Son Dakika... 2 senelik 4 yıllık üniversite mezunları kaç ay askerlik yapacak, maaş alacak mı, ne kadar maaş alacak?

Üniversite mezunları ne kadar askerlik yapacak? Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın gerçekleştirmiş olduğu konuşmanın peşinden yeni askerlik sistemi hakkında yaptığı açıklamalar gündeme bomba şeklinde düştü. Uzun süredir beklenen yeni askerlik sistemi hakkında önemli noktalara değinen Milli Savunma Bakan'ı Hulusi Akar'ın bu açıklamalarının peşinden üniversite mezunları detaylar hakkında araştırmalara başladı. Peki üniversite mezunları ne kadar askerlik yapacak? Maaş alacak mı? Ne kadar maaş alacak? Detaylar haberimizde...

Giriş Tarihi 08 Mart 2019, 17:48 Güncelleme 08 Mart 2019, 17:48
Son Dakika... 2 senelik 4 yıllık üniversite mezunları kaç ay askerlik yapacak, maaş alacak mı, ne kadar maaş alacak?

İÇİNDEKİLER

Üniversite mezunları ne kadar askerlik yapacak? Milli Savunma Bakan'ı Hulusi Akar'ın son dakika açıklamalarının ardından internette yeni askerlik sistemi hakkında meydana yapılan araştırmalar tekrar hız kazandı. Özellikle üniversite mezunlarını yakından ilgilendiren konuda, askerlik süresinin ne kadar olacağı ve maaş alıp almayacakları konusu araştırılmaya başlandı. Bizler de konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki üniversite mezunları kaç ay askerlik ? Maaş alacak mı? Ne kadar maaş alacak? 2 senelik ve 4 yıllık mezunlar ne kadar askerlik yapacak? İşte tüm detaylar...

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI NE KADAR ASKERLİK YAPACAK?

Yeni askerlik sistemi dağılımı bedelli askerlik, yükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylık, yedek subaylık ve dövizli askerlik şeklinde olacak. Hulusi Akar'ın aktardığı son dakika bilgilere göre ihtiyaçtan fazla bedelli başvurusu olursa kura çekilecek.

Yeni askerlik sisteminde lise mezunlarının zorunlu askerlik süresi kısalırken, meslek lisesi, üniversite ve yüksek okul mezunlarının süresi 12 ay olarak belirlendi. Sistem lise mezunlarını 6 aydan sonra ücretli askerliğe teşvik ederken üniversite mezunlarını ise bedelliye yönlendiriyor.

Lise ve altı eğitim seviyesinde olanlar için zorunlu askerlik 6 aya indi. 1 ay temel askerlik eğitiminden sonra 5 ay kuta görevi olacak. 6 ayı tamamlayan terhis olabileceği gibi dilerse devam edip 6 ay maaşlı sözleşmeli erbaş ve uzman erbaş olarak askerlik yapabilecek.

Üniversite ve MYO mezunlarının askerlik süresi

Lisans, lisansüstü ve meslek yüksek okulu mezunları 2 ay temel eğitim alacaklar. Bu süre içinde harçlık da verilecek. 2 ayın sonunda 10 ay boyunca kıtalarda görev yapacaklar ve maaş da alacaklar. 10 ay sonunda dileyen ve gerekli koşulları sağlayan astsubay olabilecek. Lisans ve üzeri olanlar 2 ay temel eğitim alacaklar ve bu sürede de harçlık verilecek. 10 ay kıtalarda görev alırken maaş da alabilecekler. İsteyen ve gerekli koşulları sağlayan orduda subayolarak görev alabilecek.

Bedelli askerlik kalıcı olacak. Bedelli askerler bir ay eğitim alacaklar. İhtiyaçtan fazla bedelli başvuru olursa kura çekilecek.

BAKAN HULUSİ AKAR'DAN SON DAKİKA YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma... Modern, öngörülebilir, TSK'nın ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak noktaya geldiğini söyleyebilirim.

Milli Savunma Bakanı Akar şema ile anlattı

Sistemde en önemli husus şunlar; Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor.

Dağılımı şöyle olacak, bir bedelli askerlik, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubay, daha sonra da yedek subaylık. Ve beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak.

Bunların kurallarını, ilkelerini belirledik ve belirleyeceğiz. Bütün zamanlarda bu düzenleme devam edecek.
Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu…. Bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek.

Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.

MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.

Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.

Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.

Ama buralardaki kadrolar doldu; isterlerse bu gençler yedek astsubay olabilecekler. Lisans üzeri, MYO bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var.

Burada esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var. Erbaş, er ve uzman erlerden gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız belli şartlardan sonra subay olabilecek. Dolayısıyla sistem bütünlük içinde sürekli dönecek.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, yeni askerlik düzenlemesine ilişkin ''Muhtemelen nisan ayında gelir. Hem Cumhurbaşkanımız hem de grup başkanımız bu yönde bazı açıklamalar yaptılar. Nisan ayı içerisinde bu şekillenir ve TBMM'nin gündemine gelir öyle gözüküyor'' ifadelerini kullandı.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan daha önce bir televizyon kanalında konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Ülkemiz bölgesinin ve dünyanın en büyük ordularından birine sahiptir.
Kurumlarımız çalışmalarını yapıp bir taslak ortaya çıkardılar. Şimdi bu çalışmayı milletimizle paylaşmak istiyorum.

Yeni sistemde lisans ve lisansüstü için ordu ihtiyacına göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek subaylık devam ediyor.

2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için ise yine, burada yeni bir adım atıyoruz, ihtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz.

Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere 2 aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek.

Lise ve altı mezunları için 6 ay artı 6 ay askerlik uygulaması getiriyoruz.

Bir aylık eğitimini tamamlayıp beş aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler.

Şayet askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar.

Bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getiriyoruz.

Bugüne adar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getiriyoruz. İsteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek.

Kurumlarımızın yaptıkları hesaplamalar, bedelli askerlikten gelen kaynağın eğitim dönemleri dışında tamamı maaşlı hale gelen diğer görevlilerin maliyetlerini ziyadesiyle karşılayacağını gösteriyor.

TEK TİP ASKERLİK NEDİR?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, "Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir" değerlendirmesi yapılıyor.