık' açıklamasına tepki

Millet İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu yeni bir açıklama yaptı. İmamoğlu, "Bu seçim bir tarafın kazandığı bir tarafın kaybettiği bir seçim değildir. Bu bir yerel seçimdir" dedi. İmamoğlu, Binali Yıldırım'ın 'seçimi kazandık' açıklamasına da tepki gösterdi.

Ekrem İmamoğlu, az önce yeni bir açıklama yaptı. İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:

Tekrar ifade ediyorum, YSK'yı, il seçim kurulunu ve ilçe seçim kurullarını tek bir oya dahi sıkıntı vermemeleri adına azami göreve davet ediyorum. Bu bir tarihi görevdir, tarihi de bir çağrıdır. Şu an itibarıyla uyarımı tekrar yapıyorum. Tarihi bir görevdir. Tek bir oyun vebali üzerinizedir. Tüm gelen tutanakların en sağlıklı şekilde kayda girmesini sağlamanız gerekmektedir. Bu seçim bir tarafın kazandığı bir tarafın kaybettiği bir seçim değildir. Bu bir yerel seçimdir. O şehirde yaşayan herkesin kazanma seçimidir.

BİNALİ YILDIRIM'IN 'KAZANDIK' AÇIKLAMASINA İLK YORUM

(Binali Yıldırım'ın seçimi kazandık açıklamasına ilişkin soruya yanıt) Ben tebrik etmeyi bilirim, tebrik edilmeyi de beklerim. Bizim girişlerimiz devam ediyor, bu da manipülasyonun başka bir ayağıdır.

İLK AÇIKLAMA

Seçim sonuçlarını partisinin İstanbul Seçim Koordinasyon Merkezi'nde takip eden Ekrem İmamoğlu, saat 20.30 sıralarında basın mensuplarının karşısına geçerek açıklama yaptı. İmamoğlu, "Şu anda sandıklara kapanalı yaklaşık 3,5 saate yaklaşıyor. Saat 17.00 itibarıyla İstanbul'un da dahil olduğu bölgede sandıklar kapandı. Elbette sayım işlemleri devam ediyor. Bizde sıkı bir şekilde sistemimizde hem de birbirini denetleyen sitemlerde süreci takip ediyorum. Ancak ne yazık ki daha önceki seçimlerde de yaşadığı gibi özellikle tek kaynaklı girişten dolayı seçim yasakları başlamadan önce çok enteresan verilerle girişler başlatıldı. Bunun bizi çok üzdüğünü ifade etmek isterim. 1 buçuk saat sonra yüksek seçim kurulu tarafından uyarı yapılması da şaşırtıcı. Keşke anında uyarı yapılsaydı. Şu anda biz kendi sistemimizdeki her dakika bu sayı yükseliyor" dedi.

"OY ORANIM YÜZDE 53,2"

Ekrem İmamoğlu 3 dakika önce kendi sitemlerinden girdikleri verilerin yüzde 27,6 olduğunu vurgulayarak, "Yani 8 bin 635 sandık girişi yapılmış durumda. 31 bin 185. Biz İstanbul'la ilgili saat 22.00'ye kadar kesine yakın sonuçları oluşturabileceğimizi tahmin ettiğimizi birçok yerde kamuoyuna açık ortamlarda daha önce ifade etmiştim. Şu anda yüzde 27,6 net sonuçların girildiği, bütün 39 ilçede karma veriler var bu sürecin içinde. Gerçekçi olması için şunu söylemek istiyorum elbette bazı ilçelerde bu biraz yüksek bazı ilçelerde düşük elbette bu değişkenlik arz eder. Şu anda Cumhuriyet Halk Partisi adayı olarak benim oyum yüzde 53,2. Bu girişi yapılan yüzde 27, 6 üzerinden diğer rakibimizin de oranı yüzde 44,1. Şimdi burada şaşırtıcı bir yere temas etmek istiyorum. Karşı tarafta son yarım saat içinde öyle bir veri, yükselişi var ki, bir anda yüzde 60'tan yüzde 75,5 varan bir veri artışı var İstanbul'da. Aynı zaman diliminde İstanbul'un dışındaki birçok şehirde de çok enteresandır aynı noktalarda çakılı kalmış. Yüzde 40,45 oranlarında çakılı kalmış. Son veri bunu televizyonlardaki naklen yayınlardan aldığımızı belirteyim, bu oran şuanda yüzde 50,32'ye yüzde 47,13." diye konuştu.

YSK BAŞKANINDAN 31 MART SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLAMASI

YSK Başkanı Sadi Güven'in açıklamalarından öne çıkanlar;

Bugün Malatya Pütürge ilçemizde meydana gelen üzücü olayda 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. İlçe Seçim Kurullarımız tutanakları tarayarak sisteme eklemektedir. YSK tarafından herhangi bir sonuç açıklanmayacaktır. Bu seçim sonuçları da en kısa sürede vatandaşlarımızın incelemesine açılacaktır.

Kesin seçim sonuçlarını da en kısa süre içinde açıklayacağız. Yayın yasağı kalkmadan seçim sonuçlarıyla ilgili yayın yapan televizyon kanallarına ihbarda bulunulmasına kurulumuzca karar verilmiştir. Seçimde emeği seçen siyasi partilerimize, mühendislerimize, desteklerini esirgemeyen tüm kamu ve kuruluşlarına en içten teşekkürlerimizi sunuyorum.