Seçim öncesi yeni algı operasyonu: Mükerrer oy riski

Her seçim öncesi vatandaşların kafasında 'oylar çalınacak' algısı yaratmaya çalışan medya organları ve sosyal medya trolleri yerel seçim hazırlığını başlattı. 16 Nisan referandumu öncesi de mühürsüz pusula, oylar çalınacak tartışmaları yaşanmıştı. 24 Haziran seçimlerinde "Muharrem kaçırıldı" iddiası ortaya atılmıştı ama İmce günler sonra gerçekleri açıklamıştı.

Giriş Tarihi 21 Mart 2019, 10:50 Güncelleme 21 Mart 2019, 11:06
Seçim öncesi yeni algı operasyonu: Mükerrer oy riski

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de son 16 yıldır her seçimden AK Parti birinci olarak çıkıyor. Her seçimden önce 'oylar çalınıyor' algısı yaratmaya çalışanlar kaybettikten sonra gerçekleri itiraf etmek zorunda kalıyor.

Son yıllarda 16 Nisan referandumu öncesi mühürsüz pusula, oylar çalınacak tartışmaları yaşandı.

MUHARREM KAÇIRILDI YALANI HAFIZALARDA
24 Haziran seçimlerinde ise gündem CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin kaçırılmış olmasıydı. Otelinden çıkmayıp herhangi bir açıklama yapmayan Muharrem İnce günler sonra seçimde oyların çalınmadığını, sonuçların gerçek olduğunu CHP seçmenine kabul ettirmeye çalıştı.

MÜHÜR UÇTU DEDİLER
Yine başka bir algı operasyonuna girişenler seçimde oy pusulalarından mührün uçtuğunu iddia etti. Uçan mühür tartışmaları gündeme oturdu ancak bunun da yalan olduğu kısa sürede anlaşıldı.

Muhalefet partilerine oy veren seçmen yaratılan algı yüzünden her seçime kaygılı yaklaşıyor.

Bu algının devam etmesi için aynı haberler bazı medya kuruluşları tarafından servis ediliyor.

AYNI ALGI ÇALIŞMASI
31 Mart seçimlerine sayılı günler kala yine aynı algı çalışmaları başlandı. Söz konusu iddia bu kez seçimlerde mükerrer oy kullanılabileceği. Yani bir kişinin birden fazla oy kullanması ihtimali.

HEM PARTİLER HEM YSK ÖNLEMLERİ ALDI
Oysa Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim güvenliği kapsamında aldığı tüm önlemleri duyurdu. CHP de İstanbul'da 31 bin 124 sandığın 31 bin 42'sinde sandık görevlilerinin hazır olduğunu söyledi.