Bayram mesai ücreti hesaplama 2024! Ramazan Bayramı'nda çalışanlar ne kadar, kaç TL mesai alacak?

Bayram ve resmi tatiller, işçilerin dinlenme haklarını kullanmaları için önemli fırsatlar sunarken bazı iş kollarında bu özel günlerde çalışma gerekliliği doğabilmektedir. İş Kanunu'nun 47. maddesi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiler için ödeme koşullarını net bir şekilde belirlemektedir.

Giriş Tarihi 10 Nisan 2024, 10:01 Güncelleme 10 Nisan 2024, 10:01
Bayram mesai ücreti hesaplama 2024! Ramazan Bayramı’nda çalışanlar ne kadar, kaç TL mesai alacak?

İÇİNDEKİLER

Ramazan Bayramı 10-12 Nisan tarihleri arasında idrak edilecek. Hem bayramın manevi atmosferi hem de verilen 9 günlük tatil, vatandaşlar için büyük bir sevinç kaynağı oldu. Ancak, bayram tatili süresince bazı sektörlerdeki çalışmalar devam edecek. Peki, resmi tatillerde çalışanlar ne kadar mesai ücreti alacak? İşte haberin detayı!

İŞ KANUNU'NA GÖRE TATİL GÜNLERİNDE ÇALIŞMA ÜCRETİ

İş Kanunu'nun 47. maddesine göre, kanun kapsamına giren iş yerlerinde çalışan işçilere, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmazlarsa, o gün için iş karşılığı olmaksızın tam ücret ödenir. Eğer tatil günlerinde çalışırlarsa, çalışılan her gün için ayrıca bir günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.

RAMAZAN BAYRAMI MESAİSİ ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

Ramazan Bayramı tatili özelinde çalışanların alacakları mesai ücretleri şöyle hesaplanmaktadır:

Ramazan Bayramı Tatili Süresi ve Çalışma Günleri: Resmi olarak Ramazan Bayramı 3.5 gün sürmektedir. Arife günü yarım gün ve bayramın ilk üç günü tam gün olarak kabul edilir. Bu süreçte özel sektör çalışanları için de aynı hesaplama geçerlidir.

Asgari Ücretle Çalışanlar İçin Mesai Ücreti: Asgari ücretle çalışan bir işçinin günlük net ücreti 566,74 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda, bayramda tam 3.5 gün çalışan bir işçi, normal ücretine ek olarak 1.983,58 TL ilave ücret alacaktır.

Örnek 30.000 TL Ücretle Çalışanlar İçin Mesai Ücreti: Bu gelir grubundaki bir işçi için bayram mesaisi ek ücreti 3.500 TL olarak hesaplanmaktadır.

Bayram ve resmi tatillerde çalışma, işçilere normal ücretlerine ek olarak ilave bir gelir sağlama fırsatı sunarken, işverenlerin de bu ödemeleri doğru ve zamanında yapması büyük önem taşımaktadır. İşçi haklarının korunması adına, bu tür ödemelerin İş Kanunu'na uygun şekilde yapılması gerekir.