Okulunu bitiren gençler dikkat! 2 yıl prim yok: Borcu olanlar bu ayı kaçırmasın

Liseyi bitirenleri üniversite, üniversite eğitimini tamamlayanları ise iş bulma telaşı sardı. Bu gençlere belirli bir süre Genel Sağlık Sigortası primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı tanınırken, uygulamanın detaylarına ilişkin pek çok nokta da merak ediliyor. Ayrıca GSS borcu olanlara yapılandırma yasasıyla sağlanan imkan için de sürenin sonuna yaklaşıldı. İşte detayları…

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2023, 11:05 Güncelleme 16 Ağustos 2023, 11:05
Okulunu bitiren gençler dikkat! 2 yıl prim yok: Borcu olanlar bu ayı kaçırmasın

İÇİNDEKİLER

Çok sayıda genç bu yaz okulundan mezun oldu. Liseden mezun olanlar üniversite yerleştirme sonuçlarını heyecanla beklerken, ön lisans ve lisans mezunları da iş hayatına atılmaya hazırlanıyor. Yeni mezun gençler için üniversiteye ya da işe girene kadar bazı kolaylıklar devreye giriyor. Bunlardan biri de Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili oluyor.


HEM SÜREYE HEM YAŞA DİKKAT!
Okulundan mezun olan gençlere 2 yıl süreyle GSS muafiyeti imkanı tanınıyor. Bu sayede gençlerin üniversiteye ya da işe girene kadar GSS primi ödemeden sağlık hizmeti alması sağlanıyor. Ancak bazı hallerde bu süre daha kısa olabiliyor. Çünkü burada bir yaş kriteri bulunuyor. GSS muafiyetinin uygulandığı süre boyunca lise mezununun 20 yaşını, üniversite mezununun 25 yaşını geçmesi halinde muafiyet 2 yıl şeklinde değil, yaş sınırı geçilinceye kadar geçerli oluyor.

YAŞ GEÇİLİRSE
Lise mezunları için maksimum yaş sınırı 20 olduğu için, örneğin bu yıl mezun olan 19 yaşındaki bir genç 2 yıl değil, 1 yıl GSS primi ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor. Bu arada üniversiteye başlarsa, 25 yaşını dolduruncaya kadar GSS muafiyetinden yararlanmaya devam edebiliyor. Üniversiteden mezun olan 23 yaşındaki bir gencin 2 yıl süreyle GSS muafiyeti imkanı bulunurken, mezuniyet tarihinde 24 yaşında olan genç en fazla 1 yıl bundan yararlanabiliyor.

MEZUNİYET TARİHİYLE BAŞLIYOR
2 yıllık süre, her öğrencinin mezuniyet tarihinden itibaren başlıyor. Öğrencilerin mezuniyet kayıtları Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) kayıtlarından elektronik ortamda alınarak GSS tescil işlemleri yapılıyor.

EĞER SÜRE DOLMUŞSA…
Mezuniyetten sonra 2 yıllık süre dolduğu halde işe giremeyen veya 2 yıldan önce yaş sınırını doldurmuş olan gençler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından GSS yükümlüsü sayılıyor. Bu durumda her ay, şu anki rakamlarla 402,43 prim ödemek gerekir. Ödeme gücü bulunmayanların primi devlet tarafından karşılanıyor. Bunun için hane içinde kişi başına gelirin brüt asgari ücretin 3'te 1'inin (mevcut asgari ücrete göre 4 bin 471 lira 50 kuruşun) altında olması gerekiyor.



PRİM BORCU OLANA İMKAN
GSS kapsamında sağlık hizmetinden yararlanabilmek için, hastaneye gidildiğinde 60 günden fazla prim borcu bulunmaması koşulu aranıyor. Ancak yapılan bir düzenleme ile prim borcu olanların 31 Aralık 2023 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesine olanak tanındı. 2 yıllık süreyi doldurdukları halde GSS primi ödemeyen gençler, bu yılın sonuna kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilecek. Ancak, sağlık hizmetlerinden yararlansalar bile prim borçları birikmeye devam edecek.

YAPILANDIRMA FIRSATINA DİKKAT!
Bu arada GSS prim borcu olanlara bir fırsat daha sürüyor. Yapılandırma yasası kapsamında sağlanan imkan kapsamında borcunun anaparasını 31 Ağustos'a kadar yatıranlar gecikme cezalarından kurtulacak. Bunun için başvuru şartı da yok. Sadece anapara borcu ay sonuna kadar yatırılarak GSS borcundan kurtulmak mümkün olacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN