Bir işçi haklı bir sebebe bağlı olmaksızın istifa etmesi halinde yani keyfi olarak işi bırakması halinde tazminat hakkını kaybetmektedir. Eğer işçi ihbar süresine uymadan işten ayrılırsa işverene tazminat bile ödeyebilmektedir. Fakat haklı sebeplerden istifa eden ve bunu kanıtlayan işçi; kıdem tazminatı, yıllık izin, hafta sonu izni gibi haklarını talep edebilir. Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi amacıyla o işyerinde 1 yıl süresince çalışmış olması gerekmektedir.
Kimler Kıdem Tazminatı Alma Yolları!
Bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi bağlamında aynı işverene bağlı olarak 12 ay boyunca çalışması gerekmektedir. İşçinin keyfi sebeple işten ayrılması sonunda kıdem tazminatı verilmemektedir.
Fakat erkeklerde askerlik durumu, kadınlarda da evlilik halinden ötürü işten ayrılmaları mecbursa kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Bu hallerde brüt maaş üzerinden hesaplamalar yapılarak, tazminat alınabilmektedir.
Emeklilik zamanı dolmuş prim ödeme gün adedi dolmuş vatandaşlar da istifa halinde kıdem tazminatı alabilmektedir. Böylece tazminat alabilmek konusu ile ilgili etkili bir kazanıma sahip olabilirsiniz.
Elbette ki bu tür kazanımları elde etmek amacıyla öncelikli olarak kıdem tazminatı hesaplama işlemine dair kapsamlı bilgilere hakim olmalısınız! İşte detaylar!
Kıdem Tazminatı Hesaplama
Kıdem tazminatı hesaplaması da işçiler doğrultusundan merak edilmektedir. İşveren, işçinin işe başlama tarihinden işi bırakma gününe kadar tam bir sene amacıyla giydirilmiş brüt ücret ödemek zorundadır.
Eğer 1 seneden çok sürelerde çalışma neticesi istifa eden vatandaşlar bağlamında aynı miktar üzerinden ödeme yapılmaktadır.
3.500 lira brüt ücret üzerinden çalışan biri 5 senelik bir işçi ise ve işten çıkarılması sonunda 17.500 lira tazminat almaya hak kazanmaktadır.
Bu tazminat ücretinin içerisine yol parası, yemek parası, prim gibi bütün yan haklar da tazminat bedeline dahil edilmektedir.
Kıdem Tazminatı Tavanı 2022
Kıdem tazminatında da tavan memur maaş katsayısındaki artışla yükseldi. SSK'lı çalışanlara kıdem tazminatı son alınan giydirilmiş brüt ücret üzerinden ödeniyor. Çalışılan vakit ile bu ücret çarpılıyor, kıdem tazminatı meydana çıkıyor.
Ödemeden yalnızca damga vergisi kesiliyor. Fakat bu ödemenin bir üst sınırı bulunuyor. Her sene Ocak ve Temmuz aylarında memur maaş katsayısının yükselmesiyle tavan da yükseliyor.
Ocak'ta oluşturulan artışla çalışılan sene başına kıdem tazminatı tavanı 10 bin 848 lira 51 kuruşa ulaşmıştı.Bir artış da bu ay yapılacak. Memur maaş katsayısındaki artışa göre yeni tavan 15 bin 371 lira 25 kuruş oldu.
Asgari ücretin brütünün 5 bin 4 liradan 6 bin 471 liraya çıkmasıyla asgari ücretlinin tazminatı artmıştı. Buna göre çalışılan her sene amacıyla en düşük tazminat 6 bin 471, en yüksek 15 bin 371 liraya çıkmış oldu.