Son dakika: Osman Kavala operasyonu! Prof. Turgut Tarhanlı ve Prof. Betül Tanbay gözaltında

Gezi Parkı eylemlerinin organize ve finanse edilmesi soruşturması kapsamında, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından tutuklu olan iş adamı Osman Kavala'nın yöneticisi olduğu Anadolu Kültür A.Ş.'ye yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Betül Tanbay ve Bilgi Üniversitesi Dekanı Prof. Turgut Tarhanlı ile birlikte 12 kişi gözaltına alındı. Prof. Betül Tanbay kimdir? Prof. Turgut Tarhanlı kimdir? İşte yanıtı...

Giriş Tarihi 16 Kasım 2018, 00:00 Güncelleme 16 Kasım 2018, 13:08
Son dakika: Osman Kavala operasyonu! Prof. Turgut Tarhanlı ve Prof. Betül Tanbay gözaltında

İÇİNDEKİLER

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 'Gezi Parkı eylemlerinin organize ve finanse edilmesi' soruşturması kapsamında operasyon başlattı. Sabah saat 06.00'da başlayan operasyonda haklarında gözaltı kararı verilen 20 kişiden 12'si gözaltına alındı. 8 şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

AKADEMİSYENLER GÖZALTINDA

Gözaltına alınanlar arasında, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Anadolu Kültür çalışanları Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Anadolu Kültür'ün Genel Koordinatörü Asena Günal ile danışmanları Çiğdem Mater ve Meltem Aslan da bulunuyor.

İŞTE GÖZALTINA ALINMA GEREKÇELERİ

Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada bir yılı aşkın süredir hakkında iddianame düzenlenmeden hapishanede tutulan iş adamı Osman Kavala'nın olayları organize ve finanse ettiğinin ileri sürüldüğü açıklamada, Kavala ile birlikte hiyerarşik bir düzen içinde hareket ettiği belirtilen 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli şirketin sahibi Mehmet Osman Kavala isimli şahsın 27.05.2013 tarihinde başlayan Gezi Parkı Olaylarını Türkiye geneline yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek ve bu şekilde Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür A.Ş. isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir.

* Mehmet Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde şüphelilerin;

- Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür AŞ'ye ait DEPO isimli yerde toplantılar düzenledikleri,

- Sivil İtaatsizlik ve Şiddetsiz Eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri (Duran Adam, Piyano Çalan Adam, Kırmızılı Kadın vs.),

- Yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olayların kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasının amaçladıkları,

- Mehmet Osman Kavala'nın Avrupa'da birçok kurum ve şahısla görüşme yaparak, Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiye'ye ithalinin durdurularak, yasaklanması için çalışmalar yaptıkları tespit edilmiştir.

PROF. BETÜL TANBAY KİMDİR?

Gezi Parkı üzerinden yürütülen kalkışma sırasında da aktif yer alan Tanbay, Boğaziçi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

PROF. DR. TURGUT TARHANLI KİMDİR?

1956 yılında İstanbul'da doğdu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Çalışmalarını, genel olarak uluslararası hukuk konularının yanısıra, özel olarak uluslararası insan hakları hukuku, uluslararası ve ulusal barış ve güvenlik hukuku, hukuk ve teknoloji, uluslararası deniz hukuku alanlarında sürdüren Tarhanlı, Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin kurucularındandır ve yönetim kurulu üyesidir. 1995 yılında Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'de yeniden canlandırılması için yapılan girişimde kurucu yerel grupta yer almıştır. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku dersleri vermekte ve İnsan Hakları Araştırma Merkezi Başkanlığı yapmaktadır. Osman Kavala'ya yönelik soruşturmanın 2. dalgasında gözaltına alınan Tarhanlı da Gezi Parkı eylemlerini finanse etmekle suçlanan Kavala'nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Derneği ile ilişkili bir isim.

''T.C. HÜKÜMETİNİ ORTADAN KALDIRMAYA TEŞEBBÜS ETME'' SUÇUNDAN TUTUKLANMIŞTI

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala, 1 Kasım 2017'de ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından tutuklanmıştı.