Bakandan tartışmaları bitirecek açıklama

Adalet Bakanı Gül, 696 sayılı KHK'nın 121. maddesiyle ilgili tartışmalara yönelik açıklama yaptı. Gül, "Darbe ne zaman bastırıldı? 15 Temmuz'da başladı, 2 saat sonra 16 Temmuz oldu. 16 Temmuz'da bu darbe bastırıldı. Dolayısıyla bu kanunda da 'bastırılması kapsamında' dediğine göre, bunu sonraki tarihlere, bugüne getirecek hiçbir şekilde bir düzenleme yok" dedi.

Giriş Tarihi 26 Aralık 2017, 00:00 Güncelleme 26 Aralık 2017, 12:06
Bakandan tartışmaları bitirecek açıklama

İÇİNDEKİLER

Geçen pazar günü yayımlanan 696 sayılı KHK'nın 121. maddesinde 15-16 Temmuz'da darbecilere karşı çıkan sivillere ceza muafiyeti getirilmesi tartışmaya neden olmuştu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, çarpıtmalarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

BASTIRILMASI İFADESİ SONRAKİ TARİHLERİ KAPSAMAYACAĞINI GÖSTERİYOR
'Sivillere ceza muafiyeti' polemiğiyle ilgili olarak konuştu. TRT Haber'de soruları yanıtlayan Gül şunları söyledi: "Bu düzenleme yeni bir düzenleme değil, 27 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ayrıca Meclis'te kabul edidi. 15 Temmuz'da göğsünü siper eden sivillere, vatandaşlara koruma anlamına geliyor. 22 Temmuz'da da bir KHK çıktı, kimsenin itirazı olmadı. Bu konu suistimal edilmemesi gereken, gazilere yönelik bir yükümlülük. KHK'dan yer alan 'bastırılması' ifadesi sonraki tarihleri kapsamayacağını gösteriyor. Buradaki özne 15 Temmuz'dur. Darbe girişimi aynı zamanda terör eylemidir. Asla başka fiilleri kapsamıyor. Ne öncesine ne sonrasına götürme imkanı yok.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 696 sayılı KHK'deki 121. maddenin 15 ve 16 Temmuz 2016 günlerini kapsadığını belirterek, "Şu anda darbe devam etmiyor. Darbe ne zaman bastırıldı? 15 Temmuz'da başladı, 2 saat sonra 16 Temmuz oldu. 16 Temmuz'da bu darbe bastırıldı. Dolayısıyla bu kanunda da 'bastırılması kapsamında' dediğine göre, bunu sonraki tarihlere, bugüne getirecek hiçbir şekilde bir düzenleme yok." dedi. Gül'ün sözlerinden satır başları şöyle:

-Buna yönelik eleştirilerin, farklı yerlere çekmenin çok iyi niyetli olmadığını düşünüyorum. Ya iyi niyetli okumamadır ya da metnin hiç okunmadığı anlamına geliyor."

-Burada, 'Acaba gündelik hayatta, ülkemizin farklı yerlerindeki terör eylemlerini bastıranlar da mı sorumsuz olacak' şeklinde bir okuma, doğru okuma değildir.

-Düzenleme yeni değil sadece siviller eklendi.

-Kastedilen terör eylemi darbe girişimidir.

-Milis yorumları için hukuki dayanak yok.

-(CHP'nin 695 ve 696 sayılı KHK'lerle ilgili Anayasa Mahkemesine başvuru yapacağını açıklaması) Anayasa'nın hükmü açık. Bir Anayasa denetimine gidilemeyeceğine yönelik durum söz konusudur. Bu tür çabaların, beyhude çabalar olduğunu ifade etmek isterim. Bizim, sınırımız hukuk. Anayasa çerçevesinde tüm işlemler yapılmıştır.

'TEK TİP KIYAFET'
Adalet Bakanı Gül, KHK ile yapılan "tek tip kıyafet" düzenlemesine ilişkin, "Kapsamı duruşmalarla sınırlı olmak üzere, cezaevlerinde uygulanmayacak. Kanun bir ay içerisinde bir yönetmeliğin çıkarılması hususunda bir düzenleme getirdi. Bir ay içerisinde yönetmelik çıktıktan sonra da yürürlüğe girecek bu uygulama." dedi.

TARTIŞILAN MADDE NE?
696 sayılı KHK ile "darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket edenlere resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın cezai sorumsuzluk" getirildi.

696 sayılı KHK ile Olağanüstü hal uygulamalarının uygulanmasına ilişkin 8 Kasım 2016'da çıkarılan yasanın 37. maddesine ek yapıldı.

Bu maddeye bir 'fıkra' ekleyerek şöyle denildi: "Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır."