Yedek astsubay nedir? Başvuru şartları neler? Yedek astsubay maaşları ne kadar olacak?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni askerlik sistemine ilişkin açıklamalarının ardından vatandaşlar yedek astsubay nedir sorusuna yanıt arıyor. Yeni askerlik sisteminde yer alacak yedek astsubay maaşları ne kadar olacak? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 26 Şubat 2019, 21:47 Güncelleme 26 Şubat 2019, 21:49
Yedek astsubay nedir? Başvuru şartları neler? Yedek astsubay maaşları ne kadar olacak?

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni askerlik sistemine dair açıklamalarının ardından vatandaşlar yeni askerlik sistemiyle ilgili detayları merak ediyor. Yedek astsubaylık askerlik sisteminin içine yeni dahil edilecek. Şimdi birçok vatandaş yedek astsubay nedir sorusuna büyük bir merakla yanıt arıyor. Peki, yedek astsubaylık başvuru şartları neler? İşte yedek astsubaylığa dair merak edilen detaylar...

YEDEK ASTSUBAY NEDİR?

Askerlik sistemi içerisine yeni dahil edilecek olan yedek astsubaylık, 2 yıllık üniversite mezunlarını kapsayacak. İhtiyaca göre belirlenecek olan bu sınıfta yedek astsubaylar 12 ay boyunca görev alacak ve 10 ay boyunca maaş alacak. Yedek astsubaylar eğitim görecekleri 2 aylık süreçte ise harçlık alacaklar. Göreve başladıkları ay itibariyle ise maaş almaya hak kazanacaklar.

YEDEK ASTSUBAY MAAŞLARI NE KADAR?

Yedek astsubayların görevleri, yetkileri ve maaşları hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

ASTSUBAYLARIN HAKLARI NEDİR?

Başkan Erdoğan tarafından duyurulan yedek astsubayların görev ve hakları konusunda henüz yeni bir bilgi yer almıyor. Şu an görevlerine devam eden mevcut astsubayların bazı hakları şu şekilde sıralanabilir;

*Nöbetçi ve vazifeli olmayan veya kendisine ayrıca hususi bir vazife verilmeyen subay, askeri memur ve astsubaylar günlük mesai veya eğitimin bitiminde vazife mahallinden ayrılabilirler.

*Subay, askeri memur ve astsubaylar vazife dışında sivil elbise giyebilirler. Sivil elbise ile vazife yerine giriş ve çıkışlar talimatnamede düzenlenir.

*Subay ve astsubaylar hizmet dışında da resmi veya sivil elbise ile zati tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN YEDEK ASTSUBAYLIK AÇIKLAMASI

Yeni askerlik sistemini açıklayan Başkan Erdoğan, yeni askerlik sistemi için şu ifadeleri kullanmıştı;

"2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için ise yine, burada yeni bir adım atıyoruz, ihtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz. Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere 2 aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek."