Kurban etinden kavurma nasıl yapılır? LOKUM GİBİ KAVURMA TARİFİ! En güzel, pratik, lezzetli kavurma yapılışı

Kurban Bayramı'nın en özel tatlarından biri olan kavurma, sofralarımızı şenlendiriyor. Kavurma yapımında kullanılacak etin kalitesi, lezzet açısından büyük önem taşır. Genellikle koyun veya dana eti tercih edilir. Bu etlerin yağlı veya yağsız olması tamamen damak zevkinize bağlıdır. Kaliteli bir et seçmek, kavurmanın tadını doğrudan etkiler. İşte en pratik ve en lezzetli kavurma tarifi için bilmeniz gereken püf noktaları...

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

Etin küçük ve eşit boyutlarda kesilmesi, pişirme sürecinde önemli bir rol oynar. Eşit boyutlardaki parçalar, etin aynı anda pişmesini sağlayarak homojen bir lezzet sunar. Ayrıca, fazla yağları etten ayırarak daha hafif ve lezzetli bir kavurma elde edebilirsiniz. Peki, kavurma tarifi nedir, kavurma nasıl yapılır? En pratik, güzel, lezzetli kavurma nasıl yapılır? İşte cevabı...

Takvim Logo

KAVURMA PÜF NOKTALARI NELER?

-Etlerin sert olmasını istemiyorsanız içerisine tuz ve baharatları en son eklemenizi tavsiye ederiz.

-Kavurma için en çok kullanılan et kuzu etidir. Ancak söz konusu kurban bayramı olduğunda kavurmanızı kuzudan da koyundan da dana etinden de yapabilirsiniz. Çünkü etler taze olduğu için pişirmesi de kolay ve zahmetsiz olacaktır.

Takvim Logo

-Koyun etinden kavurma yapacaksanız kendi yağında, çok kızgın ateşte pişirebilirsiniz. Dana etini ise yeteri kadar su ve yağ ekleyerek uzun sure pişirmeniz gerekir.

-Kavurma yaparken kullanacağımız etin biraz yağlı olması kavurmanın lezzetli olması için gereklidir. Bu sebeple kurban etinizi temizlerken tüm yağı almamanızda fayda var.

Takvim Logo

LOKUM GİBİ KAVURMA NASIL YAPILIR?

Kurban bayramında kavurmayı dana etinden yapıyorsanız pişmesi ve yumuşak olması koyun etine göre biraz zahmetli olabilir.

-Ayrıca hemen kesildiği gün değil de en azından bir gün dolapta beklemiş eti kavurma yaparsanız istediğiniz yumuşaklığı elde edebilirsiniz.

-Yukarıda bahsettiğimiz önce kızgın ateş sonra orta ateşe dikkat ederseniz kavurmanız yumuşak olur.

Takvim Logo

KURBANDA KAVURMA NASIL SAKLANIR?

-Kurban bayramından sonra da taze ve lezzetli bir şekilde kavurma tüketmek istiyorsanız kavurmanızı saklayabilirsiniz.

-Kavurmanızı pişirdikten sonra ayrı bir tencerenin içerisinde iç yağı eritip, kavurmanın olduğu kabın içerisine boşaltın. Yağ donduktan sonra kavurmanızı buzlukta veya dolabınızın bir gözünde saklayabilirsiniz.

Takvim Logo

PRATİK VE LEZZETLİ KAVURMA TARİFİ!

Kavurma yapılışı:

1. adım: İlk olarak etlerinizi sudan geçirin ve üzerindeki kanın temizlendiğinden iyice emin olun.

2. adım: Daha sonra kuyruk yağını ve etleri doğrayın.

3. adım: Eğer düdüklü tencereniz varsa etleri ve kuyruk yağını tdüdüklü tencerenin içerisine atın.

Takvim Logo

4. adım: Düdüklü tencerenin içerisine su koymanıza gerek yok et kendi suyu ile pişecektir.

5. adım: 40 veya 45 dk sonra düdüklü tencerenin kapağını açarak etleri bir tavaya boşaltın.

6. adım: Daha sonra etleri tavada kavurabilirsiniz.

Takvim Logo

KAVURMANIN DAĞILMAMASI İÇİN NE YAPILMALI?


Kavurma etini mühürlemek için tencerenizi ya da tavanızı iyice ısıtmayı unutmayın. Mühürleme işleminden sonra bir parça tereyağı atarsanız etlerin daha yumuşak olmasını sağlarsınız.

Takvim Logo

KAVURMA HANGİ TENCEREDE PİŞİRİLİR?


Kavurma için sac veya döküm tava da kullanılabilir ama çelik olması çok daha iyi, çünkü ısıyı çok daha hızlı alır. Döküm geç ısınır. Et çelik tencerede daha keyifli pişer.Teflon tavada kavurma kesinlikle yapılmamalı.

Takvim Logo

PİŞEN ET NASIL YUMUŞAR?


Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.

Takvim Logo

DANA ETİ NASIL YUMUŞATILIR?


Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.

Takvim Logo

ETE NEDEN SİRKE KONUR?


Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.

Takvim Logo

KAVURMA İÇİN ET NASIL MARİNE EDİLİR?

Zeytinyağı, karabiber, karbonat, soda, süt, yoğurt ve daha farklı baharatlar... Aromatik malzemelerin ve sıvı malzemelerin bir araya gelerek eti marine etmesi mühim. Bu işlemin mantığı etin pişerken daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlamak

Takvim Logo

ZOR PİŞEN ET NASIL PİŞİRİLİR?


Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.

Takvim Logo

PİŞMİŞ KAVURMA NASIL ISITILIR?

Tencereyi ısıtın ve içerisine eti koyun kapağını kapatın. bir süre sonra et rengini değiştirip suyunu saldığında. üzerindeki köpükleri alın, atın. tencereyi bir kez fokurdatın, ocağı kısın ve kapağı kapatın.

Takvim Logo

PİŞEN ET ERTESİ GÜN YENİR Mİ?


Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.

Takvim Logo

ET NASIL YUMUŞAR?


Kırmızı et terbiyesi için salça, zeytinyağı, süt, yoğurt, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde bekletilirse yumuşacık duruma gelir.