İşte 'Kızıl Soros'un gerçek yüzü

Kızıl Soros lakaplı sözde iş adamı ve sivil toplumcu Osman Kavala gözaltına alındı. Kavala'nın içerideki ve dışarıdaki iş birlikçilerini korku sardı. Peki kendini sivil toplumcu bir iş adamı olarak tanıtan Osman Kavala gerçekte kim, bağlantıları ne, neden Türkiye siyasetine bu kadar etki etmeye çalışıyor, hangi partileri ve siyasileri destekliyor? İşte Osman Kavala'nın gerçek yüzü...

Giriş Tarihi 19 Ekim 2017, 00:00 Güncelleme 19 Ekim 2017, 16:37
İşte ’Kızıl Soros’un gerçek yüzü

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin işadamı olarak tanıdığı ama karanlık ilişkileri nedeniyle "Kızıl Soros" lakabıyla anılan solculuk maskesi altında silah ticareti yapan Osman Kavala havaalanında yapılan operasyonla gözaltına alındı.

Peki Osman Kavala kimdir? Karanlık ilişkilerinde işadamı ve solculuk maskesini nasıl kullanır? Kimlerle bağlantıları vardır?

Ticari faaliyetleri, sivil toplum üzerindeki tartışmasız gücü ve hakkında cevapsız kalan bazı iddialar. Her zaman adını duyduğumuz, hep merak edilen, sürekli faal olan, bağlantıları çok güçlü bu kişiyi yeterince tanınmadığına inanıyoruz.

Osman Kavala hakkında tamamı açık kaynaklarda yer alan bilgileri derlemeye başladığımızda karşımıza ilginç bir profil çıktı: MİKES, Sedat Peker, HDK, Tarih Vakfı, akademi, sinema, enerji, hidroelektrik santraller, haritalama, George Soros, Anadolu Kültür, Türkiye'nin en etkili yayınevlerinden İletişim Yayınları, HDP vb.

Osman Kavala'nın yeterince tanınmasının neden önemli olduğunu onun Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile olan ilişkisine bakarak anlayabiliriz. HDP'nin kuruluş sürecinde çatı örgütü olarak kurulan Halkların Demokratik Kongresi'nin (HDK) 15 Ekim 2011 tarihindeki kuruluş kongresine katılması ve Öcalan ile Demirtaş'a 'Açılım Süreci' sırasında gönderdiği mesajlar çokça konuşuldu. F-16'ların modernizasyonuyla anılan bir iş adamıyken nasıl PKK-HDP ve benzeri oluşumlara sözünü dinleten bir isim haline geldi?

Bugünün dünyasında sivil toplum kuruluşlarının etkisini görmemek büyük bir hata olur. Büyükada'da tutuklanan STK temsilcileri nedeniyle kopartılan fırtınaya bakmak yeterli olacaktır. Ya da Macaristan ve Avrupa Birliği arasındaki gerilimin Macaristan'ın Soros Üniversitesini kapatmasıyla başlaması da buna başka bir örnek.

İş adamlarının sanat, siyaset, sivil toplum ve akademiye ilgisi ve desteği şüphesiz Osman Kavala'ya mahsus bir durum değil. Söz gelimi Kavala'nın sürekli benzetildiği ve Kızıl Soros lakabıyla anılmasına neden olan George Soros da böyle bir kişilik. Fakat Soros'tan bile bahsederken ne kadar servetinin olduğunu az çok biliyoruz.

Biyografisine baktığımızda internette yer alan bilgiler çok sınırlı.
Mehmet Osman Kavala 1957 yılında Paris'te doğdu. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdi. Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından Kavala Grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli kurum ve kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

Peki ama bu kadar bağlantıları olan karanlık bir işadamının hayatı bu tek paragraflık biyografiyle özetlenebilir mi? Bu sorunun yanıtı tabi ki hayır.

İşte 'Kızıl Soros'un yatırımları ve sahi,bi olduğu şirketler;

İki Nokta Bilişim Teknoloji A.Ş.

Şirketin internet sitesinde verilen bilgilere göre 1985 yılında coğrafi sistemler alanında hizmet vermek amacıyla kurulmuş ve otuz yıldır kamu ve özel sektörde yüzlerce kuruluşa hizmet vermiş. 2008 yılında Türkiye'nin köklü yatırım şirketlerinden Kavala Grubuna dâhil olmuş.

Şirketin faaliyet alanları "coğrafi analiz sistemleri, veri toplama ve saha araştırmaları, harita altlıkları, navigasyon, Türkiye adres standardizasyonu ve basılı haritalar" olarak tanımlanmış.

2012 yılına kadarki referansları arasında NATO, Petrol Ofisi, Deva, Pfizer, Roche, Mercedes Benz, TTNET, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Sivas İl Kültür Müdürlüğü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi gibi yüzlerce önemli kurum ve kuruluş yer alıyor.

İki Nokta Bilişim Hizmetleri Şirketinin "Projelerimizden" bölümünde yer alan bazı bilgiler:

- Akaryakıt sektöründe yapılan saha çalışmasında tüm Türkiye'de 15 günde 11.000 adet akaryakıt istasyonunun lokasyon ve koordinat bilgisi toplandı.

- Medya, perakande, otomotiv, ilaç ve dağıtım gibi sektörlerde yüzlerce kuruluşun noktaları "geocode" (coğrafi kod) edilerek, binlerce adres noktası coğrafi kodlama ile yazılı metinlerden dijital haritalar üzerine aktarıldı.

- Perakende, dağıtım, lojistik, taşımacılık sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar başta olmak üzere, birçok firmaya rota optimizasyonu sağlandı.

Referansları hayli zengin olan firmanın bu zamana kadar basında hiç yer almaması son derece ilginç.

Kavala Grubuna 2008 yılında dâhil olan İki Nokta Bilişim Hizmetleri A.Ş'nin İstanbul Ticaret Odası Sicil Numarası 650099.

Şirketin Yönetim Kurulu Üyeleri: Recep Zeki Türkkan, Ali Çebi, Dilruba Dikişcioğlu ve Şenel Durmuşkaya. Osman Kavala, şirketin eski yönetim kurulu üyesi olarak görünüyor. Recep Zeki Türkkan'ın Osman Kavala'nın bir çok şirketinde ortak olduğunu ve 1991 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan habere göre Kavala Grubunun bir üyesi olduğunu söylemekte fayda var. Şenel Durmuşkaya'nın da Osman Kavala'nın kapanan Birleşik Yatırım Bankası'nın son genel müdürü olduğunu hatırlatalım.

Bugünün dünyasında dizi filmlerin senaryolarının bile hacklenip paylaşıldığı, devletlerin siber saldırılara karşı koymak için orduları bünyesinde komutanlıklar kurduğu bir vasatta yaşıyoruz.

Karşımızda ecza depoları, tüketim ürünleri dağıtıcıları, akaryakıt istasyonları, belediyeler, kültür müdürlükleri, hava yolu şirketleri, emniyet teşkilatı ve hatta NATO gibi hayati öneme haiz kurum ve kuruluşların adres, dağıtım, coğrafi kod gibi hassas bilgilerini 2012 yılına kadar hazırladığını söyleyen bir şirket var. İnanıyoruz ki İki Nokta Bilişim Hizmetleri internet sitesinde yer almayan güvenlik önlemlerini kamuoyuyla paylaşacaktır.

İletişim Yayıncılık A.Ş
Osman Kavala Türkiye'nin en büyük yayınevlerinden biri olan İletişim Yayınları'nın Murat Belge ile birlikte kuruculuğunu yapmıştır. 1983 yılında kurulan yayınevinin internet sitesine göre projenin fikir babası Murat Belge'ydi. İletişim yayınları başından itibaren "kooperatif" bir girişim olarak yol almıştı ve bir "sahibi" yoktu.

2 Şubat 2010 tarihli Milliyet gazetesinde yer alan bir haberse bambaşka bir şey söylüyordu: İletişim Yayınları'nın kurucusu Osman Kavala'ydı. İletişim Yayınları ya da Osman Kavala'nın bu habere gönderdikleri herhangi bir tekzibe rastlamadık.

Milliyet'in haberinde Osman Kavala'nın Tarih Vakfının sponsoru olduğunu ve eski tekstilci Timur Özdemir ile ortak şirket kurarak Cihangir'deki tarihi binaları "yaşama katacağını" öğreniyorduk. Merak edenlere, TSB Turizm ve Yatırım A.Ş'nin 2010 yılında kurulduğunu ve 2012 yılında tasfiye kararı alındığını açıklayalım. Anlaşılan Kavala'nın kızıl milyarları şirketi ayakta tutmaya yetmemiş.

Osman Kavala'nın İletişim Yayınları'nın kurucusu olduğunu gösteren başka bir kaynak da internette yayın yapan "Ermeni Kültürü" isimli web sitesinin sözde 1915 Soykırım Kitaplığı başlıklı yazısı.


Siteye göre Türkiye'de sözde Ermeni soykırımını anlatan kitapları basan yayınevleri tanıtılırken "Osman Kavala ve Murat Belge'nin kurucusu olduğu İletişim Yayınları'ndan" bahsediliyor. Yaklaşık 1178 kitabı yayında olan Türkiye'nin en büyük yayınevlerinden bünyesinde 'Birikim' gibi bir dergiyi de barındıran İletişim Yayınları'nın sahibi ya da ortağı olmak Osman Kavala için gizlenilecek bir durum olmaması gerekiyor.

SEDAT PEKER ARACILIK YAPIYOR

MİKES (Mikrodalga Elektronik Sistemler San. Ve Tic. A.Ş)

Osman Kavala'nın aile şirketlerinden biri olan MİKES F-16'ların modernizasyonu ihalesini aldı. Projenin sürekli aksaması sonrasında ASELSAN tarafından devir alınarak millileştirildi.

Osman Kavala, F-16'ların modernizasyonu ihalesinde, ihaleye katılan yabancı şirketleri kaçırmak için Sedat Peker'den yardım istemesiyle gündeme geldi.

Sedat Peker'e göre tek ilişkisi de bu değil: "Kavala Şirketler Grubu'nun patronu Osman Kavala beni arayarak Bedrettin Dalan'ın ortağı müteahhit Yavuz Yayla'dan bir arsa satışından kaynaklanan 25 milyon dolarlık alacağının olduğunu ve benim devreye girmemi istedi. Ben de bu işi hallederek 1,5 milyon dolar komisyon aldım.''

TÜRKİYE 'MUHALİFLERİNİN' BULUŞMA NOKTASI

Cezayir Restaurant

Osman Kavala'nın en ünlü ticari işletmesi. Ününü yemeklerindeki lezzetten ziyade Türkiye'de sözde Ermeni Soykırımı'nı savunan, PKK'ya destek olan veya AB ülkeleri tarafından himaye edilen toplantılara ev sahipliği yapmasıyla elde etti. Kısa bir arşiv taramasıyla yapılan birkaç etkinlikten örnekler:

1- 7 Haziran seçimleri sonrası barajı geçen HDP'nin "seçim zaferi" kutlaması Cezayir Lokantası'nda gerekleşti.

2- PKK gazetesi Özgür Gündem yöneticilerinden Aslı Erdoğan'ın tutuklanması sonrası 149 yazarın ortak destek açıklamasının okunması.

3- Cezaevinden firar edip Yunanistan'a sığınan Sevan Nişanyan'ın hapisten izin alıp katıldığı, HDP milletvekilleri ve AB üyesi ülkelerin diplomatlarının da katıldığı doğum günü partisi.

4- DurDe tarafından düzenlenen 'Holokost ve Türkiye: Geçmişten Günümüze Antisemitizm' başlıklı panel.

5- HDP'nin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde İstanbul adaylarını tanıtma toplantıları.

6- Birinci Dünya Savaşı ve Ermeni "Soykırımı" paneli

28 YAŞINDA DEV YATIRIM

Aksu Enerji ve Ticaret A.Ş
Ekolojik haklar konusunda hassasiyetiyle bilinen Osman Kavala'nın Türkiye'nin ilk Yap-İşlet-Devret Hidro Elektrik Santrali'ni işleten Aksu Enerji'yi 1985 yılında Şevket Demirel ile beraber kuran otuz kurucu ortaktan biri olduğunu söylesek ne dersiniz? Peki kuruluştaki payının % 5,5 olduğunu ve şirketin 2012 yılında değişen sözleşmesine kadar yönetim kurulu üyesi olduğunu söylesek?



"ERMENİCE EDEBİYATA AÇILAN PENCERE"

Aras Yayıncılık İthalat ve İhracaat Ltd Şti
"Ermeni edebiyatına ve kültürüne açılan pencere" olarak tanımlanan yayınevinin ortakları, ünlü edebiyatçı Mıgırdiç Margosyan, Yetvart Tomasyan, Payline Tomasyan, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfının uzunca bir süre kurumsal iletişim danışmanı olan Anna Turay Turhan, gazeteci Rober Koptaş ve Osman Kavala. Aras Yayıncılık'ın kurucuları arasında Hrant Dink de yer almış. İlginçtir ki Osman Kavala'nın Aras Yayınlarına ortak olması, Kavala'yı çok seven medya kuruluşlarında bile haber olmamış.

VERGİSİNİ ÖDEYEN SORUMLULUK SAHİBİ MÜKELLEF

En büyük başarısı tütünden
Osman Kavala'nın 1989 yılında İTO tarafından hazırlanan, "Başarılı Vergi Mükellefleri" listesinde bronz madalya kategorisinde yer aldığıyla başlayalım. Yaprak Tütün ve İhracatçıları kategorisinde faaliyet gösteren Osman Kavala 204.342.969 TL vergi ödemiş. Osman Kavala'nın ismini en çok vergi ödeyenler listesinde son kez burada görüyoruz.

RAHŞAN ECEVİT'İN ENGEL OLDUĞU ORTAKLIK

"Türkiye'nin en büyük bilgisayar satıcısı"
Osman Kavala, 1989 yılında Türkiye'de en çok bilgisayar satan şirketin sahibi olarak yeni kurulan Demokratik Sol Parti'yle yolu kısa bir süre olsa da kesişiyor. Kavala yeni kurulan partiye bilgisayar, bilgisayar programı ve bu programı kullanacak uzman tahsis etmek için Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit'e bir sunum yapıyor. Rahşan Ecevit'in karşı çıkmasıyla Osman Kavala-DSP iş birliği başlamadan bitiyor.

Osman Kavala'nın imzasının olduğu diğer şirketler

Çatı Pazarlama A.Ş. (eski yönetim kurulu üyesi)

Zeytintepe Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (iptal firma)

Plato Danışmanlık Ticaret A.Ş. (yönetim kurulu üyesi)

Birleşik İnşaat ve Dış Ticaret A.Ş. (iptal firma)

Menka Ticaret ve Sanayi A.Ş (yönetim kurulu üyesi)

OSMAN KAVALA'NIN SİVİL ŞEBEKESİ
Osman Kavala nasıl sivil toplumun Türkiye'deki en etkili isimlerinden biri oldu.

Osman Kavala 2013 yılının başında PKK elebaşı Abdullah Öcalan'dan gelen "sürece rehberlik edecek üç kişiden biri" olacak kadar önemlidir HDP/PKK cephesi için.

Kendisi, kurucularından biri olduğu "Diyalog ve Temas Grubu"nun üyesi olarak siyasi partilerle ve adalet bakanıyla daha önce bazı görüşmeler yapmıştır. Fakat onun tabiriyle "ona yeterince bilgi verilmemiş" ve hükümet kanadından Ahmet Türk'ün söylediğiyle paralel "arabulucu olun" isteği gelmemişti.

YABANCI DEVLET ADAMLARININ GÖZDESİ
Türkiye'yi ziyaret eden yabancı devlet adamlarının sık sık görüştüğü isimlerden biri Osman Kavala'dır. Örnek olarak

* 2014 yılında Türkiye'yi ziyaret eden Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck

* 2016 yılında Can Dündar'dan PKK destekçisi akademisyenlere kadar birçok isme destek açıklaması yapan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden.

Osman Kavala bu görüşmelere hep aynı unvan ile katılır. Anadolu Kültür Başkanı Osman Kavala.


Joe Biden'ın Türkiye ziyaretinde gerçekleştirdiği ve büyük tepki çeken toplantısının konuklarından biri de Osman Kavala'ydı.

Kaynak: yekvucut.com

http://yekvucut.com/teftis/ozel-haber-osman-kavalanin-sivil-sebekesi/

http://yekvucut.com/teftis/ozel-haber-osman-kavalanin-merak-uyandiran-hikayesi/